Woensdag 12/05/2021

TurnhoutUpdate

Drie van vijf ontsnapte gevangenen in Turnhout opgepakt, burgemeester heeft felle kritiek op parket

De politie houdt een grote klopjacht op vijf ontsnapte gevangenen in Turnhout. Beeld Jef Van Nooten
De politie houdt een grote klopjacht op vijf ontsnapte gevangenen in Turnhout.Beeld Jef Van Nooten

Drie van de vijf ontsnapte gedetineerden die gisteravond uit de gevangenis van Turnhout ontsnapten, zijn intussen weer opgepakt. Twee van hen zijn nog voortvluchtig - onder wie de broer van ‘ontsnappingskoning’ Ashraf Sekkaki. Paul Van Miert (N-VA), burgemeester van Turnhout, heeft kritiek op het parket. Dat vroeg eerst hulp aan de burgers, maar gaf vervolgens zelf geen informatie over de ontsnapte gedetineerden.

De dagelijkse avondwandeling van de gedetineerden in de gevangenis in Turnhout liep gisteravond op haar einde, toen vijf gedetineerden erin slaagden om te ontsnappen. Ze klauterden op de gevangenismuur, knipten de alarmdraad door en sprongen daarna hun vrijheid tegemoet. Eens buiten, konden ze vluchten met een klaarstaande auto. Ze ontsnapten uit vleugel D. Opmerkelijk volgens cipiers, want dat is de meest recente vleugel - hij is pas open sinds 2013. ”Mogelijk hebben ze hulp gekregen van buitenaf”, zegt korpschef Roger Leys van de politie van Turnhout. “Maar dat is nog niet duidelijk.”

Broer ontsnappingskoning

Meteen werd een grote klopjacht opgezet om de ontsnapte gedetineerden te vatten. De politie zette daarvoor speurhonden en helikopters in. Tijdens een zoekactie in een bos vlak bij tennisclub Den Bremt werden volgens getuigen ook schoten gelost. En volgens onze informatie zou gisteravond ook geprobeerd zijn om in te breken in de scoutslokalen van Akabe. Mogelijk was ook dat het werk van één of meerdere ontsnapte gedetineerden, in een poging daar te schuilen.

De politie riep omwonenden gisteravond op om mee uit te kijken naar de voortvluchtige gedetineerden, maar om zelf vooral geen actie te ondernemen. ’s Avonds werden drie van de vijf gevat bij het rangeerstation in Turnhout, de locatie iets voorbij waar de treinen ’s nachts staan. Het trio is uit een bosje geplukt en geboeid afgevoerd. “Naar de twee nog voortvluchtige gevangenen wordt verder gezocht”, deelt de politie mee op Facebook. Intussen heeft de politie de identiteit van de twee voortvluchtigen bekendgemaakt. Het gaat om de 26-jarige Oualid Sekkaki, de broer van ontsnappingskoning Ashraf Sekkaki. Zijn kompaan is de 38-jarige Abderrahim Baghat.

De politie vraagt om uit te kijken naar de twee voortvluchtigen. Wie een van hen nog heeft gezien sinds hun ontvluchting donderdagavond omstreeks 20 uur, wordt gevraagd onmiddellijk de politie te contacteren. “Dat kan op het noodnummer 101 of via het telefoonnummer van een politiedienst in uw buurt”, klinkt het. “Als u deze mannen opmerkt, vragen wij u om zelf geen actie tegenover hen te ondernemen, maar meteen de politie te alarmeren.”

De gevangenis van Turnhout Beeld Jef Van Nooten
De gevangenis van TurnhoutBeeld Jef Van Nooten

Sekkaki zit in Turnhout een celstraf van twee jaar uit voor een schietpartij in Hoboken in de zomer van 2015. Een 28-jarige man raakte toen gewond aan de knie. Oualid is de broer van ‘ontsnappingskoning’ Ashraf Sekkaki (36), een gangster met onder meer gewapende overvallen, carjackings en tigerkidnappings op zijn palmares, die een gevangenis van twaalf jaar uitzit in Marokko.

Hij raakte vooral bekend na een spectaculaire ontsnapping uit de gevangenis van Brugge in 2009, met een helikopter die trawanten lieten landen op de binnenkoer van de gevangenis. Een jaar later slaagde hij er ook in om te ontsnappen uit een gevangenis in Marokko. En opmerkelijk: diezelfde Ashraf Sekkaki was tot gisteravond ook de laatste gevangene die erin slaagde te ontsnappen uit de gevangenis van Turnhout. Zestien jaar geleden zaagde hij met een binnengesmokkelde slijpschijf de tralies voor een raam van de fitnessruimte in de gevangenis door. Via ladders die aan de buitenkant klaarstonden slaagde hij erin te ontsnappen. Sindsdien waren er geen nieuwe ontsnappingen meer in Turnhout, tot gisteravond Oualid Sekkaki samen met vier andere gedetineerden het ‘voorbeeld’ van zijn oudere broer volgde.

Burgemeester bekritiseert parket

Na het nieuws dat er vijf criminelen uit de gevangenis pal in het centrum van Turnhout waren ontsnapt, werd het buurtnetwerk ingeschakeld. Burgers werd gevraagd om verdachte zaken te melden. Alleen wisten ze niet naar wie ze moesten uitkijken, betreurt de burgemeester van Turnhout, Paul Van Miert (N-VA).

Hij heeft naar eigen zeggen enigszins begrip voor het stilzwijgen van het parket, maar vraagt zich wel af hoe de burger dan kan helpen. “Je moet er ook voor zorgen dat er informatie naar buiten komt. Zelf zou ik dat sneller gedaan hebben.” Van Miert zegt dat er nu gegist werd en dat er uiteindelijk dan toch lekken over wie de ontsnapten waren, viraal gingen.

Turnhouts burgemeester Paul Van Miert (N-VA). Beeld Foto Ton Wiggenraad
Turnhouts burgemeester Paul Van Miert (N-VA).Beeld Foto Ton Wiggenraad

Al 12 dit jaar

Dit jaar zijn in ons land al minstens twaalf gedetineerden ontsnapt. In het halfopen penitentiair landbouwcentrum in Ruiselede konden in juli vier gevangenen ontsnappen. Een maand later ontsnapte ook in Antwerpen een 23-jarige gevangene, toen die in de kantoren van de federale gerechtelijke politie ondervraagd werd door speurders. Tijdens een pauze kon hij de benen nemen. In januari al nam een gevangene in Namen de benen, toen hij de inkomhal van de gevangenis aan het poetsen was. Toen de 39-jarige man merkte dat de toegangspoort openstond, liet hij zijn borstel staan en vluchtte hij weg. En in november slaagde een gedetineerde uit de gevangenis van Jamioulx er nog in te ontsnappen tijdens zijn verblijf in het ziekenhuis in Lodelinsart, waar hij lag na een vechtpartij met een andere gevangene. Met de vijf ontsnapte gevangenen in Turnhout erbij, staat de teller intussen al op twaalf dit jaar. En dat is opvallend, want zowel vorig jaar als in 2017 werd slechts één ontsnapping uit een gevangenis genoteerd. In 2016 zelfs geen enkele.

De gevangenis in Turnhout Beeld Jef Van Nooten
De gevangenis in TurnhoutBeeld Jef Van Nooten
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234