Dinsdag 11/08/2020

Draaischijf van contraire burgers

In een enquête van de inmiddels opgedoekte krant La Wallonie werden eens twee vragen gesteld. De eerste: zijn jullie tevreden met jullie stad? In Bergen, Namen en Charleroi was het antwoord positief, alleen Luik viel uit de toon met een duidelijk non. Dan vraag twee: zouden jullie graag elders wonen? Het antwoord was bizar: Bergen, Namen en Charleroi zeiden ja, de Luikenaars nee. "Zo zijn wij", zegt Olivier Paulus, tussen twee slokken Westmalle tripel door. "Altijd aan het klagen over de stad, maar eigenlijk willen we nergens anders wonen. Het is de aard van het beestje. Luikenaars zijn raleurs, gekant tegen alles en iedereen. Daarom is deze stad zo vaak in opstand gekomen."

We staan aan de toog van de vzw Barricades in de pittoreske rue Pierreuse. Op het eerste gezicht lijkt het een bruine kroeg als een ander, maar hier gebeurt veel meer dan pinten pakken. Er is een bibliotheek met progressieve lectuur, een alternatieve muziekacademie, koren repeteren er strijdliederen waarmee ze stakingen en betogingen animeren. In feite is de vzw Barricades een draaischijf van contraire burgers. Geen vrijblijvende raleurs, want de meeste bezoekers huldigen de idealen van het andersglobalisme. Un autre monde est possible, de boodschap van het World Social Forum in Porto Alegre, hangt hier in diverse varianten aan de muur. Geen dag gaat voorbij of er wordt over een heet hangijzer vergaderd. Voor eerlijke handel en voor de Tobin-taks, tegen het uitwijzen van illegalen en tegen het primaat van de vrije markt. Hier wordt klare koffie geschonken - uit de wereldwinkel. "Dit is een platform", zegt bezieler Pierre Heldenbergh. "We proberen zoveel mogelijk Luikse verenigingen te bundelen in de strijd voor een andere wereld, 94 verenigingen doen mee. Grote organisaties zoals Oxfam en de vakbonden, maar ook buurtcomités en clubjes van anderhalve man en een paardenkop. Daarnaast coördineren we een aankoopcentrale voor bio-producten, afkomstig van een boerderij die aanleunt bij de Mouvement d'Action Paysanne van José Bové.

Luik is een bastion van het antiglobalisme, zo was ook duidelijk te zien tijdens de betogingen onder het Belgische EU-voorzitterschap. Heeft de universiteit met haar academische microkosmos daar iets mee te maken? Camille Schmitz, een habitué van de asbl Barricades, ziet een tweede, belangrijker verklaring. "De syndicale traditie", zegt de medestichter van Attac Luik, dat 600 leden telt. "Na de stakingen tegen de Eenheidswet in 1960 heeft zich hier een heel aparte vakbondscultuur ontwikkeld. Toplui zoals André Beauvois en Jacques Yerna waren geen geborneerde syndicalisten, ze reikten de hand aan allerlei organisaties en pressiegroepen. Daaruit zijn allianties ontstaan die tot vandaag stand houden. Neem nu de antiglobalistische meeting van oktober 2001 in Gent. 's Middags betoogden de vakbonden, 's avonds de verenigingen - de nationale vakbondsleiding had geweigerd zijn militanten op te roepen met de verenigingen op te stappen. Alleen de Luikse vakbondsleiders hadden gevraagd om 's avonds nog eens te betogen. Omgekeerd waren de Luikse verenigingen de enigen die voor de vakbondsstoet hebben gemobiliseerd." De openheid heeft nog meer verrassende gevolgen. Zo werd Attac Liège door de socialistische vooruitziende vrouwen uitgenodigd om een boom op te zetten over antiglobalisme, later kwamen ook de kaderleden van het christelijke CSC aan de beurt. "Dat zie ik in Vlaanderen niet zo snel gebeuren", zegt Schmitt. "Mia Devits bijvoorbeeld is doodsbang dat ze via het antiglobalisme extreem-linkse raddraaiers binnenhaalt."

Erik Raspoet

Andersglobalisme sterk in Luik: 'Wij zijn raleurs, gekant tegen alles en iedereen'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234