Zondag 06/12/2020

Fraude in Belgisch voetbal

Drie mensen die opgepakt werden na huiszoekingen bij Moeskroen zijn alweer vrij

Le Canonnier, het stadium van Excel Mouscron.Beeld BELGA

Naar aanleiding van de huiszoekingen bij voetbalclub Moeskroen en enkele bestuurders van de club, de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) en het BAS (Belgisch Arbitragehof voor de Sport) zijn drie mensen even vastgehouden en daarna weer in vrijheid gesteld. De onderzoeksrechter heeft beslist ze pas op een latere datum te verhoren.

Deze ochtend vonden enkele huiszoekingen plaats in het kader van het onderzoek naar fraude in het Belgisch voetbal. De vier huiszoekingen vonden plaats in Moeskroen, eentje in Celles en twee in Laken. Het onderzoek staat los van operatie Propere Handen, het dossier over voetbalfraude met makelaars Mogi Bayat en Dejan Velkjovic.

Lees ook

Voetbalcommentator Peter Vandenbempt schreef een opiniebijdrage over het fraudeonderzoek in het Belgische voetbal: ‘Dit krijg je aan de supporter echt niet uitgelegd.’
     

Volgens het federaal parket draait het onderzoek enerzijds rond mogelijke valsheid in geschriften, gebruik ervan en oplichting. Meer bepaald willen de speurders nagaan of de Israëlische voetbalmakelaar Pini Zahavi en zijn zakenpartner Fali Ramadani in 2016 en 2017 de club in handen hadden. Volgens de reglementen van de FIFA en de KBVB is dat verboden, maar de voorbije jaren slaagde Moeskroen er altijd in de licentiecommissie en het BAS ervan te overtuigen dat Zahavi niet de baas van de club was. Het gerecht onderzoekt nu of dat niet gebeurde met valse documenten.

Uit een onderzoek dat De Standaard vorige week publiceerde op basis van documenten uit Football Leaks, bleek dat Zahavi eind 2016 zeker nog de sterke man bij Moeskroen was, terwijl officieel zijn rol al uitgespeeld was sinds het begin van dat jaar.

“In België verbieden de reglementen echter dat een spelersmakelaar een voetbalclub bezit. De club van Moeskroen wordt er ook van verdacht valse documenten bij de beroepsinstantie, het Belgische Arbitragehof voor de Sport, te hebben ingediend in het kader van een beroep tegen de beslissing tot weigering van de licentiecommissie. Het onderzoek heeft meer bepaald tot doel na te gaan of deze vermeende kunstgrepen het mogelijk hebben gemaakt de club van Moeskroen onwettig in divisie 1 te houden door het opzetten van een controlestructuur op de club via offshorebedrijven.”

Witwassen

Anderzijds onderzoeken de speurders ook of er sprake is van witwassen en of voetbalclub Moeskroen gesteund wordt of werd door illegale financiering, meer bepaald met miljoenen euro’s uit offshorebedrijven van Pini Zahavi. Officieel is de schatrijke Thaise zakenman Pairoj Piempongsant, een zakenrelatie van Zahavi, vandaag de eigenaar van de Henegouwse voetbalclub. Maar het gerecht wil weten waar het geld vandaan kwam dat Zahavi in 2015 via zijn vennootschap Gol Limited in de club investeerde, en hoe het vandaag zit met de financiering van de club. (

Ook bij de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) vond een huiszoeking plaats die kaderde in het onderzoek naar spelersmakelaar Pini Zahavi. Uit de Football Leaks bleek afgelopen week dat Pierre François, de CEO van de Pro League, daarvan op de hoogte was. 

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234