Zondag 04/12/2022

"Dreigend tekort aan Vlaamse huisartsen"

null Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS

Ruim een derde van de huisartsen gaat binnen afzienbare tijd met pensioen en een derde van de huisartsen overweegt uit het beroep te stappen. Zonder praktijkondersteuning stevent Vlaanderen af op een tekort aan huisartsen. Dat schrijft Medi-Sfeer, een nieuw weekblad voor huisartsen.

In zijn eerste editie brengt Medi-Sfeer de resultaten van een representatieve peiling bij 1.056 Vlaamse huisartsen, uitgevoerd door het Academisch Centrum voor Huisartsgeneeskunde (ACHG) van de KU Leuven. Uit de peiling blijkt dat ruim een derde van de bevraagde huisartsen binnen afzienbare tijd op pensioen gaat. De helft van de respondenten is ouder dan 50 en bijna 60 procent is langer dan twintig jaar actief als huisarts. Van de groep die binnenkort op pensioen gaat, wil de helft wel na 65 jaar verder werken, maar slechts met een beperkt aantal patiëntencontacten en nevenactiviteiten.

De Leuvense onderzoekers stellen dat dit "tot problemen kan leiden". "Het is immers vooral deze groep die voltijds werkt en veel patiëntencontacten heeft", luidt het. Voorts blijkt dat de meest productieve huisartsen, mannen tussen 45 en 65 jaar, goed zijn voor ruim 70 procent van alle patiëntencontacten.

Een andere vaststelling is dat één derde van de huisartsen overweegt uit het beroep te stappen. Dubbel zoveel deeltijds als voltijds werkende artsen overwegen uit het beroep te stappen en 25- tot 30-jarigen zijn dubbel zo hard geneigd om te stoppen vergeleken met de 50 tot 65-jarigen.

Het ACHG berekende dat er binnen vijf jaar, in 2017, 5.650 huisartsen nodig zijn. In 2022 moet dat stijgen naar 5.820 en in 2027 naar 5.956 huisartsen. Dit scenario gaat uit van de weinig waarschijnlijke veronderstelling dat de werkbelasting op het niveau van 2012 blijft.

Vlaamse huisartsen blijven volgens de Leuvense onderzoekers een belangrijke proportie van (para-)medische taken op zich nemen. "Dat legt beslag op een flink deel van hun tijd en heeft een grote impact op de discussie over hun planning en contingentering."

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234