Dinsdag 07/07/2020

Drie vzw's verenigen zich in 'Het Huis'

'Samen kunnen we slachtoffers van seksueel misbruik sneller en adequater opgevangen'

antwerpen.

eigen berichtgeving

Het Hulpfonds voor Vermoorde en Vermiste Kinderen (HOVK), de vzw Moeders tegen Incest en Seksuele Uitbuiting van Kinderen en vzw Epsilon, een vereniging die jonge personen in crisissituaties opvangt, gaan voortaan nauw samenwerken vanuit een pand - Het Huis - op de Mechelsesteenweg in Antwerpen. "Samen kunnen we slachtoffers sneller en adequater opgevangen."

In Het Huis wordt momenteel de laatste hand gelegd aan de inrichting en een openingstentoonstelling. De kindertekeningen, gedichten of een ander aandenken aan vermoorde kinderen en hun ouders zijn het komend weekend tijdens opendeurdagen te bezichtigen voor het publiek. In het pand komen straks de kantoren van de drie vzw's en een ruimte waar incestplegers hun kinderen onder toezicht kunnen ontmoeten. Verder zijn er zeven noodbedden voor minderjarigen die acuut opgevangen moeten worden. Het Huis is de klok rond bereikbaar op een centraal telefoonnummer.

"Bij het HVOK, waar we ook dag- en nachtservice garandeerden, kregen we steeds meer meldingen binnen over seksueel misbruik. Als je de slachtoffers hebt doorverwezen, weet je eigenlijk nooit waar ze uiteindelijk terechtkomen en of ze daadwerkelijk zijn geholpen," zegt Eric Geijsbregts, vader van de vermiste Nathalie Geijsbregts en voorzitter van het HOVK.

Ook vermiste kinderen blijken achteraf vaak het slachtoffer van seksuele uitbuiting. Geijsbreghts: "Door samen te werken kunnen we beter inspelen op de behoeften van de slachtoffers." In veel gevallen moet een slachtoffer vooral snel en goed geholpen worden. "Dat is niet eenvoudig. We zijn eens weken in de weer geweest om een meisje uit Leuven, dat seksueel was misbruikt, geplaatst te krijgen. Nergens bleek er een plekje vrij. Dat probleem is opgelost. We hebben zeven noodbedden waar slachtoffers kunnen verblijven tot wij de passende hulpverlening hebben gevonden."

Ook kinderen die slachtoffer zijn van incest kunnen in Het Huis terecht. "Het idee voor een bezoekhuis waar daders hun kinderen kunnen ontmoeten, kwam van de moeders zelf," zegt Lou Van Bouckel, voorzitter van Moeders tegen Incest. Het verplichte bezoekrecht voor en tijdens de gerechtelijke procedure, als het al tot een rechtszaak komt, is voor veel moeders van de slachtoffers een groot probleem, weet Van Bouckel. "Moeders geven hun kind niet graag mee, terwijl ze toch de plicht hebben het bezoekrecht te respecteren. Daarom creëren wij hier een plaats waar de incestplegers hun kinderen onder toezicht kunnen ontmoeten." De eerste aanmeldingen zijn inmiddels binnen en ook bij de jeugdrechtbank is er enthousiast op het initiatief gereageerd.

De drie vzw's vullen elkaar sterk aan, maar blijven wel autonoom. Geijsbreghts: "We werken samen en delen de vaste lasten volgens een verdeelsleutel die we hebben uitgewerkt. Verder hebben we een gemeenschappelijke rekening, maar de drie vzw's behouden ook elk hun eigen rekening. Voor de noodbedden krijgen we van de diverse instanties, van het OCMW, van Payoke, een vaste dagprijs. Dat geld wordt voor de opvang zelf gebruikt."

(NB)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234