Dinsdag 30/05/2023

Drie jaar cel voor Maurice De Velder

De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft Think Media-topman Maurice De Velder (49) veroordeeld voor valsheid in geschrifte, misbruik van vennootschapsgoederen, omkoping, misbruik van vertrouwen en witwaspraktijken in de periode 1997-2002. Hij kreeg drie jaar cel, een boete van 375.000 euro en een beroepsverbod van tien jaar. Voor afpersing, koersmanipulatie, het niet maken van participatiemeldingen en enkele feiten van witwassen werd hij vrijgesproken. De rechtbank verklaarde een totaalbedrag van bijna 4,8 miljoen euro verbeurd.

Zillion
Het gerechtelijk onderzoek naar Maurice De Velder ging op 28 maart 2002 van start, nadat er in een onderzoek naar Zillionbaas Frank Verstraeten een aantal verdachte facturen ter waarde van bijna 51 miljoen frank (1,26 miljoen euro) waren opgedoken. Die gingen uit van de nv Business Panel (nu Think Media Outdoor) en de nv De Vrije Pers (een dochterfirma van Think Media die bladen als Ché en P-Magazine uitgeeft) en waren gericht aan de nv Mediahall van Verstraeten.

Cointreau
De rechtbank vond het bewezen dat het om valse facturen ging, waarbij de prestaties nooit of slechts gedeeltelijk geleverd werden. Ze hadden als doel de bedrijfsresultaten van de Think Media-dochters te verbloemen. Om die reden werd ook gesjoemeld met de factuur voor een Cointreau- advertentiecampagne, waarvoor reclameman Hedwig D. een beroep deed op De Vrije Pers.

Tram Vision
Een tweede belangrijk luik van het dossier ging over het project Tram Vision van vervoersmaatschappij De Lijn. Streep, de toenmalige reclameregie van De Lijn met Christian D.B. als directeur, gaf het contract voor elektronische reclame op trams aan het technologiebedrijf Falcom, waarvan De Velder buiten medeweten van de anderen meerderheidsaandeelhouder was.

Volgens het openbaar ministerie werd Streep misleid met een businessplan waarin overdreven omzet- en winstprognoses werden voorgesteld, maar de rechtbank vond dat niet bewezen. Wel gebeurde de raming van de onkosten en de inkomsten op een weinig professionele manier en was het eerder nattevingerwerk. Via Falcom werd er bovendien geld onttrokken aan Streep. De Velder kocht Christian D.B. ook om, zodat die een overeenkomst met de 4FM Groep sloot voor het leveren van nieuwsberichten voor TramVision.

Ontkend
De Velder ontkende tijdens het proces alle tenlasteleggingen en ging voluit voor de vrijspraak. De strafrechter vond het echter bewezen dat hij en zijn vennootschappen meerdere valsheden pleegden, waarmee ze illegale vermogensvoordelen verwierven. De Velder werd de 'Captain of Industry' genoemd, de drijvende kracht die de andere beklaagden kon overtuigen om deel te nemen aan de misdrijven. Christian D.B. en Hedwig D. hebben zich volgens de rechtbank laten meeslepen door de beloofde financiële voordelen. De eerste kreeg voor zijn aandeel in de feiten acht maanden cel en 2.500 euro boete, beiden met uitstel. D. werd veroordeeld tot zes maanden effectief en 2.500 euro boete.

Voor De Vrije Pers was een boete van 10.000 euro weggelegd. Business Panel kreeg 75.000 euro boete, Falcom 25.000 euro en Think Media 100.000 euro boete. (belga/bf)

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234