Zaterdag 24/08/2019

Drie Belgische bisschoppen op solidariteitsmissie in Irak

Jozef De Kesel Beeld photo_news

Drie Belgische bisschoppen, Guy Harpigny (Doornik), Jozef De Kesel (Brugge) en Léon Lemmens (hulpbisschop voor het vicariaat Vlaams-Brabant en Mechelen), trekken de volgende dagen naar Noord-Irak op solidariteitsmissie met de christenen in het gebied. Dat maakte de Bisschoppenconferentie woensdagavond in een persbericht bekend. Met het bezoek wil men ook de aandacht vestigen op de zware druk op de religieuze diversiteit in Irak en Syrië.

De drie zijn van 17 september tot 21 september te gast bij de Chaldeeuws-katholieke Kerk, die onder meer in Erbil en Dohuk instaat voor de opvang van duizenden vluchtelingen.

"We mogen de christenen in het Nabije-Oosten niet aan hun lot overlaten", stellen de bisschoppen in het persbericht. De aanwezigheid van christelijke gemeenschappen dateert er van het begin van onze jaartelling en vele eeuwen hebben zij er vreedzaam hun godsdienst kunnen belijden, maar dat samenlevingsmodel staat nu op de helling. "Het verlies van die religieuze diversiteit in het Midden-Oosten zou niet alleen een ramp zijn voor de christenen, maar voor de hele mensheid".

De Belgische bisschoppen gaan er met de patriarch van de Chaldeeuws-katholieke kerk een persoonlijk gesprek hebben over extra materiële solidariteit van de Belgische Kerk. "Maar christelijke solidariteit is ook altijd gebaseerd op ontmoeting en op gemeenschappelijk gebed", luidt het.

De katholieke gemeenschap is in de regio bijzonder actief, onder meer via de pauselijke hulporganisatie Kerk in Nood - die de reis mee heeft georganiseerd - en de ngo's Caritas International en Jesuit Refugee Service. De bisschoppen zullen onder meer projecten van deze hulporganisaties bezoeken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden