Maandag 17/02/2020

ReportageIJzerwake

Dries Van Langenhove zorgde voor nieuw bloed op de IJzerwake: ‘We mogen weer ons gedacht zeggen’

Er waren dit jaar 3.850 aanwezigen tijdens de IJzerwake, van wie opvallend veel jongelui.Beeld thomas nolf

De voorbije jaren waren bezoekers van de IJzerwake, de extremere variant van de vroegere IJzerbedevaart, vaak al een stuk boven de 50 jaar. Deze keer kwamen er opvallend veel jongeren op af. ‘De jonge Vlaming ligt niet wakker van een Anuna-klimaat, wel van het leefklimaat in onze maatschappij.’

“Houzee, houzee, storm op zee”, roepen enkele jongeren van Schild & Vrienden luidkeels, nadat een oudere man een paar keer “België barst” had geroepen. Op de IJzerwake, de alternatieve herdenking van de frontsoldaten die er kwam uit onvrede voor de ‘te softe’ IJzerbedevaart, voelen Vlaams-nationalisten zich duidelijk in hun sas. 

De wake is zo’n beetje de hoogdag voor extreemrechts in Vlaanderen. En die zaten bij de afgelopen verkiezingen van 26 mei in het winnende kamp. “Het mag weer, hé. We mogen weer ons gedacht zeggen”, jubelt een man, van wie de zoon in uniform van het Vlaams Nationaal Jeugdverbond (VNJ) driftig met een Vlaamse vlag aan het zwaaien is. De enige échte vlag, grapt de man, die met een volledige zwarte leeuw dus. “Enkele jaren geleden moest je nog opletten voor de politiek correcte meute. Maar nu we gewonnen hebben, zeggen we gewoon wat we denken. Open en bloot. En dat is dat we in Vlaanderen geen vreemden willen. Die bedreigen onze cultuur. En België moet ophouden te bestaan, wegens te duur.”

Dries Van Langenhove

De bezoekers aan de wake dit jaar zijn grosso modo in twee kampen op te delen: de 50-plussers en de min-25’ers. De eerste categorie komt al jaren, de tweede zijn grotendeels nieuwelingen. Vooral de komst van Schild & Vrienden, onder leiding van ‘posterboy’ Dries Van Langenhove, zorgt voor nieuw bloed op de wake. De organisatie zag het bezoekersaantal de voorbije jaren namelijk dalen. Dit jaar is er dan weer sprake van een lichte heropleving. Waar er vorig jaar nog 3.200 mensen naar de wake trokken, waren het er dit jaar volgens de organisatie 3.850. Een aanzienlijk deel daarvan zijn jongeren.

Beeld thomas nolf

En dat geeft soms wel wat spanning. “Al dat jong geweld, dat moet nog zijn plaats kennen”, foetert een dame op leeftijd wanneer ze merkt dat een jongeman met een ‘eigen volk eerst’-T-shirt probeert voor te kruipen om drankbonnetjes te bemachtigen. “Ze zijn nodig, dat besef ik. Want de oudere garde is er over tien jaar niet meer. Maar ze veranderen wel de sfeer. Er hangt hier iets grimmigs, vind ik. Maar ik hoor wel dat ze vanuit de organisatie de les gespeld zijn. De IJzerwake moet sereen blijven. We herdenken hier de frontsoldaten die hun leven gegeven hebben voor onze Vlaams identiteit. Dat mag niet bezoedeld worden.”

De dame verwijst ook naar de verkoopstandjes binnen in de grote tent, die volgens haar helemaal veranderd zijn. Vroeger lag daar, naast de obligate Vlaamse vlaggen, paraplu’s en petjes ook wat interessante lectuur. Nu zijn er T-shirts met het opschrift ‘paljas’, voettapijten met ‘illegalen niet welkom’ en drinkflessen met de slogan ‘linkse traantjes’ te koop. 

Engelstalige petjes

Heeft ook een stand in de tent: Make Vlaenderen Great Again (MVGA), de Facebook-groep die het ideeëngoed van Schild & Vrienden en Vlaams Belang deelt. Opvallend wel, want het officiële thema van de IJzerwake is ‘Vlaanderen Vlaams’. Volgens de organisatie mag de verfransing  in Vlaanderen dan wel min of meer afgewend zijn, er is nu duidelijk sprake van een verengelsing. Maar dat een deel van hun publiek met Engelstalige MVGA-petjes rondhuppelt, daar zien ze niet meteen graten in.

“Mocht u een hoofddoek dragen, ik zou u niet aangesproken hebben”, zegt een oude heer die op de zonovergoten weide galant zijn stukje schaduw aan ons afstaat. “Want met zo iemand kan ik niet praten. We hebben niets, maar dan ook niets, gemeen, ziet u.”

Of hij het ooit al eens geprobeerd heeft, vragen we. “Natuurlijk niet. Dat heeft geen zin. U vindt het misschien raar dat ik me tegen vreemdelingen keer. Maar weet u, dat zit eigenlijk gewoon in onze genen. Ik herinner me als kleine jongen nog de verhalen van de missionarissen uit de Congo. Die vertelden dat een stam die aangevallen werd door een andere stam zich ook met hand en tand verdedigde. Het zit dus in onze genen om onze eigen mensen te verdedigen tegen anderen. Wij moeten niet verdraagzaam zijn, we moeten ons verdedigen. Want onze cultuur wordt bedreigd.”

Beeld thomas nolf

Dat was ook de teneur van de speeches op de IJzerwake. “De Vlaming is ondertussen wakker”, riep Bart Vanpachtenbeke, de jonge voorzitter van Voorpost, de weide toe. “En er is hoop, want er staat een nieuwe jonge generatie klaar die zich verzet. Zowel op de straten als in de parlementen tot op de festivalweides. De jonge Vlaming van vandaag ligt niet wakker van een Anuna-klimaat maar van het leefklimaat in onze maatschappij.” Het leverde hem een oorverdovend applaus op.

Na de jonge Vlaming was het tijd voor een ‘oude’. Wim De Wit, voorzitter van de vzw IJzerwake verwees naar 26 mei waar de Vlaamse kiezer de Vlaams-nationale partijen naar ongekende hoogten stuwde. Hij was opvallend mild voor de N-VA. Hij noemde Vlaams Belang en N-VA politieke concurrenten, maar riep op om niet elkaars vijanden te zijn. “Nooit eerder stond het partijpolitieke Vlaams-nationalisme zo sterk als vandaag”, klonk het over een volle IJzerwake-vlakte. En dat is hoopvol voor de toekomst, vond de voorzitter.

Beeld thomas nolf
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234