Dinsdag 04/08/2020

Drie ton explosieven in politiecommissariaat

Burgemeesters uit de Noorderkempen klagen over de gebrekkige afvoer door de ontmijningsdienst Dovo van in beslag genomen vuurwerk. In Turnhout moest drie ton daarvan zelfs een tijdlang opgeslagen worden in het politiecommissariaat. Zowel Dovo als het ministerie van Economische Zaken, dat instaat voor de controles op vuurwerk, erkennen dat er op termijn een oplossing moet komen. 'Maar er is geen gevaar voor de bevolking', verzekert Economische Zaken.

Turnhout / Brussel

Van onze medewerker

Freek Smets

Tijdens de eindejaarsperiode heeft de Economische Inspectie intensieve controles op de verkoop en de opslag van vuurwerk uitgevoerd in de noordelijke grensstreek rond Turnhout en Hoogstraten. Heel wat Nederlanders komen er zich elk jaar bevoorraden omdat de verkoop van vuurwerk in Nederland veel strenger gecontroleerd is. Er bestaat een heel circuit van illegale handel in vuurwerk. Bij de recente golf controles in de regio Turnhout werden heel wat huiszoekingen verricht in winkels die vuurwerk verkopen. "Dat leidde bij een paar huiszoekingen tot de inbeslagname van een partij van drie ton illegaal vuurwerk", zegt burgemeester Marcel Hendrickx (CD&V) van Turnhout. "Maar op het grondgebied van Turnhout werd niets gevonden."

Het explosieve spul werd echter niet meteen afgevoerd door het leger. "Daarom moesten we het opslaan in een gebouw van de politie", aldus Hendrickx "Vroeger volstond een telefoontje naar Dovo om het te laten ophalen door de ontmijningsdiensten. Maar dit jaar kregen we plots te horen dat ze het vuurwerk niet meer mochten ophalen zonder toestemming van minister van Defensie Flahaut. Het is dan een tijdlang opgeslagen in een gebouw van de politie. Daarna heeft het provinciebestuur er bij de minister op aangedrongen om toestemming te geven voor de ophaling."

Volgens Hendrickx is het vuurwerk van Turnhout uiteindelijk afgevoerd naar het opslagterrein van Dovo in Oud-Heverlee. Maar in Hoogstraten, een grensstad vlak bij Turnhout, is nog steeds niet al het vuurwerk afgevoerd. "Wij zitten nog steeds met ongeveer 50 kilo vuurwerk, dat weliswaar in een beschermde opslagplaats is ondergebracht", zegt burgemeester Arnold Van Aperen (VLD). "Maar Dovo heeft onvoldoende capaciteit om het op te nemen. Hun opslagruimtes zitten gewoon vol."

De ontmijningsdienst geeft toe dat er een probleem is met de vernietiging van het vuurwerk. "Als de Economische Inspectie inbreuken vaststelde, kon die aan de politie vragen om Dovo in te schakelen", zegt commandant Patrick Merckx van Dovo. "Wij kwamen het vuurwerk dan ophalen voor stockage. Economische Zaken maakte daarna dan een inventaris van het vuurwerk in onze opslagruimtes, waarna het parket al dan niet de vernietiging beval. Het vuurwerk wordt dan meestal in open lucht verbrand op ons vernietigingsterrein in Helchteren. Maar dat ligt vlak naast een natuurreservaat. De milieuwetgeving verbiedt ons er grote hoeveelheden te verbranden omdat dat te veel rookhinder geeft. Op het einde van het jaar kregen we de opdracht om zo'n 105 ton vuurwerk te vernietigen. We vroegen aan de minister de toestemming om het te verbranden, maar we mochten niet omdat de milieuwetgeving het niet toeliet." Merckx erkent ook dat er ook een tekort aan opslagruimtes is op de terreinen van Dovo, omdat ook de munitiestocks blijven aangroeien.

Het ministerie van Economische Zaken moet dus op korte termijn een oplossing zoeken voor de problemen met het vuurwerk. "Er is op dit moment geen probleem meer met de stockage", zegt woordvoerder Mathias Derdeyn van het ministerie van Economische Zaken. "We schakelen nu private firma's in die een vergunning hebben om het vuurwerk op een veilige manier op te slaan. Een deel ervan wordt ook opgeslagen depots van het leger. Daardoor is er nu nergens gevaar op ontploffing, ook niet meer in Turnhout. Maar het is duidelijk dat er op termijn een andere oplossing nodig is."

Dovo stelt voor om het vuurwerk te verbranden in speciale afvalverbrandingsovens, waardoor de milieuhinder beperkt blijft en de hoeveelheid vuurwerk afgebouwd kan worden. De burgemeesters van Turnhout en Hoogstraten zullen de bevoegde ministers vandaag in de Kamer interpelleren over de zaak.

Dovo: 'Milieuwetgeving beperkt verbranding vuurwerk in Helchteren'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234