Zaterdag 15/08/2020

Drie ton vuurwerk bij een krantenboer

De ontmijningsdienst van het leger ruimde gisteren vier ton vuurwerk bij een krantenboer in Turnhout. Donderdagavond had de politie na een verontruste telefoon in het krantenwinkeltje drie ton pyrotechnisch materiaal gevonden en nog eens iets meer dan 1 ton vuurwerk in een gehuurde autobox. De krantenwinkel ligt recht tegenover de grootste onderwijsinstelling van Turnhout. Wellicht sloeg de uitbater van de krantenwinkel naar aanleiding van de millenniumovergang veel te veel vuurwerk in waar hij niet meer vanaf geraakte. Volgens burgemeester Marcel Hendrickx is alle gevaar intussen geweken.

Turnhout / Brussel

Eigen berichtgeving

Tom Cochez / Karl van den Broeck

Donderdagavond werd de Turnhoutse politie door de verontruste eigenaar van de bewuste garagebox in de Apostoliekenstraat ervan op de hoogte gebracht dat er een aanzienlijke hoeveelheid vuurwerk in de loods werd opgeslagen. "De politie begon onmiddellijk met een onderzoek", zegt burgemeester Marcel Hendrickx. "Eens de procureur een huiszoekingsbevel had uitgeschreven, werd vrij snel duidelijk dat het merendeel van het vuurwerk niet in de garagebox maar in een klein krantenwinkeltje was opgeslagen. Het winkeltje 'Popcorn' ligt in de Paterstraat vlakbij het Heilige Graf-instituut, de grootste onderwijsinstelling van Turnhout. Heel wat leerlingen en studenten lopen dagelijks het winkeltje binnen om er snoep of een krant te kopen. Ook in de buurt van de autobox liggen twee onderwijsinstellingen. Een afdeling van het Heilige Graf-instituut en de verpleegsterschool."

Na de ontdekking van 3 ton vuurwerk werd het huis onmiddellijk verzegeld. "Het vuurwerk was werkelijk in elke kamer terug te vinden", zegt Marcel Hendrickx. "Tot in de slaapkamers toe. Zoals voorgeschreven bevond zich achterin de tuin een kleine bunker om het vuurwerk op te slaan, maar de voorraad was zo uitgebreid dat het vuurwerk bijlange na niet allemaal in de bunker gestockeerd kon worden."

De uitbater van de krantenkiosk vroeg in 1994 bij de stadsdiensten een vergunning aan voor het stockeren van vuurwerk. Hij verkreeg daarop een toelating om 12 kilogram vuurwerk op te slaan. Daarop ging de eigenaar in beroep bij de bestendige deputatie die hem uiteindelijk een vergunning voor 300 kilo vuurwerk afleverde. Sindsdien afficheert de man dat hij 'knalgoed vuurwerk' verhandelt. In het verleden werden ook nooit problemen gesignaleerd. "Ook niet naar aanleiding van oudejaar", zegt burgemeester Hendrickx. "Hoewel Turnhout niet zo ver van de Nederlandse grens ligt, gebeurt de echte vuurwerksmokkel naar Nederland veeleer vanuit de grensdorpjes zoals Baarle-Hertog. De voorraad die we nu aantroffen, is waarschijnlijk ingeslagen naar aanleiding van de millenniumovergang. Wellicht sloeg de eigenaar enkele ton vuurwerk in, in de overtuiging dat er massaal veel vuurwerk over de toonbank zou gaan."

Met de gebeurtenissen in Enschede nog vers in het geheugen was de sfeer gisterenavond in Turnhout vrij gespannen. "Nochtans is er geen enkele reden meer om ongerust te zijn", verzekert Marcel Hendrickx. "Het vuurwerk is door de ontmijningsdienst volledig opgeruimd. De hoeveelheid die in de kiosk werd teruggevonden, is overigens niet te vergelijken met de hoeveelheid vuurwerk die in Enschede opgeslagen lag. Indien het vuurwerk ontploft was, had zich zonder twijfel een ernstige brand ontwikkeld, maar de hoeveelheid was zeker niet zodanig dat er een hele stadswijk weggemaaid geweest zou zijn. Wel hebben we naar aanleiding van Enschede een lijst van mogelijk gevaarlijke bedrijven laten aanleggen door de milieupolitie. Behalve de bewuste krantenwinkel mogen nog drie andere winkels waar vuurwerk verkocht wordt binnen de kortste keren een onderzoek verwachten."

Burgemeester: 'Het winkeltje ligt vlak naast grootste school van Turnhout'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234