Zondag 04/06/2023

Coronavirus

Drie maanden na besmetting nog altijd klachten: ‘Dit zal ooit het post-covidsyndroom heten’

null Beeld Photo News
Beeld Photo News

Vermoeidheid, kortademigheid, druk op de borst, hoofdpijn, spierpijn: bijna drie maanden na de eerste symptomen van het virus heeft een deel van de coronapatiënten nog steeds ernstige klachten. ‘Dit zal ooit het post-covidsyndroom heten.’

Bruno Struys

Een onderzoek van Universiteit Hasselt en Universiteit Maastricht toont dat bijna drie maanden na de eerste symptomen van het virus een deel van de coronapatiënten nog steeds ernstige klachten heeft. Ruim negen op de tien ondervraagden geven zelfs aan problemen te hebben met simpele dagelijkse activiteiten.

Er zijn enkele kanttekeningen bij de methodiek van het onderzoek. Zo gaat het om een bevraging bij de leden van twee specifieke Facebook-groepen. Een Nederlandse groep voor mensen die lang na de besmetting nog met problemen kampten, heeft meer dan 13.000 leden. Daarna kwam ook een Vlaamse Facebook-groep ‘Coronapatiënten met langdurige klachten (Vlaanderen)’, met in een maand tijd meer dan 2.000 leden. De bevraging gebeurde bij leden van deze Facebook-groepen, die wel besmet zijn geraakt, maar niet in het ziekenhuis zijn beland. Die groep is dus niet representatief voor alle Vlamingen en Nederlanders die Covid-19 opliepen.

“Zeker niet iedereen die besmet is geraakt heeft last van dergelijke klachten, maar we vonden dat er ook aandacht moest zijn voor deze categorie patiënten”, zegt professor Martijn Spruit (UHasselt/UMaastricht).

Gemiddeld drie maanden na het oplopen van een milde vorm van het coronavirus Covid-19 geeft 92 procent van de ondervraagden aan dat hun gezondheid nog steeds matig is of zelfs slecht. Amper 7 procent voelt zich weer helemaal gezond. “En dat terwijl 83 procent van de ondervraagden aangeeft dat ze voor de coronabesmetting in goede gezondheid waren”, zegt Spruit.

Begeleiding van psycholoog

De 34-jarige Eva Timmermans uit Leuven werd op 18 maart wakker met pijn op de borstkas. “De dokter zei dat ik thuis moest uitzieken. Vijf dagen later had ik ernstige ademhalingsmoeilijkheden, maar ik voldeed nog niet aan de criteria voor een triagecentrum. Ik had maximaal 37,8 graden koorts, geen hoest en was geen risicopatiënt.”

Timmermans is enkele weken ziek geweest, maar heeft nog altijd pijn in de longen, aan de schouderbladen en het middenrif. Soms heeft ze een verhoogde lichaamstemperatuur en ze is snel vermoeid. Ze heeft nooit een coronatest gekregen, maar een CT-scan van de longen in mei bevestigde dat ze corona heeft doorgemaakt.

Uit het nieuwe onderzoek blijkt dat de vaakst gehoorde klachten bijna drie maanden na de besmetting zijn: vermoeidheid (86%), kortademigheid (53%), hoofdpijn (41%), spierpijn (40%) en druk op de borst (36%). De onderzoekers willen na de zomer dezelfde doelgroep opnieuw bevragen en vervolgens aanbevelingen formuleren. “Misschien kan voor sommigen kinesitherapie zorgen voor betere fitheid en minder vermoeidheid, maar misschien zijn anderen net vermoeid omdat ze angstig zijn geweest en hebben ze eerder begeleiding van een psycholoog nodig”, zegt Spruit.

Onlangs getuigden ook al viroloog Peter Piot en acteur Peter Rouffaer in de media over de lange weg na corona. De Facebook-groep en het onderzoek tonen dat er een grotere groep is die daarmee worstelt, zelfs als ze dus niet in het ziekenhuis zijn opgenomen. Volgens Marc Van Ranst (KU Leuven) zijn er meerdere onderzoeksprojecten ingediend om dit te bestuderen. “Dit zal ooit het post-covidsyndroom heten”, zegt Van Ranst.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234