Maandag 29/05/2023

'Drie zelfmoorden per dag in België'

HET NIEUWS

Het gezondheidsproject 'Te Gek?!' wil psychische problemen bespreekbaar maken. Thema van dit jaar: preventie rond zelfmoord. En dat blijkt nodig, want "in België sterven iedere dag drie mensen door zelfdoding", zo viel woensdag in Het Nieuwsblad te lezen. Bovendien zouden de suïcidecijfers in ons land dubbel zo hoog liggen als in Nederland. Hallucinante cijfers over een kwetsbaar topic.

DE FACT CHECK

Uit de recentste statistieken (2011) van de Federale Overheidsdienst Economie blijkt dat ieder jaar iets meer dan 100.000 mensen sterven in ons land. De overgrote meerderheid (93,5 procent) sterft een natuurlijke dood. De rest van de sterfgevallen (6,5 procent) is te wijten aan een niet-natuurlijke doodsoorzaak. In deze categorie valt, naast onder andere verkeersongevallen en valpartijen, ook zelfdoding: zichzelf opzettelijk schade toebrengen met de dood als doel en gevolg.

Na een periode van stagnering in 2000-2007 neemt het aantal zelfmoorden sinds 2008 opnieuw gestaag toe. In 2006 zijn 1.934 overlijdensaangiftes opgenomen in de suïcidecijfers van de burgerlijke stand. In 2011 is dat aantal opgelopen tot 2.084 gevallen. Dat is omgerekend een gemiddelde van 5,7 zelfmoorden per dag. Bijna dubbel zoveel als het cijfer van Het Nieuwsblad. Het dagblad is vermoedelijk onzorgvuldig te werk gegaan door de cijfers van de gewesten te generaliseren. De onderverdeling van het aantal zelfmoorden in gewesten maakt immers duidelijk dat 1.141 Vlamingen zichzelf in 2011 van het leven beroofd hebben. En dat zijn wel 3,1 zelfmoorden per dag.

Maar op nationaal niveau beslissen dus dagelijks 6 mensen om er een einde aan te maken. Opvallend is dat bijna drie op de vier zelfdoders (71%) mannen zijn. Vrouwen zouden wel meer pogingen ondernemen, maar die mislukken vaker. De gemiddelde leeftijd waarop men zelfmoord pleegt ligt voor zowel man als vrouw rond de 50 jaar. Bedroevende cijfers, zeker omdat volgens het Centrum ter Preventie van Zelfdoding de beschikbare gegevens een onderschatting van het probleem zijn. Sommige zelfdodingen zijn moeilijk te 'ontmaskeren' (denk bijvoorbeeld aan zelfdoding bij ouderen) waardoor niet altijd de juiste doodsoorzaak wordt neergeschreven.

Maar is de situatie in België werkelijk zo problematisch? De Europese statistische dienst Eurostat heeft de suïcidecijfers van 2010 van alle Europese landen in een overzichtelijke infografiek gegoten. Omdat niet elk land evenveel inwoners telt, zijn we geïnteresseerd in de relatieve aantallen: het aantal zelfdodingen per land per 100.000 inwoners. België telt 18,7 zelfdodingen per 100.000 inwoners. Frankrijk: 17,1; Duitsland: 11,8; Nederland: 9,7. België telt volgens de meest betrouwbare parameter inderdaad bijna dubbel zoveel zelfmoorden als Nederland. En dat cijfer voor ons land is echt wel zorgwekkend: het Europese gemiddelde ligt op 11,8 zelfdodingen per 100.000 inwoners. Enkel dwergstaat Liechtenstein en de Oost-Europese landen Litouwen, Letland, Hongarije en Slovenië scoren 'beter' in deze matrix. Net geen brons.

DE CONCLUSIE

De suïcidecijfers van Eurostat tonen aan dat België met een vijfde plaats in Europa bijzonder hoog scoort. In ons land plegen dubbel zoveel mensen zelfmoord als in Nederland. Elke dag beroven zes mensen in België zich van het leven, en geen drie mensen zoals Het Nieuwsblad beweert. Daarom besluiten we:

de stelling is niet waar

Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de website www.zelfmoord1813.be

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234