Zaterdag 18/01/2020

Drie rechters in proces Kasteelmoord worden niet vervangen

Kasteelmoordverdachte Pierre Serry tijdens een zitting in Brugge. Beeld belga

In de zaak van de kasteelmoord worden de drie rechters van de correctionele rechtbank in Brugge niet vervangen. Dat heeft de eerste kamer van het Gentse hof van beroep vanmiddag beslist, nadat de advocaten van de verdediging twee wrakingsverzoeken had ingediend. De verdediging van André Gyselbrecht zal wellicht cassatieberoep aantekenen.

André Gyselbrecht (66), Pierre Serry (67), Evert de Clercq (53) en Franciscus Larmit (40) staan terecht voor de moord op Stijn Saelens op 31 januari 2012 in Wingene. De evaluatiezitting van de correctionele rechtbank van Brugge van maandag 2 oktober vormde de aanleiding voor de wrakingsverzoeken. Toen kwam het opnieuw tot een lange discussie over de mogelijke rol van een Nederlandse informant.

Wellicht beroep aantekenen

Na de wrakingsverzoeken hadden de drie rechters 48 uur de tijd om zich uit de zaak terug te trekken, maar ze hadden beslist om dat niet te doen. Daardoor moest de eerste kamer van het Gentse hof van beroep bepalen of de rechters vervangen worden. Het hof van beroep stelde vanmiddag dat de rechters "geen blijk van vooringenomenheid of partijdigheid" hebben getoond. Het proces van de kasteelmoord kan gewoon doorgaan en op 6 november moeten de pleidooien in de zaak van start gaan. De verdediging heeft nu 15 dagen de tijd om cassatieberoep aan te tekenen tegen dat arrest. "De kans is heel groot dat we dat gaan doen, maar we moeten alles nog eens bekijken", aldus meester Johan Platteau, advocaat van André Gyselbrecht. Ook de advocaten van Franciscus Larmit hadden een wrakingsverzoek ingediend. "Wij zullen ons rustig beraden over cassatie, maar moeten uiteraard eerst het arrest nog lezen", aldus meester Frank Scheerlinck.

Informant

Het waren de advocaten van Larmit en Gyselbrecht die elk een wrakingsverzoek hadden ingediend. Op de evaluatiezitting kwam het opnieuw tot een discussie over de mogelijke rol van een Nederlandse informant. Die zou maandenlang vanuit de gevangenis van Ieper informatie doorgespeeld hebben over zijn gesprekken met Evert de Clercq. Van de vermeende informant is in het dossier echter geen spoor. Nochtans blijkt uit een vraag aan Pierre Serry dat de onderzoekers mogelijk wel beschikten over de informatie. De zaak werd nog complexer toen Walter Damen, advocaat van Serry, 51 pagina's met notities van de informant aan alle partijen bezorgde.

"Het was een cruciaal nieuw gegeven", zei advocaat Joris Van Cauter. Beeld belga

Recht van verdediging geschonden

"Het was een cruciaal nieuw gegeven", zei Joris Van Cauter, die optreedt voor Larmit, bij de behandeling voor het Gentse hof van beroep. "Na een schorsing van 50 minuten besliste de rechtbank in een tussenvonnis om geen getuigen meer op te roepen. Het is duidelijk enerzijds dat ons recht van verdediging geschonden is, en anderzijds is dat zo in strijd met de fundamentele principes van de tegenspraak dat het een gewettigde verdenking uitmaakt."

Geen objectief bewijs

De openbare aanklager had zich verzet tegen een wraking en het hof van beroep volgt die stelling. "De rechten van verdediging werden niet geschonden en er is geen objectief bewijs dat de rechters niet onpartijdig zijn. Een louter subjectieve perceptie (van de advocaten, nvdr.) volstaat daartoe niet", zei voorzitter van het hof Dirk Floren. De advocaten van de verdediging kunnen nog cassatieberoep aantekenen tegen het arrest.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234