Dinsdag 20/10/2020

onderwijs

Drie keer 40 miljoen euro voor bijkomende plaatsen in het basisonderwijs

Beeld BELGA

Vijftien steden en gemeenten in Vlaanderen en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest krijgen de komende drie jaar middelen voor extra plaatsen in het basisonderwijs. Dat heeft de Vlaamse regering vrijdag beslist. Voor oppositiepartij Groen is dat ruim onvoldoende. "We blijven met veel honger achter", zegt Vlaams Parlementslid Elisabeth Meuleman.

Tot nu toe werd het budget voor bijkomende plaatsen elk jaar ad hoc toegekend. Minister van Onderwijs Hilde Crevits (C&V) kiest nu voor een andere manier om de middelen toe te kennen. Ze doet dat ook ineens voor een periode van drie jaar, tot 2018 dus. Op die manier kunnen de betrokken steden en gemeenten op langere termijn projecten realiseren.

Dankzij een capaciteitsmonitor, die vraag en aanbod in kaart brengt, heeft ze beter zicht op waar er een tekort aan plaatsen dreigt.

Op basis van de beschikbare gegevens heeft ze beslist om middelen toe te kennen aan de steden en gemeenten die tegen het schooljaar 2020-21 minstens honderd plaatsen tekort hebben in het gewoon basisonderwijs. Zo komt ze aan een lijst van 15 steden en gemeenten, plus het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Elk jaar gaat er 40 miljoen euro naar uitbreiding. De focus blijft op basis- en secundair onderwijs, maar projecten in het secundair behoren voortaan ook tot de mogelijkheden.

De stad Antwerpen staat bovenaan de lijst, waar tegen 2020-2021 een tekort van 7.679 plaatsen worden verwacht. Nog vier andere Antwerpse gemeenten (Mechelen, Bonheiden, Schoten en Edegem) krijgen middelen. Zes gemeenten komen uit de brede rand uit Brussel (Sint-Pieters-Leeuw, Grimbergen, Meise, Halle, Wemmel en Machelen). De stad Gent krijgt over drie jaar in totaal negen miljoen euro. Ook Sint-Niklaas, Tienen en Landen staan op de lijst.

Middelen snel gebruiken

De capaciteitsmiddelen komen bovenop die voor reguliere scholenbouw (300 miljoen euro per jaar) en de middelen in het kader van het PPS-programma "Scholen voor Morgen". Dat programma is goed voor 1,5 miljard euro. Door de btw-verlaging voor scholenbouw komt daar nog eens 160 miljoen euro bij, wat ook prioritair naar projecten in Antwerpen zou gaan.

Minister Crevits wil dat de middelen die zijn toegekend zo snel mogelijk effectief worden gebruikt. Uit een nieuwe analyse over de inzet van de middelen die de voorbije jaren zijn toegekend, blijkt dat er stappen vooruit zijn gezet. Vorig jaar was nog geen vijfde van projecten volledig klaar, dit jaar is dat al meer dan een derde.

Nieuw is ook dat scholen in heel Vlaanderen en Brussel zullen kunnen rekenen op huursubsidies. Tot nu toe kon dat enkel voor scholen in de gemeenten die capaciteitsmiddelen kregen. Dit jaar is er ruim één miljoen euro hiervoor beschikbaar.

Minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V).Beeld BELGA

Groen: "Crevits blijft de schaarste verdelen"

Oppositiepartij Groen vreest dat de middelen die minister van Onderwijs Hilde Crevits verdeelt voor capaciteitsuitbreiding in het onderwijs onvoldoende zullen zijn. "Ze blijft de schaarste verdelen", zegt Elisabeth Meuleman. "Een schoon voorgerechtje dus, maar we blijven vooral nog met veel honger achter."

Meuleman is wel blij dat er eindelijk voor drie jaar middelen worden vastgelegd zodat schoolbesturen kunnen plannen. "Het was schandalig dat steden en gemeenten zolang aan een infuus werden gehouden en jaarlijks druppelsgewijs middelen toegekend kregen. Dat was niet werkbaar, zo konden zij niet inspelen op de capaciteitsnoden waarmee ze werden geconfronteerd en vooral het was de reden waarom de realisatiegraad zo laag lag."

De minister kent jaarlijks 40 miljoen toe. "Dat is tien miljoen minder dan voorzien en begroot. Waar is die dan naartoe?", vraagt Meuleman zich af. "En het belangrijkste: er wordt op geen enkele manier rekening gehouden met de tekorten die er aan komen in het secundair. Daar zijn geen middelen voor voorzien, de verdeling gebeurde op basis van de capaciteitsmonitor voor het basisonderwijs", besluit Meuleman.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234