Vrijdag 27/01/2023

Kernenergie

“Drie nieuwe kerncentrales bouwen in België? Volksverlakkerij”

De kerncentrale van Tihange.  Beeld Photo News
De kerncentrale van Tihange.Beeld Photo News

De Amerikaan Michael Shellenberger, een van de pioniers van het ecomoderisme, heeft op een congres van N-VA drie nieuwe kerncentrales in ons land bepleit. Vlaamse experts kraken het voorstel af.

Barbara Debusschere en Ann De Boeck

Als het van N-VA afhangt, moeten de twee jongste kerncentrales van ons land tien jaar langer open blijven en is de bouw van een nieuwe centrale “bespreekbaar als dat economisch rendabel is”. Dat heeft de partij bekendgemaakt op een studiedag rond energie en ecologie.

Centraal spreker was de Amerikaan Michael Shellenberger, een pro-nucleaire milieuactivist die zich verzet tegen hernieuwbare energie en dus drie nieuwe kerncentrales voor ons land bepleit. Vlaamse experts noemen dat voorstel “illusoir”.

“Dit kun je ecosurrealisme noemen”, zegt energie-expert Alex Polfliet van consultancybedrijf Zero Emission Solutions. “De bouw van zo’n centrale duurt minstens 10 jaar. Vraag maar aan de Finnen, die al 11 jaar bezig zijn en de kosten inmiddels zagen oplopen tot 10 miljard euro, 3 keer hoger dan verwacht. Of de Britten, die de projectontwikkelaars van een nieuwe centrale hebben beloofd dat ze 35 jaar lang ruim 100 euro per megawattuur aan subsidies zullen krijgen. Dat moet de burger betalen.”

Expert klimaatbeleid Tomas Wyns (VUB) noemt het idee “een vorm van volksverlakkerij”. Los van de wenselijkheid is het praktisch gezien onmogelijk, zeker tegen 2025, zegt hij. “Het zal nu al erg moeilijk zijn om de sluiting van kerncentrales op te vangen met alternatieven. Laat staan dat we nieuwe nucleaire centrales moeten bouwen.”

Aflopend verhaal

Zowel Wyns als milieu-econoom Aviel Verbruggen (Universiteit Antwerpen) benadrukken dat de private markt niet meer geïnteresseerd is in kernenergie. “De CEO van Engie heeft het mij gezegd: kernenergie is een aflopend verhaal”, zegt Verbruggen. België zou dus een overheidsvehikel moeten oprichten waarmee het met publiek geld de risico’s financiert. Wyns: “Zoiets kan in China, maar niet bij ons.”

Pieter Vingerhoets, expert energie en klimaatstrategie bij EnergyVille (KU Leuven, VITO, imec & UHasselt) bevestigt dat nieuwe kernenergie niet meer competitief is in de huidige markt. “Trouwens, onze elektriciteitsproductie staat voor minder dan een vijfde van onze totale uitstoot en ze valt onder het Europees systeem voor uitstootrechten (ETS). Dat wil bijvoorbeeld zeggen dat als je hier een kerncentrale sluit en vervangt door efficiënte gascentrales, er bij voldoende productie elders een minder efficiënte, vervuilende installatie kan sluiten of minder produceren.”

Minder CO2

Het voordeel van een kerncentrale is wel dat ze minder CO2 uitstoot dan een gascentrale. Zo zegt Europees Parlementslid Anneleen Van Bossuyt (N-VA), die het slotwoord hield op de studiedag, dat het openhouden van twee kerncentrales in België 6 miljoen ton CO2 zou vermijden. “Om een idee te geven: dat is het equivalent van alle auto’s in Vlaanderen van de baan halen.”

De kernuitstap uitstellen, kan in principe wel, menen verschillende specialisten. Op dat vlak zijn ze het dus eens met N-VA. Maar het uitstel mag geen excuus zijn om de overgang naar hernieuwbare energie af te remmen.

Polfliet: “Een typisch Belgisch compromis zou kunnen zijn om Doel 1 en 2 direct te sluiten, en om Doel 4 en Tihange 3 tien jaar langer open te houden. Dan zouden we tijd winnen om alternatieven te voorzien, maar zouden we niet al die gascentrales moeten bouwen. Want als we daarmee beginnen, zijn we weer voor tientallen jaren vertrokken met fossiele brandstoffen.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234