Zondag 09/08/2020

Terreurdreiging

Dreigingsniveau blijft op één na hoogste

De oproep van IS om tijdens de ramadan slachtoffers te maken in Europa, zet onze diensten op scherp. Zeker nu er informatie is onderschept over drie Belgische doelwitten. Het gaat volgens een mail aan de Belgische politiediensten, die VTM Nieuws anoniem kreeg toegestuurd, om de City2, een Mc Donald's en een politiecommissariaat. Het OCAD, het orgaan dat de terreurdreiging analyseert, handhaaft het dreigingsniveau in ons land voorlopig nog op drie.

In de mail staat dat verscheidene strijders anderhalve week geleden Syrië hebben verlaten om naar Europa af te zakken per boot, via Turkije en Griekenland, zonder paspoort. "Deze personen zouden zich in twee groepen opsplitsen. De ene groep zou richting België gaan en de andere Frankrijk", klinkt het in de mail. "Ze zouden per groep van twee personen aanslagen willen plegen op verschillende plaatsen waaronder de City2, een Mc Donald’s en een commissariaat. Nog altijd volgens de verkregen informatie, zouden deze personen reeds over de nodige bewapening beschikken en zou de actie imminent zijn."

Het OCAD heeft de tip onderzocht, maar zegt dat een verhoging van het terreurniveau voorlopig niet aan de orde is. "Volgens het OCAD gaat het om losse informatie uit één enkele bron", zegt VTM-NIEUWS-journalist Faroek Özgünes. "Zolang de info niet bevestigd is, wil het OCAD het dreigingsniveau niet verhogen." Het OCAD zelf  stelt dat het om een "niet-gecontextualiseerde informatie gaat die als zodanig geen directe invloed heeft op het actuele dreigingsniveau". Dreigingsniveau 3 betekent dat de dreiging "ernstig, mogelijk en waarschijnlijk" is. "Maar er is geen specifieke informatie die wijst op een imminente dreiging", zo valt te horen bij de Franstalige woordvoerder van het Crisiscentrum.

Crisisoverleg

De politiezone Brussel-Hoofdstad-Elsene hield gisterochtend crisisoverleg, nadat maandagavond vlak bij Parijs twee agenten thuis vermoord werden door een IS-aanhanger. "Agenten aanvallen in hun privéleven: dat is weer een stap verder", zegt korpschef Guide Van Wymersch. Hij vraagt zijn 2.600 mensen om extra waakzaam te zijn. En alle 2.000 van hen die een wapen hebben, nemen dat best mee naar huis, zegt hij. De ruime meerderheid doet dat intussen ook effectief. 

Overigens vragen de politievakbonden aan het OCAD om het dreigingsniveau voor de politiecommissariaten te verhogen naar 3. Dat staat nu op 2+, het niveau van "verhoogde waakzaamheid". "Ook al is er inhoudelijk niet zoveel verschil, voor onze mensen op het terrein valt zoiets moeilijk te begrijpen", zegt Vincent Houssin, nationaal ondervoorzitter van het VSOA. "Waarom een niveau 3 voor de bevolking en een niveau 2 voor de politiemensen die ook deel uitmaken van de bevolking en zelfs op de eerste lijn staan om die te beschermen? " vraagt hij zich af.NSPV-voorzitter Carlo Medo stelt dat het gaat om "het signaal dat je als overheid geeft aan je politiemensen". De politievakbonden hebben donderdagmorgen een vergadering met OCAD-directeur Paul Van Tigchelt.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234