Zaterdag 03/06/2023

Vrouwen en wetenschap

Drie vragen voor Loubna Azghoud, organisator van het Women Code Festival: ‘De maanlanding was ook een vrouwenzaak’

Loubna Azghoud Beeld rv
Loubna AzghoudBeeld rv

Meer meisjes en vrouwen warm krijgen voor wetenschap en IT, dat is het doel van Loubna Azghoud (40), coördinatrice van 1819-Women in Tech.brussels. Voor de derde editie van het Women Code Festival zocht ze inspiratie bij de 50ste verjaardag van de maanlanding. ‘We vergeten het weleens, maar daar deden dus ook vrouwen aan mee.’

Sara Vandekerckhove

Wat is het Women Code Festival precies?

“Dat is een van de grote evenementen van Women in Tech.brussels. Het is een positieve actie, waarbij we meisjes en vrouwen in de kijker willen zetten die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan IT of wetenschap. Met Women in Tech.brussels willen we vrouwen een grotere plek geven in technologie en innovatie. We verenigen daarbij de publieke en de private sector, ondersteunen start-ups en creëren meer bewustzijn over de STEM-richtingen (wetenschap, techniek, engineering en wiskunde, SV). Ons doel is dat meer vrouwen een rol gaan spelen in de technologische innovaties van morgen.”

Het thema is dit jaar ‘Code and Fly to the Moon’. Wat houdt dat precies in?

“De focus ligt op de 50ste verjaardag van de maanlanding, iets waar ook computercodering voor nodig is geweest. We willen die grote stap voor de mensheid vieren, al vinden we het wel onze taak om aan het grote publiek te tonen dat vrouwen hier ook een belangrijke rol hebben gespeeld. Margaret Hamilton bijvoorbeeld, directeur van de afdeling voor software engineering van MIT die mee de boordsoftware voor het Apollo-programma heeft ontwikkeld. Of Katherine Johnson, een zwarte natuurkundige en wiskundige, berekende het traject voor de vlucht van Apollo 11 naar de maan. De maanlanding is niet enkel het werk van Neil Armstrong of Buzz Aldrin. Vrouwen hebben mee geschiedenis geschreven, dat vergeten we weleens. Terwijl die kennis voor onze jonge meisjes zo belangrijk is.”

“Toen ik onlangs naar de nieuwe documentaire Apollo 11 ging kijken, viel ik bijna van mijn stoel. In de film zie je enkel mannen. Onvoorstelbaar, zeker als je weet hoeveel vrouwen een rol hebben gespeeld. Vorig jaar heb ik NASA bezocht, in Cape Canaveral. Ook daar zag ik een expositie waarin enkel mannen aan bod kwamen. Enkele mensen van NASA hebben nu het Women Code Festival bezocht. Ik hoop dat ze hier inspiratie hebben gevonden.” (lacht)

Alle acties ten spijt blijven de cijfers slecht. Amper 8 procent van de studenten in Brussel die computer engineering volgen, is een vrouw. Helpt initiatieven zoals 1819-Women in Tech.brussels of Women Code Festival wel?

“De cijfers zijn inderdaad nog steeds slecht. Het is ook niet louter een Belgisch probleem, verre van. Het is een Europees probleem. Slechts 16 procent van de ICT-experts in Europa is een vrouw. België doet het met iets meer dan 14 procent zelfs slechter.”

“Het gaat niet louter om sensibiliseren. Willen we écht meer vrouwen in start-ups, in wetenschap of in de IT, dan moet ons hele ecosysteem veranderen. Onze instituties, onze mindset, ons beleid, onze economie... alles moet meer en beter gericht zijn op vrouwen.”

“Twee jaar geleden was amper 8 procent van de start-ups in Brussel het wek van een vrouw. Mede dankzij onze mobilisatie zitten we nu aan 18 procent. Ons werk maakt dus wel degelijk een verschil.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234