Woensdag 26/02/2020

Handelsoorlog

Dreigementen van Trump of niet, China trekt toch naar handelstop met VS

Een Amerikaanse handelsdelegatie met de minister van Financiën Steven Mnuchin (rechts) in Peking. Beeld AFP

China geeft deze week toch acte de présence bij de handelsbesprekingen met de Verenigde Staten. Daarover was twijfel gerezen nadat de Amerikaanse president Trump zondag op Twitter had gedreigd om de importtarieven voor honderden miljarden dollars aan Chinese producten te verhogen naar 25 procent als China in Trumps ogen niet goed genoeg blijft meewerken aan het oplossen van het handelsconflict met Amerika. 

Volgens The Wall Street Journal was de onverwachte escalatie door Trump, die zich voor het weekend nog optimistisch had uitgelaten over de onderhandelingen, voor China reden om te overwegen helemaal niet meer naar de VS af te reizen. Een ingewijde bevestigde in de krant South China Morning Post dat China overwoog de reis of helemaal af te blazen of met enkele dagen uit te stellen. Vicepremier Liu He zou dan in het laatste geval veel korter dan gepland in de Verenigde Staten blijven. 

Inmiddels blijkt China de knoop te hebben doorgehakt: er zal wel degelijk een Chinese delegatie afreizen naar Washington voor de handelstop van woensdag, zo zei een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken maandag. Of vicepremier Liu He bij de handelsbesprekingen aanwezig zal zijn, is nog niet duidelijk. 

Volgens Trump vlot het handelsoverleg met China niet, omdat het land probeert te heronderhandelen over de tarieven. De scheve handelsverhoudingen tussen de twee landen – China exporteert veel meer naar de VS dan andersom – zijn de Amerikaanse president al jaren een doorn in het oog. Trump wil het handelstekort met China terugbrengen naar 200 miljard dollar, maar heeft nog een lange weg te gaan: in 2018 exporteerde China voor 419 miljard dollar meer naar Amerika dan Amerika naar China. Nog nooit was het Amerikaanse handelstekort met China zo groot.  

Om de druk op te voeren, liet Trump zondag via Twitter weten dat de importtarieven op 200 miljard dollar aan Chinese producten vanaf vrijdag zullen worden verhoogd van 10 naar 25 procent. Nog eens 325 miljard dollar aan Chinese producten zullen ‘spoedig’ onder het tarief van 25 procent vallen als China blijft terugkomen op eerdere toezeggingen aan de onderhandelingstafel. Al met al zou daardoor bijna de hele Chinese export naar de Verenigde Staten – 539 miljard dollar in totaal – onder de hogere tarieven vallen.  

‘Kosten door China gedragen’

Trump beweert dat de importheffingen slechts een kleine impact hebben op de kostprijs van Chinese producten in de VS. De extra kosten worden “grotendeels gedragen door China”, zegt hij. “Deze betalingen zijn gedeeltelijk verantwoordelijk voor onze fantastische economische resultaten.” Het Amerikaanse bedrijfsleven denkt daar overigens anders over. De rekening van de hogere tarieven komt namelijk te liggen bij bedrijven die Chinese producten importeren, en die zijn veelal Amerikaans. Veel Amerikaanse bedrijven steunen Trumps strafexpeditie tegen de Chinese handelspraktijken, maar zouden de hogere tarieven liever kwijt dan rijk zijn. “Het verhogen van tarieven komt neer op het verhogen van de belastingen voor miljoenen Amerikaanse gezinnen, en het uitlokken van nog meer vergelding jegens Amerikaanse boeren”, zei een woordvoerder van de Amerikaanse detailhandel tegen persbureau Reuters. China sloeg vorig jaar terug in de handelsoorlog met Trump door hogere tarieven op te leggen op de Amerikaanse export van varkensvlees, sojabonen en andere landbouwproducten. 

Dat Trump China opnieuw bedreigt met hogere importtarieven komt onverwacht. De afgelopen weken zag het ernaar uit dat de VS en China een akkoord zouden bereiken. Verscheidene Amerikaanse media meldden woensdag dat de laatste hand werd gelegd aan een deal om de importheffingen terug te draaien. De Amerikaanse minister van Financiën Steven Mnuchin sprak deze week nog van ‘productieve’ gesprekken.

De nieuwste schermutseling in de handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten laat beleggers niet onberoerd. In Shanghai verloor de beurs bijna 6 procent, in Hongkong een kleine 3 procent. In Amsterdam dook de AEX in de ochtendhandel 1,5 procent in de min, terwijl de belangrijkste beursgraadmeters van de beurzen van Parijs en Frankfurt bijna 2 procent verloren. Beleggers hadden gehoopt dat een oplossing nabij is voor het handelsconflict, maar na Trumps dreigement over hogere importtarieven voor Chinese goederen zou het nog wel even kunnen duren voordat de Amerikanen en Chinezen de vredespijp tevoorschijn halen. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234