Donderdag 08/12/2022

Drie Outlaws veroordeeld tot levenslang voor moord op medebiker

Openbaar ministerie: 'Als jullie club geen verzachtende omstandigheden duldt, waarom zouden wij dat dan wel moeten doen?'

Het proces van de opgeheven middenvinger

Het Antwerpse hof van assisen heeft drie motards van de Outlaws veroordeeld tot levenslang voor de moord op hun brother Jan 'Jakke' Wouters. Het verdict is opmerkelijk omdat de drie tot op het laatste moment hun onschuld staande hebben gehouden en in de loop van het proces geen enkele verklaring aflegden. 'Ze hebben van dit proces een circus gemaakt.'

Brussel

Eigen berichtgeving / Belga

Openbaar aanklager Patrick Boyen had in zijn requisitoir levenslang geëist voor het drietal. Hij vond niet dat er verzachtende omstandigheden waren waarmee de jury rekening mee moest houden. "Jullie schermen met het credo God forgives, Outlaws don't. Als jullie clubregels geen verzachtende omstandigheden dulden, waarom zouden wij dat dan wel moeten doen?"

Boyen tilde zwaar aan het stilzwijgen van de drie, waardoor de familieleden van het slachtoffer voor de rest van hun leven in onzekerheid moeten leven over de laatste ogenblikken van Wouters' leven. "De familie heeft levenslang gekregen. Ik hoop dat de beelden van een dode Jakke jullie ook voor de rest van je leven blijven achtervolgen."

Dat Ambrosio 'Chico' Monteagudo Pagan (42) uit Boechout, André 'Mad Max' Renard (31) uit Vielsalm en Frank Coppens (29) uit Ledegem te allen prijze trouw moesten blijven aan de omerta, de zwijgplicht onder de motards, werd het best duidelijk op de dag dat de voorzitter van de Mechelse Outlaws Daniël S. plaatsnam in de getuigenbank. Coppens moest die dag tot twee keer overgeven van zenuwachtigheid.

Diezelfde omerta leidde na een week overigens tot het stilleggen van het proces. Toen de voorzitter van het assisenhof voor de zoveelste keer vroeg om een opheldering en een van de beschuldigden grijnzend zijn schouders ophaalde en droog meedeelde dat hij daar eerst de toestemming van de voorzitter van zijn club voor moest vragen, veerde advocaat Jan De Man recht en riep hij uit dat het zo niet langer verder kon. Hij trok zich terug uit de verdediging en werd vervangen door een door het hof aangestelde advocaat.

Het met kogels doorzeefde lichaam van Jan Wouters werd op 2 april 2000 langs een verlaten bosweg aangetroffen in het Waals-Brabantse Incourt. De speurders wisten onmiddellijk dat de daders gezocht moesten worden binnen de Mechelse motorclub Outlaws. "De beschuldigden hadden niet verwacht dat het lichaam van Wouters zo snel geïdentificeerd zou worden en daarom moesten ze halsoverkop nog een alibi in elkaar knutselen", pleitte Kris Luyckx, advocaat van de burgerlijke partij.

Uit de eerste verklaringen van de beschuldigden bleek immers dat ze geen afspraken hadden gemaakt omtrent hun alibi. Alledrie disten ze tijdens het gerechtelijk onderzoek een ander verhaal op over wat hun bezigheden op het tijdstip van de moord. "Sindsdien hebben ze de ene leugen na de andere verteld in een wanhopige poging het plaatje toch nog te doen kloppen", pleitte Luyckx. "Daarom zijn ze maar teruggevallen op de omerta."

Volgens het openbaar ministerie was de dood van Jakke geen 'accidentje'. "Hij is vermoord met minstens de toestemming en misschien zelfs in opdracht van de American Outlaw Association. Zonder de toestemming van de hogere Amerikaanse hiërarchie is het ondenkbaar dat de ene Outlaw zomaar de andere uitschakelt. Daarvoor wegen de sancties te zwaar."

De Mechelse Outlaws werden in maart 1999 officieel lid van de American Outlaw Association. Voortaan moest de club zich gedragen naar de wensen van het Amerikaanse moederchapter en moesten de werkenden een deel van hun inkomsten aan Chicago afstaan, en dat beviel Jakke niet. Meermaals maakte hij tegenover zijn brothers duidelijk dat hij ermee wilde kappen. Dat moest hij uiteindelijk met zijn dood bekopen.

De beloning die de beschuldigden achteraf kregen, was voor het openbaar ministerie het zoveelste bewijs van hun schuld. André Renard werd nationaal voorzitter van de club, Frank Coppens mag zich full member noemen van de Outlaws, wat hoogst uitzonderlijk is voor iemand met een handicap. Hoewel de drie beschuldigden tijdens het proces werden voorgesteld als 'de heilige drievuldigheid', was het voor het openbaar ministerie en de burgerlijke partijen zonneklaar dat zij Jan Wouters vermoord hebben. "Ze delen de verantwoordelijkheid en daarom zwijgen ze ook. Als er één zijn mond opendoet, hangen ze allemaal."

De houding van het drietal werd meermaals gelaakt. "Ze hebben met hun leugens van dit proces een circus gemaakt", zei meester Luyckx. "Op het embleem van de American Outlaw Association staat een opgeheven middenvinger en dat is precies hoe ze over ons en dit proces denken."

Voor de jury in beraad ging om de strafmaat te bepalen, kregen Chico, Max en Frank nog het laatste woord. "Hebben jullie nog iets aan de pleidooien toe te voegen?", vroeg de assisenvoorzitter. "Ik zou nog veel kunnen toevoegen, maar dat heeft nu weinig zin. Ik weet alleen dat hier twee onschuldige mannen veroordeeld zijn", verklaarde Chico, waarop de Outlaws in de zaal luid begonnen te applaudisseren.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234