Zaterdag 23/01/2021

Drie jaar geleden verdwenen Julie en Mélissa

Dag op dag drie jaar geleden verdwenen Julie en Mélissa. Van het vertrouwen dat de families Russo en Lejeune na het optreden van de tandem Bourlet-Connerotte in het onderzoek naar Marc Dutroux hadden, blijft vandaag niets meer over.

BRUSSEL.

EIGEN BERICHTGEVING

Au Nom de Quoi? Dat is de titel van een veertig pagina's tellende brochure die het Steuncomité van de Ouders van Julie en Mélissa gisteren voorstelde. De titel is een persiflage op die van het RTBf-magazine Au Nom de la Loi. De makers van het programma kwamen onlangs tot de bevinding dat het tijd werd om "een streep te trekken" onder de hypothese als zou er in de zaak-Dutroux sprake zijn geweest van een crimineel netwerk. Dat is overigens niet alleen een standpunt van de RTBf-journalisten, maar vooral ook de actuele stand van zaken in het onderzoek. Maar precies daarover hebben de families Russo en Lejeune steeds meer twijfels. Het parket in Neufchâteau werkt uitsluitend nog op basis van verklaringen van Dutroux en Martin zelf, zeggen ze.

De ouders hebben sinds enkele maanden inzage in het gerechtelijke dossier, maar hoeden zich ervoor onderzoekselementen openbaar te maken. Hun repliek is uitgedrukt in vragen. Met deze voorop: wie heeft de kinderen ontvoerd? Onderzoeksrechter Langlois, zo stelt de brochure, heeft de plaats van de ontvoering nooit bezocht. Er werd geen wedersamenstelling uitgevoerd en de brug waarop Julie en Mélissa het laatst werden gezien, is al gedeeltelijk afgebroken. Volgens het steuncomité zijn er sterke aanwijzingen dat Dutroux samen met een medeplichtige de meisjes ontvoerde, maar worden die genegeerd.

In tegenstelling tot wat algemeen wordt aangenomen, staat het luidens het comité niet vast dat Julie en Mélissa na hun ontvoering de hele tijd in de kelder te Marcinelle opgesloten zaten. Ook hier vraagt het comité zich af waarom er geen wedersamenstelling kwam. "Hoe hebben de meisjes kunnen overleven in een ruimte van drie vierkante meter, waar op zeker moment de luchtverversing stuk was? "

Een andere cruciale vraag: hoe en wanneer zijn de meisjes gestorven? Tijdens een van haar verhoren vertelde Michelle Martin hoe ze eind december '95 op bevel van haar man - die toen in de gevangenis zat - naar Marcinelle trok om ze eten te brengen. Ze verklaarde dat ze in de kelder het luik trachtte te openen waarachter de meisjes opgesloten zaten. Martin zei dat het luik bleef haperen, dat ze er een duw tegen gaf en het hele luik pardoes naar beneden viel. (Er bestaat een bewijs van dit incident in de vorm van een aankoop van Marc Dutroux bij de Makro, daags na zijn vrijlating. Hij kocht een pneumatische krik om het luik te herstellen. Het bewijsstuk, Dutroux' klantenkaart, toonde ook aan dat er weinig klopt van zijn bewering als zou hij na zijn vrijlating nog vier dagen onafgebroken voor het leven van de uitgeputte Mélissa hebben gezorgd). Kortom, de ouders twijfelen meer dan ooit aan de versie als zouden Julie en Mélissa in de maand maart 1996 van honger zijn omgekomen. Alles wijst er volgens hen op dat Dutroux de speurders een rad voor de ogen draait. "Het is materieel onmogelijk dat Martin het luik kapot kreeg, daarvoor woog het veel te zwaar", aldus het comité. De laatste vraag luidt: voor wie waren Julie en Mélissa bestemd? "Dutroux werkte aan schuilplaatsen om er meisjes op te sluiten en deed aan mensenhandel. Waarom heeft men de getuigenissen niet onderzocht over de aanwezigheid van Julie en Mélissa in een prostitutiebar in Charleroi? Zoals bekend, zijn er minstens twee verklaringen van mensen die zeggen dat hen foto's werden aangeboden van de twee meisjes. Beide getuigen wijzen op bars in de rosse buurt van Charleroi.

Ter herinnering aan de twee kinderen uit Grâce-Hollogne worden hun foto's vandaag opnieuw opgehangen aan de brug waar ze verdwenen. De ouders roepen de bevolking ook op om vandaag om 17.00 uur witte kledij te dragen. (DDC)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234