Vrijdag 24/01/2020

Dreiging blijft zeker tot volgende maandag op hoogste niveau

Beeld EPA

Tijdens een persconferentie heeft premier Michel bevestigd dat het dreigingsniveau voor het Brussels Gewest gehandhaafd blijft op 4. Ook voor de rest van het land blijft niveau 3 gelden. Scholen en de Brusselse metro blijven ook morgen nog gesloten.

Op basis van de laatste evaluatie van OCAD, het coördinatieorgaan voor de dreigingsanalyse, is beslist om het dreigingsniveau voor het hele Brusselse Gewest nog tot volgende week maandag op het hoogste niveau te houden. Premier Michel vermeldde er nog eens bij dat dit betekent dat de dreiging ernstig en zeer nabij is. Voor de rest van het land blijft niveau 3 van kracht, wat inhoudt dat een dreiging mogelijk en waarschijnlijk is.

Er is vandaag ook beslist om zowel de scholen als de metro in het Brusselse morgen nog een dag gesloten te houden. Deze zouden woensdag terug heropenen. Ondertussen krijgen politiediensten de kans om veiligheidsmaatregelen in de omgeving van scholen en metrostations op punt te stellen. In een persbericht liet het kabinet van minister van Onderwijs Hilde Crevits ook weten dat schooluitstappen van Vlaamse scholen naar Brussel ten stelligste worden afgeraden. Zolang het dreigingsniveau op 4 blijft, worden ook Brusselse scholen aangemaand om geen activiteiten buiten de schoolmuren te laten plaatsvinden.

Michel roept op om voorzichtig te blijven. De potentiële doelwitten blijven dezelfde: winkelstraten, commerciële centra en openbaar vervoer. Om de risico's zoveel mogelijk te beperken, wordt daarom beslist om het aantal evenementen waarop veel volk aanwezig zou zijn, terug te schroeven. De capaciteit van de politiediensten en het leger wordt verhoogd en de aanwezigheid op het terrein wordt versterkt: niet alleen in Brussel, maar ook in de rest van België. Er wordt bijzondere aandacht geschonken aan de veiligheid op het openbaar vervoer.

De eerste minister beklemtoonde dat het de bedoeling is dat er zo snel mogelijk kan teruggekeerd worden naar het normale leven, ondanks de terreurdreiging.

Michel sprak ook zijn appreciatie uit voor de veiligheidsdiensten die hard werk leveren in "bijzonder moeilijke werkomstandigheden". De regering doet alles wat mogelijk is om de situatie onder controle te houden, zegt hij. "Elke beslissing wordt genomen in eer en geweten in zeer moeilijke omstandigheden, op basis van de beschikbare informatie," voegde hij eraan toe.

De premier wilde geen vragen beantwoorden over het verloop van het terreuronderzoek.

Verschuiving van de politiecapaciteit

Dat de scholen en de metro in het Brussels gewest pas woensdag weer (gradueel) opengaan, is vooral een kwestie van beschikbare politiecapaciteit. "Omdat er capaciteit vanuit de 'provincie', als ik dat zo mag zeggen, naar Brussel moet getrokken worden, zowel voor de scholen als voor de metro, zullen die pas vanaf woensdag opnieuw toegankelijk zijn. Dat heeft minister van Justitie Koen Geens (CD&V) verduidelijkt op het VRT-journaal.

De minister wil het dreigingsniveau niet rechtstreeks in verband brengen met de nog altijd voortvluchtige Salah Abdeslam. Geens benadrukte dat het niveau "op elk moment kan verlaagd worden als de inlichtingen daartoe aanleiding geven".

Minister van Justitie Koen Geens tijdens de persconferentie die vanavond plaatsvond. Beeld BELGA

Jan Jambon: "Het probleem is nog niet opgelost"


Op VTM kondigde minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) aan dat de politieacties de komende dagen zullen voortgaan "tot de hele zaak is opgelost". Hij sprak tegen dat de acties van de voorbije dagen niets hebben opgeleverd. Er zijn heel wat arrestaties en huiszoekingen verricht, maar "het probleem is nog niet opgelost. Dat is duidelijk".

Volgens Jambon blijft het de bedoeling zowel Salah Abdeslam "te pakken", als "andere mensen in dat netwerk".

Beeld BELGA

Ook Nederlandstalige crèches in Brussel blijven dicht

Kind en Gezin meldt op zijn website dat de Nederlandstalige crèches in het Brussels Gewest ook morgen gesloten blijven. De maatregel geldt voor groepsopvang. De (kleinschalige) gezinsopvang in het Brussels Gewest heeft de keuze om in opvang te blijven voorzien. Kind en Gezin vraagt de verantwoordelijken van de crèches om de ouders op de hoogte te brengen van hun beslissing.

Situatie scholen Brusselse rand

Naast alle scholen in Vilvoorde blijven dinsdag ook de scholen van het GO! in Wemmel dicht, met name Campus Wemmel en het Bijzonder Onderwijs 'De Eekhoorn'. Deze scholen waren ook maandag gesloten wegens de terreurdreiging. In Dilbeek wordt dinsdag wel opnieuw les gegeven. Dat is ook het geval in het KTA Pro Technica in Halle. Of in 'De Groene Parel' in Sint-Pieters-Leeuw opnieuw les gegeven wordt, is onduidelijk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234