Zaterdag 28/03/2020

Drie keer zoveel nieuwe windturbines

Beeld PHOTO_NEWS

Om minder afhankelijk te zijn van dure olie zet Vlaanderen de komende jaren voluit in op windenergie. In 2011 werden drie keer meer windturbines gebouwd dan in 2010.

In 2009 was de overheid er al eens in geslaagd: het aantal nieuwe turbines met bijna een derde doen toenemen in vergelijking met het jaar voordien. Eind 2009 prijkten er na de bouw van 37 nieuwe exemplaren in totaal 144 windturbines in Vlaanderen. Maar in 2010 ging de zaak serieus slabakken. Ondanks het feit dat Vlaanderen over heel wat ruimte beschikt waar windturbines geen ongemak veroorzaken, zoals haven- en industriegebied of langs snelwegen, kwamen er toen slechts 12 nieuwe turbines bij.

Die vertraging is nu voorbij. Er zijn in het afgelopen jaar 34 nieuwe turbines geplaatst, wat het totaal op 190 brengt. Bovendien is de groei dit jaar nog groter. Er zijn nu al 59 windturbines volledig vergund. Die worden de komende maanden gebouwd en komen verspreid over heel Vlaanderen. De helft van de locaties ligt in havengebied.

Daarmee stijgt het aantal tot 249 tegen eind dit jaar. Dat windturbinepark zal een totale capaciteit hebben van 500 Megawatt, goed om het verbruik van ongeveer 250.000 gezinnen te dekken. "Als we erin slagen alle geschikte windlocaties te benutten kan de elektriciteitsproductie uit windenergie tegen 2020 nog eens meer dan verdubbelen met in totaal 500 turbines", zegt Vlaams minister voor Energie Freya Van den Bossche (sp.a).

"Nu de olieprijzen blijven stijgen is het van groot belang dat we investeren in onze eigen duurzame energieproductie. Op langere termijn wint de consument daarbij. Bovendien is investeren in windenergie een absolute noodzaak om de Belgische doelstelling te halen van 13 procent hernieuwbare energie tegen 2020", vervolgt ze.

Wel zal een slecht jaar zoals 2010 dan moeten worden vermeden. De trage groei toen had te maken met te ingewikkelde vergunningsprocedures en met een gebrek aan communicatie tussen projectontwikkelaars, overheden, omwonenden en vergunningsverleners.

Het tij is in 2011 gekeerd dankzij een paar ingrepen. Zo is de windwerkgroep, die geschikte locaties evalueert, uitgebreid met alle vergunningverlenende en adviserende instanties. Op die manier worden ze onmiddellijk samen betrokken bij de evaluatie van de locaties. Daarnaast trok de werkgroep goede projecten die waren vastgelopen op administratieve of procedurele problemen uit het slop.

Momenteel sleutelen de ministers van Ruimtelijke Ordening Philippe Muyters (N-VA) en van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) aan plannen die ervoor moeten zorgen dat projectontwikkelaars niet langer twee verschillende vergunningen moeten aanvragen. Ook dat kan een gestage groei garanderen, zegt Van den Bossche.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234