Zondag 20/06/2021

interview

Dries Lesage: "Er bestaat nu eenmaal geen lobby voor de 52 procent Erdogan-kiezers"

Dries Lesage. Beeld Eric de Mildt
Dries Lesage.Beeld Eric de Mildt

"Het pact van de schande", "Europa plooit voor de Turkse sultan" of simpelweg: "plat op de buik". De duimen gaan duidelijk omlaag voor de deal met Turkije. Want premier Erdogan is een halve dictator die kranten opdoekt en daar doe je geen zaken mee, toch? Alleen is er iets grondig fout met dat beeld, stelt de Gentse politicoloog Dries Lesage (UGent). "Europa zit vast in een pensée unique over Turkije. Dat is naïef én dom."

Erdogan is dus geen machtspoliticus die brutaal de oppositie monddood maakt?
Lesage: "Dat zal ik heus niet ontkennen. Erdogan is mogelijk op weg om van Turkije een dictatuur te maken. Alleen weigeren we in Europa te kijken naar het volledige plaatje. Dat was opnieuw pijnlijk duidelijk met de overname van de krant Zaman. Mij zul je niet horen zeggen dat zoiets door de beugel kan. Alleen is het te simplistisch om dat enkel te bestempelen als een aanval op de persvrijheid. Zaman behoort tot de Gülen-beweging (invloedrijke groep geleid door de islamitische prediker Fettulah Gülen, die tot 2012 bondgenoot was van Erdogan, maar die hem nu hevig bestrijdt, FD)."

"Tot een paar jaar geleden bestempelden westerse media die beweging als een halve criminele organisatie die tientallen journalisten en andere onschuldigen opsloot in de gevangenis. Maar nu Gülen en Erdogan vijanden zijn op het moment dat het niet langer botert tussen Turkije en het Westen lezen of horen we geen kritisch woord meer over Gülens agenda in onze pers. Dat vind ik nogal hallucinant."

President Erdogan. Beeld Photo News
President Erdogan.Beeld Photo News

Behoren de westerse media dan tot een complot om Erdogan weg te krijgen?
"Er bestaat een duidelijke band tussen westerse correspondenten en de Turkse oppositie. Is dat een duister complot? Neen, alleen ontstaat zo een groepsdenken over Erdogan en zijn AKP-partij. Erdogan moet in hun ogen weg, dus blijft men blind voor zaken waar je als eerlijke journalist wel zou moeten over berichten. Turkije is al vele jaren in de greep van een vuil machtsspel waar alle partijen, niet enkel Erdogan, zich verlagen tot ondemocratische praktijken."

"Zo geniet de PKK (de verboden Koerdische Arbeiderspartij, FD) de laatste tijd over een vrije goede pers. Mag ik er toch op wijzen dat PKK-militanten agent na agent vermoorden en in mijn ogen ook als eerste vorig jaar het wapenstilstand hebben opgeblazen? Een resem oppositiekrachten hebben via geweld, pogingen tot staatsgreep en onethisch mediagedrag deze spiraal zelf op gang gebracht. Alleen door dit te erkennen kan de polarisatie verminderen."

En die vooringenomenheid gaat enkel op voor Turkije?
"Neen, dat zag je ook voor een stuk bij Griekenland of Venezuela. Alleen is Turkije toch een geval apart. Erdogan is links noch rechts. Zijn partij past gewoonweg niet in onze klassieke Europese of westerse denkkaders. Waardoor er 0,0 procent empathie is. Er bestaat nu eenmaal geen lobby voor de 52 procent Erdogan-kiezers. Het discours is bijna volledig dat van de oppositie."

"En door dat gebrek aan kritische ingesteldheid verlies je als Europa invloed in het land, net nu zowel de EU als Turkije elkaar hard nodig hebben. Onze houding is simpelweg contraproductief."

"De Turken, niet alleen de aanhangers van Erdogan trouwens, vinden dat Europa eenzijdig kijkt naar hun land. Dit voelen ze zelf als bedreigend aan. Er ontstaat zo een verbitterde publieke opinie langs beide kanten. In zo'n gespannen sfeer is het zeer moeilijk om bruggen te bouwen."

Dries Lesage. Beeld Eric de Mildt
Dries Lesage.Beeld Eric de Mildt

Zou u dezelfde mening verkondigen als u niet was getrouwd met Meryem Kaçar, advocate en oud-senator voor Groen?
"Ik zou er veel minder over weten en door gebeten zijn, dat wel. Voor alle duidelijkheid: mijn vrouw is geen AKP-lid of militante. We zijn beiden heel kritisch voor Erdogan, we vragen enkel om naar de context te kijken, om kritisch te blijven.Toch krijg ik het verwijt gekleurd te zijn, wat iemand die het mainstreamverhaal over Turkije verkondigt nooit zal overkomen. Dat bewijst nog eens hoe we vastzitten in een pensée unique."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234