Donderdag 09/02/2023

Drie spitsen op één dag

Coup de théâtre gisteravond op Sclessin. Om halfnegen kondigde de club de terugkeer aan van Mémé Tchite. De spits die Standard verliet voor Anderlecht en dan naar Santander trok, tekende een contract van drie jaar. Maar er was meer...

Standard laat er geen gras over groeien in laatste uren transferperiode

undefined

De komst van Tchité, de surprise van de chef, was het slotakkoord van een waanzinnige dag, die Aloys Nong voor vier jaar en Mbaye Leye voor twee jaar naar Luik bracht. Drie spitsen op één dag: Standard heeft een zeer doelgerichte 31ste augustus achter de rug.

Luciano D’Onofrio heeft de voorbije twee maanden zijn spelerskern gewikt en gewogen en vooral aanvallend te licht bevonden. Dat blijkt duidelijk uit de de transferbedrijvigheid gisteren.

11.00:Nong arriveert in gezelschap van zijn manager Paul Stefani. Het is te vroeg voor commentaar.

Nong en Stefani verlaten het pand. “We hebben al een flink stuk weg afgelegd, maar een sluitende overeenkomst hebben we nog niet bereikt”, aldus de manager met krakende stem. “We gaan nu iets eten en komen straks terug voor de tweede en hopelijk beslissende gespreksronde.”

Eric Depireux meldt zich in gezelschap van een speler. De struise ‘black’ blijkt Pierre Womé te zijn. Een Kameroense international van 31, die laatst bij FC Keulen speelde. Womé is een linksachter. Zou het kunnen dat Pocognoli Standard verlaat? Er blijk niet meteen een oorzakelijk verband te bestaan tussen de aanwezigheid van Womé en een eventueel vertrek van ‘Poco’.

Depireux rijdt met Womé richting Académie Robert Louis-Dreyfus. Twee minuten later slaat Luciano D’Onofrio dezelfde weg in.

Pierre François spoedt zich het hoekje om naar de boetiek Planète Rouge, die door zijn echtgenote Dominique wordt gerund. In het voorbijgaan groet hij ons en vraagt: “Hoeveel spelers heb je al gezien? Twee? Blijf attent, het is nog niet afgelopen.”

Nong is terug. Samen met Stefani en een man die zijn stiefvader blijkt te zijn.

Luciano D’Onofrio keert terug van de Académie. Geen spoor echter van Eric Depireux en Pierre Womé.

Stefani en Nong verlaten voor de tweede keer het pand. De manager trekt een bedrukt gezicht. “Tussen Standard en Aloys is alles in orde, maar Benteke weigert naar Mechelen te gaan. Standard heeft zich wel bereid getoond het transferbedrag te verhogen, maar daar heeft Fi Vanhoof geen oren naar. Hij wil een spits, geen geld. En Benteke is de enige die hem interesseert. Ik hoop dat het in orde komt, want nu alles geregeld is, zie ik Aloys niet terugkeren naar Mechelen alsof er niets is gebeurd.”

“Ik ben als jeugdspeler bij FC Luik begonnen. Ik ben hier niet geboren, maar ik voel me hier thuis. Ik wil voor Standard spelen”, aldus Nong. Waarna hij met een pak documenten onder de arm naar Mechelen vertrekt. “We horen elkaar straks”, roept Stefani hem na.

Depireux is terug. En brengt niet enkel Womé mee. Ook Leye is erbij.

Depireux en Leye verlaten de bestuurskamer. Ze poseren voor een foto waarop ze elkaar de hand drukken. Alles in orde? “Tussen Standard en mij wel”, aldus Leye. “Tussen Gent en mij nog niet. Een kwestie van details, waar voorzitter Dewitte niet over struikelde, maar Louwagie wel. Wat Louwagie doet, is chantage. Hoe dan ook: ik wil weg bij AA Gent en Standard is een heerlijke, nieuwe uitdaging. Ik kijk ernaar uit om met Nong samen te spelen. De Luikse directie en de coach zoeken diepgang voorin. Ik maak me sterk dat ik daarvoor kan zorgen. Morgen onderga ik medische tests en overmorgen sluit in bij de groep aan.”

Eric Depireux spurt terug naar binnen. Daar wacht immers Womé. “Reken dat het nog een halfuur kan duren”, zegt hij.

De zon is weg, de wind steekt op. We zetten het wachten verder in het lokaaltje van de billetterie annex doorgang naar de bestuurskamers. Achter de hermetisch gesloten deur horen we de stem van Pierre François. Wat hij zegt ontgaat ons. .

Plots verchijnt Eris Kismet ten tonele. De manager van Benteke wil nog snel even overleggen met de Luikse directie vooraleer naar het Fallonstadion in Woluwe te rijden, maar zijn poulain de met Rode Duivels aan het trainen is. “Persoonlijk vind ik Mechelen een goeie keuze voor Christian”, vertrouwt hij ons toe. “Wat hij vorig seizoen bij Kortrijk presteerde, kan hij bij Mechelen overdoen. En dan is hij nog altijd maar 20. Christian is echter op menselijk vlak aangedaan. Hij is van oordeel dat Standard hem vroeger dan op de laatste transferdag had moeten verwittigen dat er opnieuw aan een transfer op uitleenbasis werd gedacht. Hij is van oordeel dat hij te weinig krediet heeft gekregen. Hoe dan ook: ik ga alles in het werk stellen om hem duidelijk te maken dat hij baat heeft bij een transfer naar Mechelen.”

Depireux en Womé worden door Pierre François uitgeleid. “Het zijn harde onderhandelingen geworden”, aldus de manager. “Omdat Pierre contractvrij is, geldt de deadline niet maar ik vrees dat we geen overeenkomst zullen bereiken.”

Een sms’je van Sacha Daout. De communicatieverantwoodelijke verwijst naar de website voor de laatste tranferberichten. En wat blijkt? Dat Mémé Tchité godbetert terugkeert naar Standard! Mémé Tchite die we op Sclessin niet hebben gezien! Of dat betekent dat de transfer van Nong niet doorgaat? Neen, blijkbaar, want ondertussen wordt ook die zaak verder afgerond, wordt ons gezegd.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234