Maandag 25/05/2020

Draken zijn er niet, spijs en drank des te meer

Studenten zijn meer dan overlast, ze maken deel uit van de buurt. Dat wil de stad Gent duidelijk maken. Het vehikel: Game of Ghenteneers, waar twee delen van één studentenwijk het tegen elkaar opnemen.

In de eerder kille refter van Campus Schoonmeersen, achter het Sint-Pietersstation, zit een vijftigtal mensen op gifgroene en dieppaarse stoeltjes voor een DIY-buffet. Dit is de uitvalsbasis van team stationsbuurt Zuid. Studenten en buurtbewoners zouden er in principe door elkaar moeten zitten voor een kennismakingsbuffet. Ze blijven mooi gescheiden. De studenten aan de ene tafel, de buurtbewoners aan de andere. Wel treffen ze elkaar in een ballenbad, waar ze elkaar een-op-een leren kennen.

Zo'n anderhalve kilometer verder staat het gebouw van team stationsbuurt Noord, in de romantisch aandoende tuin van de campus Ledeganck. Dat pand heeft een ellenlange gang, waarin een al even lange tafel staat. Het gekeuvel weerklinkt tot buiten, al lijkt de grote dialoog tussen beide groepen nog niet echt opgestart. Op tafel staan flessen wit en rood, bordjes olijven, kommen soep en pasta met bloemkool. Het gezellige sfeerlicht heeft geen verhaal tegen de weinig hartelijke tl-lampen aan het plafond.

Ander leefritme

Deze twee settings moeten een slagveld voorstellen: dat van de 'Game of Ghenteneers'. Die hippe, maar wat vreemd gecaste naam knipoogt naar Game of Thrones. Met draken of moordzuchtige red weddingsheeft de Gentse variant weinig uitstaans. In de Arteveldestad gaat het eerder om verbinden. De stad wil hiermee bruggen slaan tussen de bewoners van de stad en de studenten. Dat doet het door de stationsbuurt te verdelen in teams Noord en Zuid. De eerste challenge: organiseer een eetfestijn, waarbij iedereen hapjes en drankjes deelt.

Bruggen bouwen naar de studenten, het blijkt nog altijd nodig. Die zijn namelijk met veel: zo'n 75.000, van wie iets minder dan de helft op kot zit. Die komen dus boven op de 257.000 inwoners van de stad. Dat moet dan wel een clash(je) opleveren. 'De student' is namelijk niet onbesproken als het gaat over nachtlawaai en andere overlast. Een derde van alle Gentenaars had ooit een negatieve aanvaring met studenten, blijkt uit een onderzoek van de Arteveldehogeschool uit 2015. In typische studentenwijken als pakweg Blandijn, Coupure of de stationsbuurt is dat zelfs de helft.

Dat dient dus aangepakt te worden, zonder meteen de alarmbel te luiden. "De meeste studenten hebben een ander leefritme dan de doorsnee bewoner. Natuurlijk kan dat botsen, maar vaak bedoelen ze het niet slecht", zegt Chantal Smits, studentenpreventiecoach van de stad Gent. "Overlast gaat meestal niet over wilde feestjes, maar bijvoorbeeld over studenten die na middernacht vrienden over de vloer hebben. Voor hen is de nacht dan vaak pas begonnen, maar het buurjongetje moet ook kunnen slapen. Door mensen in contact te brengen, kunnen ze daarover praten en begrip opbrengen voor elkaar. Dat doet al veel."

De stad wil zo niet enkel overlast indijken, maar ook banden smeden. "We vertrekken niet vanuit overlast, maar willen iedereen duidelijk maken dat ze samen deel uitmaken van de buurt. Waarom gaan ze niet babysitten op de buurkinderen?", oppert Smits. "En als een student dan eens een ladder nodig heeft, kan hij die gewoon aan de buurman vragen. Zo wint iedereen."

Spijs en drank om mensen samen te brengen. Een harde beleidsdaad is het niet, sympathiek des te meer. Niets dan nobele bedoelingen, al is de vraag hoelang dat effect blijft duren. Vorig jaar was er al een eerste editie van Game of Ghenteneers. De straten Coupure Links en Coupure Rechts, aan weerszijden van het gelijknamige kanaal, namen het toen tegen elkaar op. 250 buurtbewoners en -studenten gingen toen samen tafelen, ter bevordering van het samenleven. Het effect lijkt van tijdelijke duur. "Het was tof om te doen, maar het heeft weinig veranderd. Het is uiteindelijk een stille dood gestorven", zegt een bewoonster.

Het is niet uitgesloten dat dat ook nu weer gebeurt, al werd meteen een nieuwe challengegelanceerd voor Noord- en Zuid-stationsbuurt. Studenten en bewoners moeten samen op de foto, verkleed als zombie. Dat moet vooral de studenten wel lukken, na een nachtje in de Overpoort.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234