Maandag 16/05/2022

Drie minuten volstaan om uw huwelijk te testen

Vergeet diepgravende gesprekken, proefscheidingen en nooit eindigende twijfels: drie minuten zijn alles wat je nodig hebt om te weten of je huwelijk afstevent op een happy end of een echtscheiding. Professor John Gottman, een van 's werelds grootste experts inzake huwelijk en relaties, heeft een voorspellende test ontworpen die drie minuten duurt.

Gottmans onderzoek - waarbij hij meer dan twintig jaar lang 124 koppels observeerde - toont aan dat experts door een simpele evaluatie van een drie minuten durende conversatie tussen echtgenoten accuraat kunnen voorspellen wie getrouwd zal blijven en wie binnen de zes jaar gescheiden zal zijn. De algemene regel luidt: hoe meer uw partner dooddoeners gebruikt in de trant van 'jij luistert/helpt/werkt nooit', hoe minder rooskleurig de toekomst van uw huwelijk eruitziet.

De echtparen die Gottman in zijn Family Research Laboratory aan de universiteit van Washington observeerde, werden jaarlijks uitgenodigd voor gesprekken over onderwerpen waarover ze het niet eens raakten. Onderzoekers maakten gebruik van verborgen camera's die zowel gelaatsuitdrukking, stembuigingen als inhoud van de gesprekken registreerden.

De onderzoekers ontdekten dat de eerste bewering in een discussie - in vier van de vijf gevallen afkomstig van een vrouw - de sleutel was tot het voorspellen van scheiding of echtelijke stabiliteit. Als zij begon met een vage klacht als 'je bent een luierik en je doet nooit iets in het huishouden' in plaats van met een specifiek verwijt als 'je bent gisteren weer vergeten de vuilniszakken buiten te zetten' waren de kansen op langetermijngeluk gering.

"De belangrijkste les die we uit deze studie hebben getrokken is dat de manier waarop echtparen een discussie over een probleem beginnen cruciaal is, net als de manier waarop je iets te berde brengt en hoe je partner daarop reageert", concludeert Gottman. Echtparen die later scheidden, begonnen dergelijke gesprekken met kritische en defensieve opmerkingen en aanzienlijk minder humor dan degenen die getrouwd bleven tijdens de duur van het onderzoek. Van de 124 echtparen waren er na de studieperiode 17 gescheiden.

Bent u inmiddels nieuwsgierig geworden? Dan kunt u zich het volgende afvragen. Als u ruzie maakt, maakt u dan a) algemene opmerkingen zoals 'je bent lui' of 'je bent dom' of b) hebt u meer specifieke klachten? Als er in uw relatie een ernstig probleem opduikt, gaat u dan a) in de verte zitten staren en doen alsof het niet bestaat of b) de zaken openlijk bespreken en een deel van de schuld aanvaarden als dat nodig is? Als de gemoederen verhit raken, wordt u dan a) sarcastisch en beledigend of b) neemt u de grieven van uw partner serieus?

Als u b) geantwoord hebt op alle vragen, bent u op weg om Sir Temulki Behaci Nariman en Lady Nariman te evenaren, die in India in 1853 trouwden en 86 jaar samenbleven. Als het vooral a) was, hebt u meer gemeen met Drew Barrymore en Jeremy Thomas, die het welgeteld 29 dagen uithielden met elkaar.

(HS)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234