Maandag 22/07/2019

Aangeboden door

Wat is dit?

'Aangeboden door ...' is content gemaakt in opdracht van en betaald door een adverteerder, geproduceerd door de commerciele afdeling van de Persgroep. De journalisten van De Morgen zijn hier niet bij betrokken.

Drie misvattingen rond duurzaam beleggen weerlegd

Beeld Pexels

Duurzaam beleggen wint aan populariteit, maar tegelijk vragen veel mensen zich af wat het precies inhoudt. Er bestaan ook nogal wat misvattingen over. Dit zijn de drie meest gangbare.

1. Duurzaam beleggen richt zich alleen op het milieu.

Neen.

Heel wat thematische beleggingsfondsen richten zich op onderwerpen die te maken hebben met het milieu en het klimaat. Toch spelen ook de impact van bedrijven op mens en maatschappij, en goed bestuur een belangrijke rol. Hoe gaat een onderneming om met medewerkers en klanten? Welke rol vervult ze in de samenleving? Voor ING bijvoorbeeld, is een belegging pas duurzaam als een bedrijf rekening houdt met de langetermijnbelangen van allerlei partijen. Van medewerkers en klanten, tot het milieu en de samenleving. Bedrijven die zich hiervan bewust zijn en daar ook naar handelen, hebben betere overlevingskansen. En zijn zodoende interessante beleggingen!

2. Duurzaam beleggen levert minder rendement op.

Neen.

Studies wijzen uit dat bedrijven die duurzamer worden, gemiddeld betere financiële resultaten halen. Als beleggingsfondsen ondernemingen met een niet-duurzaam gedrag uitsluiten, halen ze een hoger aandelenrendement. Duurzaam beleggen levert op lange termijn dan ook niet minder op dan klassiek beleggen. De kans is groot dat het zelfs iets meer oplevert.

3. Duurzaam beleggen gaat de wereld niet veranderen.

Toch wel.

Als je duurzaam belegt, stimuleer je bedrijven die duurzaam ondernemen en voorkom je dat niet-duurzame bedrijven met je geld zaken doen waar je ’s nachts wakker van kunt liggen. Hoe meer mensen duurzaam beleggen, hoe minder geld er gaat naar niet-duurzame bedrijven. Dat dwingt deze bedrijven om duurzaam te werk te gaan als ze nog willen meespelen. Bedrijven die zich niet aanpassen aan groeiende trends overleven niet. Hoe meer bedrijven duurzaam worden, hoe minder belasting voor mens, milieu en maatschappij.

Klaar om te starten? Klik op de link duurzaam beleggen bij ING

De journalisten van De Morgen zijn niet betrokken bij en niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden