Woensdag 25/11/2020

Drie experts wijzen de weg naar €4.500.000.000

De Europese Commissie geeft België een stevige tik op de vingers: de regering moet werk maken van ingrijpende hervormingen én de komende twee jaar ook nog eens miljarden besparen. Maar hoe? Adviezen voor Di Rupo en de zijnen. Ann Van den Broek

Wim Moesen

Professor emeritus en expert staatsfinanciën KU Leuven

"Met eenmalige maatregelen gaan we geen 4,5 miljard meer besparen, de inspanningen moeten nu structureel zijn. Dat kan ook perfect. Ik ben en blijf ervan overtuigd dat de beste manier om de overheidsfinanciën op termijn gezond te maken is om een uitgavennorm op te leggen. Wanneer we gedurende één jaar de uitgaven van alle overheidsgeledingen zouden bevriezen - wat perfect kan nu de inflatie zo laag is - doe je de overheid een keurslijf om en dwing je alle departementen om op zoek te gaan naar efficiëntiewinsten. Soms zal dat wat moeilijk zijn, maar zo kom je tot reële besparingen.

"Het is overigens een mythe dat we het dan met minder zouden moeten stellen. Een besparing in de publieke sector blijft altijd een beperking van de meeruitgave. De pot die we kunnen uitgeven wordt jaar na jaar groter, het is op die groter wordende pot dat je beknibbelt.

"Wat de hervormingen van de arbeidsmarkt, het pensioensysteem enzovoort betreft: die hadden we al lang moeten uitvoeren. Europa wijst ons al heel erg lang op die macro-economische onevenwichten waardoor onze concurrentiekracht niet meer adequaat is. Enkel de index, daar zou ik niet meteen aankomen. In de plaats van de regering zou ik Europa zeggen dat we het systeem behouden, maar zullen bewijzen dat we er verstandig mee om zullen gaan door het in schadelijke omstandigheden on hold te zetten."

Rudy De Leeuw

Voorzitter socialistische vakbond ABVV

"Na vijf jaar doorgedreven besparingen telt Europa telt 26 miljoen werklozen en 120 miljoen mensen lopen een armoederisico. Dan is het niet België dat gebuisd moet worden, maar wel de Europese Commissie.

"Akkoord dat de regering moet besparen, maar het traject moet trager. Dat zeggen niet alleen wij, ook vooraanstaande economen zijn het daarmee eens. Landen moeten koopkracht kunnen teruggeven aan de bevolking. Dat is fundamenteel, als we het niet over een andere boeg gooien zullen we nooit uit de crisis geraken.

"En het mag duidelijk zijn dat de werknemer al genoeg heeft ingeleverd. Op het vlak van de index doen we al inspanningen, net zoals dat er al aanpassingen gebeurd zijn aan het brugpensioen en dat de werkloosheidsuitkeringen regressief gemaakt zijn in de tijd. Voor de werknemers in dit land is de limiet al lang bereikt. Op het vlak van fraudebestrijding daarentegen laten we nog verschrikkelijk veel liggen. En uiteraard moeten we erover waken, wanneer er weer bespaard wordt, dat we blijven investeren in infrastructuur en innovatie. Anders is de recessie niet ver af.

"Ik weet dat er eveneens strekkingen zijn die stellen dat we geen andere keuze hebben dan Europa volgen, want dat we anders nooit in de eurozone hadden moeten stappen. Dat de weg van Duitsland de enige juiste is. Wel, dan zeg ik dat Duitsland de onevenwichten mee creëert. En zo fameus doet Duitsland het ook niet op vlak van groei."

Yves Leterme

Adjunct-secretaris-generaal OESO en ex-premier (CD&V)

"Wij kijken bij de OESO (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling) net iets anders aan tegen de economische toestand van België dan de Europese Commissie. Europa moet heel goed oppassen met de lectuur van die toestand, want ze mag groei niet onmogelijk maken. De eurozone is op wereldvlak nu al hét probleemgebied. Het is uiterst belangrijk om te streven naar een economisch draagvlak, dat mag je niet ondergraven door doorgedreven te gaan saneren. Als je dat doet, moet je uitkijken dat je niet in een recessie terechtkomt. Delen van de eurozone zijn al in gevaar.

"Dat wil niet zeggen dat België wat ons betreft helemaal niet moet besparen. Integendeel. Maar een duurzaam en evenwichtig traject is een veel betere optie. Tenzij de regering een manier vindt om zowel 4,5 miljard euro te besparen als de groeikracht niet te ondergraven, dan kan ze dat best doen uiteraard. Het draait sowieso om die combinatie: de groei stimuleren, maar ook saneren. Tot nog toe heeft de Belgische regering dat volgens mij vrij goed gedaan.

"De aanbevelingen voor hervormingen die de Commissie doet, daar kunnen wij ons bij de OESO grotendeels wel in vinden. België is daar ook al mee bezig. Dat werk moet de regering voortzetten. Een groot aandachtspunt zijn de nakende verkiezingen. 2013 en 2014 mogen geen verloren jaren worden."

'Groei stimuleren en saneren'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234