Maandag 23/05/2022

Drie aanklachten tegen een oud-staatshoofd

Slobodan Milosevic wordt op 66 punten beschuldigd en die zijn gebundeld in drie hoofdklachten: het plegen van volkerenmoord, misdaden tegen de mensheid en oorlogsmisdaden. Aanvankelijk zouden er twee Milosevic-processen komen, een over Bosnië en Kroatië en een ander over Kosovo. Maar openbare aanklager Carla del Ponte ging daartegen in beroep. Zij wilde en kreeg één globaal proces over de drie luiken. Volgens haar komt de veiligheid van de getuigen in het gedrang wanneer die verschillende keren zouden moeten komen getuigen. Bovendien heeft Milosevic volgens haar alle misdaden met eenzelfde opzet gepleegd: de voltooiing van één Groot-Servië door verdrijving van andere bevolkingsgroepen.

De feiten in Kroatië waarvoor Milosevic terechtstaat, zijn gepleegd in 1991 en 1992, de feiten in Bosnië speelden zich af tussen 1992 en 1995 en in Kosovo ten slotte gaat het over gebeurtenissen van de jaren 1998 en 1999. In de drie dossiers zal de afgezette president terechtstaan voor misdaden tegen de mensheid en oorlogsmisdaden: onder meer moord, foltering, etnische zuivering, vernietigingen, aanvallen op burgerdoelwitten en deelname aan een 'gemeenschappelijke criminele onderneming'. De courantere term 'bendevorming' is makkelijker te begrijpen en wijst op de pogingen van Milosevic en zijn ondergeschikten om in Kroatië, Bosnië en Kosovo een zo groot mogelijk zuiver Servisch gebied te creëren.

In het Bosnische luik staat hij bovendien ook terecht voor volkerenmoord. Daarmee worden vooral de systematische uitroeiingen van Bosniërs bedoeld, zoals in de stad Srebrenica. In Bosnië hebben het Joegoslavische leger en militaire eenheden van bendeleiders, zoals de beruchte Arkan en zijn Tijgers, bijzonder bloedig huisgehouden. Duizenden Bosniërs, vooral moslims, werden toen vermoord, gefolterd en verjaagd.

De openbare aanklager gaat ervan uit dat Milosevic in Kroatië beslissingsmacht had over het Joegoslavische leger, maar ook over talrijke Servische milities die de Kroaten uit de Servische gebieden in Kroatië verdreven hebben. Ook in Bosnië en Kosovo wordt hij ervan verdacht zeggenschap gehad te hebben over de beulen ter plaatse, al zal het moeilijk aan te tonen zijn dat hij ook concrete opdrachten uitdeelde.

In Kosovo ging het dan voornamelijk over het Joegoslavische leger en politie waarover Milosevic het bevel voerde. Destijds werden in Kosovo zo'n 800.000 etnische Albanezen uit hun provincie verjaagd, wat meer dan een derde van de totale bevolking is. In de drie gebieden worden vandaag nog steeds onderzoeken naar massagraven uitgevoerd. De voormalige Joegoslavische deelstaten Bosnië en Kroatië zijn onafhankelijke staten geworden, terwijl de vroegere Servische provincie Kosovo vandaag onder feitelijk beheer van de Verenigde Naties staat. (FS)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234