Donderdag 17/10/2019

Dreigt het einde voor de vrijwilliger?

Het regeringsplan om iedereen onbelast 500 euro per maand te laten bijverdienen, dreigt het vrijwilligerswerk in gevaar te brengen. Dat zeggen verschillende middenveldorganisaties en academici, die in een open brief op demorgen.be de alarmbel luiden.

"Mensen mogen gerust een euro bijverdienen, maar ten koste van wie?" Luc Van Gorp, voorzitter van de Christelijke Mutualiteit (CM), waarschuwt samen met andere organisaties als Beweging.net, 11.11.11 en Netwerk tegen Armoede en verschillende academici voor het voornemen van de federale regering om iedereen 500 euro per maand te laten bijverdienen.

Het plan komt uit de koker van Open Vld. De liberalen willen het systeem van de flexi-jobs doortrekken naar iedereen die werkt of gewerkt heeft. "We stimuleren werk, het gaat om extra bijverdiensten, om occasioneel werk of iets wat je extra voor een ander wil doen", verklaarde Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten eerder dit jaar. Oorspronkelijk lag het plafond op 500 euro per maand. Dat is inmiddels 1.000 euro geworden, maar op jaarbasis blijft het plafond op 6.000 euro.

"Klinkt sympathiek, maar dit is compleet ondoordacht", zegt expert sociale zekerheid Frank Vandenbroucke, een van de ondertekenaars. "Organisaties die aangewezen zijn op echt vrijwilligerswerk dreigen vrijwilligers te verliezen omdat ze niet in staat zijn om meer te vergoeden dan de onkosten", klinkt het in de open brief, die u online kan lezen.

Volgens Van Gorp is de lijst met activiteiten die als verenigingswerk gelden veel te uitgebreid. In die lijst zijn bijvoorbeeld ook activiteiten in de zorg en kinderopvang opgenomen. "En die kun je toch moeilijk tot het verenigingsleven rekenen? Als je vrijwilligerswerk gaat commercialiseren, waar gaat het dan naartoe?" 'Het brede platform tegen het gratis bijklussen', zoals de ondertekenaars zichzelf noemen, stelt voor om alle activiteiten in de zorgsector van de lijst te halen.

Ook het plafond van 1.000 euro per maand stuit de middenveldorganisaties tegen de borst. "Kun je dan nog van vrijwilligerswerk spreken, of is dit echte arbeid?", zegt Van Gorp. Hij pleit ervoor om het plafond te beperken tot 500 euro per maand, zoals in het oorspronkelijke plan stond.

Van Gorp en co. kijken vooral bevreesd naar digitale platformen zoals Uber en Airbnb. Fiscaal expert Mark Delanote begrijpt die vrees. "Het is zeer belangrijk om de sectoren nauwgezet af te bakenen, om concurrentie te vermijden. Als je het zo breed laat, is oneerlijke concurrentie bijna niet te vermijden."

Vandenbroucke waarschuwt ervoor dat de maatregel onomkeerbaar dreigt te worden. "Zodra dit is ingevoerd, krijg je het niet meer weg. Zodra er een grote groep is die hier gebruik van maakt, zal geen enkele politicus het in zijn hoofd halen die groep tegen het hoofd te stoten."

Hij roept de regering dan ook op om eerst advies te vragen aan de regio's, en voor elke sector een impactanalyse te maken van de risico's op de reguliere werkgelegenheid en het vrijwilligerswerk.

"Het gaat over een grote hervorming, daar zijn we ons van bewust, maar de sector van het vrijwilligerswerk of de arbeidsmarkt zullen we hier niet mee ondergraven", reageert minister van Sociale Zaken Maggie De Block (Open Vld). "Bovendien zullen we de maatregel tijdig evalueren. Als op dat moment zou blijken dat hij bijgestuurd moet worden, zullen we dat ook doen."

Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) wacht het advies van de Raad van State en de Nationale Arbeidsraad (NAR) af.

► 13

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234