Zaterdag 19/10/2019

Jongeren en alcohol

“Drie pintjes kan je toch niet veel noemen. Dat is: ça va, ik heb iets gedronken”

Ward Meuleman (17) en Robin de Sloover (17). Beeld Illias Teirlinck

Steeds minder jongeren beginnen onder de 16 jaar alcohol te drinken. 17- en 18-jarigen drinken wel nog altijd veel. Dat blijkt uit onderzoek van het Vlaams expertisecentrum van Alcohol en andere Drugs (VAD). Wettelijk gezien is het verboden om alcohol te verkopen aan jongeren onder de 16. “Het lijkt er dus op dat die wettelijke restricties min-16-jarigen steeds meer van de alcohol afhouden”, zegt Marijs Geirnaert (VAD). Zij pleit voor een verhoging van de minimumleeftijd naar 18 jaar.

Ward Meuleman (17) en Robin de Sloover (17) uit Wippelgem

Ze hebben net hun eerste examen gehad en wachten op de bus naar huis. Over alcohol drinken, willen ze best iets zeggen. Zelf dronken ze hun eerste pint, of eerder een halve pint, op hun veertiende. Op een Chiro-activiteit. Robin: “Het was een spel. De ouderen waren aan het drinken en wij mochten eens proeven.”

Lekker vond geen van beiden het. Maar ze “deden dapper voort”. “Iedereen deed en doet het. Als je een beetje oefent, vind je het op den duur wel lekker”, lacht Ward.

En ja, ze wisten beiden toen ook al dat alcohol onder de 16 wettelijk niet mag.  “Maar in mijn omgeving vindt ook niemand het erg als je iets drinkt, zolang je maar niet zat rondloopt”, zegt Ward. “Zowat iedereen die ik ken, drinkt. Mijn familie bijvoorbeeld weet dat ik wel eens alcohol drink. Van mijn opa bijvoorbeeld krijg ik al jaren geregeld een glas wijn.”

Als ze nu uitgaan, nog altijd met dezelfde vriendengroep van de Chiro, wordt er wel soms veel gedronken. Al ontstaat er wel een semantische discussie over het gegeven ‘veel drinken’. “Drie pintjes, dat kan je toch niet veel noemen”, zeggen beiden. “Dat is: ça va, ik heb iets gedronken. Maar zat ben je daar niet van. Als je er tien drinkt, is dat weer een ander verhaal.”

Dat het onderzoek van VAD uitwijst dat jongeren nu later beginnen met drinken van alcohol en dat de min-zestienjarigen zich beter aan de wettelijke leeftijd houden, kan kloppen, zegt Robin. “Ik heb zelf een zus van vijftien jaar en die drinkt helemaal niet. Wil dat ook helemaal niet. Terwijl ik op haar leeftijd wel al een glas dronk. Het kan natuurlijk toeval zijn, want wel of niet drinken is sowieso iets heel persoonlijks.”

Razaz (14), Manare (14) en Feriel (14) Beeld Illias Teirlinck

Razaz (14), Manare (14) en Feriel (14) uit Zwijnaarde

Ze zijn alle drie 14, bijna 15 jaar. Maar geen haar op hun hoofd dat eraan denkt om alcohol te drinken. Ze zijn alle drie moslima. Vanuit hun geloof willen ze alcohol mijden. En ook hun ouders hameren vaak op de gevaren van alcohol. Maar dat zijn niet de belangrijkste redenen. Ze hebben er zelf duidelijk al veel over nagedacht. “Alcohol drinken is niet goed voor je lichaam. Het maakt van alles kapot. Ik snap dan ook helemaal niet waarom mensen zichzelf dat aandoen”, zegt Feriel vol overtuiging, terwijl haar twee vriendinnen instemmend knikken.

De meisjes zien op weg van school naar huis vaak dronken mensen. En voelen dan altijd een soort walging. Manare: “Afgelopen week nog, aan de tramhalte, stond een man met twee bierflesjes in zijn hand tegen zichzelf te praten. Soms beginnen mensen plots te duwen en trekken of zelfs te vechten. Ik ben niet benieuwd naar wat alcohol met me zou doen. Ik zie vaak wat het doet met anderen. En als je ziet wat de gevolgen zijn, waarom zou ik er dan aan beginnen?”

Alcohol drinken is gewoon dom, vindt Feriel. En bovendien ook verslavend, vult Razaz aan. “Op de hoek van onze straat is een café. Ik zie daar vaak zatte mensen buitenkomen. Ik weet dat er een verschil is tussen iets drinken en echt zat zijn. Op een feestje met vrienden eens een glas drinken, kan misschien volgens sommigen geen kwaad. Maar van het een komt vlug het ander, denk ik. Dus drink je gewoon beter helemaal niet.”

Dus neen, alcohol zullen ze niet rap aanraken. Tabak trouwens ook niet. Want ook dat is even schadelijk. Feriel heeft ook nog een tip voor wie wel graag met alcohol wil beginnen. “Wacht tot je 19 of 20 jaar bent. Dan heb je ondertussen al wel op school geleerd wat er allemaal in bier, wijn of andere dranken zit. En kan je beter zelf een keuze maken. Nu hoor ik vooral als reden: ‘iedereen doet het’. Op iets oudere leeftijd zal je er misschien bewuster mee omgaan.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234