Maandag 21/06/2021

Update

Drie verdachten mishandeling Eindhoven beschuldigd van poging tot doodslag

null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN

De drie verdachten die in een Nederlandse cel zitten vanwege de mishandeling van een 22-jarige jongeman in Eindhoven, worden alledrie beschuldigd van poging tot doodslag in vereniging. Dat heeft een woordvoerster van het Openbaar Ministerie in Den Bosch gezegd.

Het gaat om drie van de acht jongens die worden verdacht van de zware mishandeling in Eindhoven. Zij moesten vandaag voor het eerst voor de rechter komen. Vijf van hen zaten vast in Turnhout, waar ze vandaan komen, drie anderen in Nederland.

De drie jongens die beschuldigd worden van poging tot doodslag blijven nog zeker veertien dagen in de cel. De Belgische onderzoeksrechter heeft de vijf verdachten die in Turnhout vastzaten onder voorwaarden naar huis gestuurd. Ze dienen zich echter wel wekelijks aan te melden bij de lokale politie van Turnhout en mogen het land voorlopig niet verlaten. Ook wanneer de Belgische justitie of politie hen specifiek vraagt zich aan te bieden, moeten zij daaraan gevolg geven. Ze moeten bovendien een vast adres houden en moeten elke wijziging daaraan onmiddellijk melden.

De verdere gerechtelijke procedure in ons land kan voor de vijf nog enige tijd in beslag nemen, aangezien de betrokkenen geen instemming hebben gegeven voor hun overlevering aan Nederland. De procedure moet daarom verder via de raadkamer worden afgehandeld.

Bewakingsbeelden
De acht jongeren zouden op 4 januari een 22-jarige man ernstig hebben mishandeld in het centrum van Eindhoven. Het slachtoffer had een van de jongens mogelijk aangesproken toen hij tegen een fiets schopte. De man werd meerdere keren tegen zijn hoofd getrapt. Daardoor liep hij een zware hersenschudding op en zware verwondingen aan mond en kaak. De politie bracht bewakingsbeelden van de mishandeling maandag naar buiten via Omroep Brabant, in de hoop de belagers te achterhalen. Die meldden zich dinsdag, woensdag en gisteren bij de politie.

De mishandeling leidde tot een golf van verontwaardiging. Op internet worden de acht verdachten met naam en toenaam genoemd. Hun foto's worden verspreid, soms vergezeld van dreigementen.

"Recht niet in eigen handen"
Turnhouts burgemeester Erwin Brentjens heeft vanmiddag zijn collega Rob van Gijzel van Eindhoven een bezoek gebracht. Hij vertelde er dat de Turnhoutse bevolking "geschokt is door de gewelddadige gebeurtenissen van 4 januari en dat iedereen meeleeft met het slachtoffer en zijn familie".

Brentjens en Van Gijzel bespraken de kwestie vrijdag anderhalf uur lang. Ze zeggen begrip te hebben voor de heersende maatschappelijke verontwaardiging rond het incident, maar roepen op om het recht niet in eigen handen te nemen en zowel het slachtoffer als de omgeving van de daders met rust te laten.

Beide burgervaders vertrouwen erop dat de strafrechtelijke afhandeling van de zaak adequaat zal worden uitgevoerd, zo laten ze weten in een gezamenlijke mededeling. "Daarmee kan een einde komen aan de hoog opgelaaide emoties zoals die onder andere op de sociale media te vinden zijn."

Maatschappelijk probleem
"We stelden samen vast dat de impact van dit soort zinloos geweld, onder andere door beeldregistratie, toeneemt, ondanks het feit dat van daadwerkelijke toename van geweldsincidenten geen sprake is", klonk het voorts achteraf. "Overigens is duidelijk dat geweld een algemeen maatschappelijk probleem is en niet is voorbehouden aan Turnhout of Eindhoven."

De burgemeesters bespraken vrijdag tot slot hun beleid rond het terugdringen van geweldpleging in de uitgaanswereld. Ze willen dat doorzetten en in het bestuursrechtelijk kader binnen de mogelijkheden nog versterken.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234