Maandag 06/02/2023

Mondmaskers

‘Draag best een mondmasker bij verplaatsingen op kantoor’

Mondmaskers op de werkvloer. Beeld Photo News
Mondmaskers op de werkvloer.Beeld Photo News

Moeten we ook op kantoor aan het mondmasker? De vraag leeft steeds meer bij werkgevers én hun kantoormedewerkers. Onnodig zolang we allemaal op veilige afstand aan ons bureau zitten, volgens virologen en bedrijfsartsen. ‘Maar op weg naar de printer, in de kantine en vooral aan de koffiemachine is het wel aan te raden.’

Sven Ponsaerts

Of mondmaskers ook op de kantoorvloer geen goed idee zouden zijn? Zeker nu meer werknemers uit mogelijk verdachte vakantiezones terugkeren, stellen meer bedrijven én hun werknemers die vraag aan hun arbeidsgeneesheer. Voor de kappers, schoonheidsspecialisten en de werknemers in de zorg behoren ze al tot de dagelijkse routine. Ook de marktkramers, obers en sinds afgelopen weekend alle winkelbedienden raken ondertussen vertrouwd met het mondmasker op het werk. Nu het stoffen mondkapje zowat overal ingeburgerd raakt, rijst de vraag waarom we het ook niet meteen verplichten op kantoor, toch een plek waar we een groot deel van de dag met anderen doorbrengen.

“Zolang alle kantoormedewerkers op voldoende afstand van mekaar zitten, is het écht niet nodig om de hele dag zo’n masker op het gezicht te hebben, ook niet in het landschapskantoor”, zegt dokter Geert Premer, arbeidsgeneesheer bij externe preventiedienstverlener Liantis dat zo’n 35.000 werknemers begeleidt. “Anderhalve meter afstand houden met de collega’s blijft dus de regel, een verplichting zelfs. Voor de meeste kantoren volstaat dit.”

Viroloog Marc Van Ranst treedt hem hierin bij. “Met onze huidige kennis denken we dat we hiermee ook in kantoorgebouwen oké zijn. Geen sympathie voor werkgevers die niet voldoende afstand kunnen garanderen – zij moeten zich maar beter organiseren. Niet vergeten: telewerk blijft ook de norm, waardoor we al met minder op kantoor zijn, en vergaderingen in niet-geventileerde kleine ruimten zijn voortaan een no-go.” Wat Van Ranst betreft dus geen verplichte mondmaskers op kantoor. “Maar het is natuurlijk ook niet verboden. Het staat een werkgever vrij het dragen ervan op te nemen in zijn arbeidsreglement.”

Koffiehoek

Voor de bedrijfsarts van Liantis kan een mondneusbescherming wel een bijkomende nuttige bescherming bieden wanneer medewerkers zich doorheen het kantoor bewegen. Premer verwijst onder meer naar de lift, de gangen en printer als mogelijke ‘rode zones’. “Dé risicoplaats is met voorsprong de koffiehoek, samen met de bedrijfskantine: werknemers komen er samen en dragen er sowieso geen masker. De koffiemachine is ook de plaats waar al eens een babbeltje wordt geslagen dat langer duurt dan een minuut. Omdat de koffiemachine tijdelijk buiten gebruik stellen best wel een drastische maatregel is, adviseren wij een koffie te halen met mondmasker, en die steeds aan het bureau te drinken.”

Kantoorpersoneel tot acht uur lang aan een stuk met mondmasker achter de pc te laten zitten, kan volgens de arbeidsarts sowieso nóóit de bedoeling zijn. “Dat zorgt voor meer hinder dan voordeel, en is dus ook niet nuttig”, stelt dokter Premer. “Een masker op kantoor moet een uitzondering blijven, en telkens voor een korte tijd: wanneer twee mensen echt samen aan een scherm moeten zitten, bijvoorbeeld.”

Bij Total draagt het kantoorpersoneel een mondmasker waar geen 1,5 meter afstand kan worden bewaard, zoals hier tijdens een overleg. Beeld Marc Baert
Bij Total draagt het kantoorpersoneel een mondmasker waar geen 1,5 meter afstand kan worden bewaard, zoals hier tijdens een overleg.Beeld Marc Baert

Energiegroep Total vraagt haar zowat 900 medewerkers van het hoofdkantoor in Brussel al sinds half mei meteen bij het betreden van het gebouw een masker te dragen. “Pas eens in het individuele kantoor aangekomen, of gezeten op de werkplek in het landschapskantoor mag het weer af”, zegt Pascal De Crem van Total. “Om naar het toilet te gaan, de koffiemachine, het kopieerapparaat: altijd mondmasker op. Ja, de mensen houden zich daaraan, het is zelfs een automatisme geworden. Ik zou zelfs het woord ‘normaal’ durven gebruiken.”

Dient wel te worden gezegd: Total liet haar medewerkers een document ondertekenen waarmee ze aanvaarden de opgelegde procedure na te leven, en bezorgt iedereen ook dagelijks twee nieuwe wegwerpmaskers. “Hout vasthouden, maar nog niet één van onze medewerkers testte positief.”

Geruststelling

Een gelijkaardig verhaal bij softwarebedrijf Stardekk uit Brugge, waar het 60-tal medewerkers sinds een vijftal weken weer fysiek aanwezig is, in één grote kantoorruimte. “Daar is, ook met het vele plexiglas, geen probleem. Maar bijvoorbeeld in de gang naar de keuken kunnen we geen 1,5 meter garanderen”, zegt CEO Vincent Goemaere. “Toch is het niet eenvoudig onze vooral jonge mensen het gepersonaliseerde mondmasker dat we voor hen ontwierpen te laten dragen. Men heeft al snel iets van: we zijn toch collega’s onder elkaar. Maar weet jij waar je collega in het weekend is geweest?”

Volgens Goemaere heeft de maatregel thuiswerkende medewerkers niet afgeschrikt om opnieuw naar kantoor te komen. “Integendeel, want er zijn ook hier echt wel mensen die schrik hebben van het virus. Hen stelt het net gerust dat er door het bedrijf maatregelen worden genomen. Voor anderen blijft sensibilisering nodig.”

CEO Vincent Goemaere toont het gepersonaliseerde mondmasker dat het bedrijf voor de medewerkers liet maken. Beeld Photo News
CEO Vincent Goemaere toont het gepersonaliseerde mondmasker dat het bedrijf voor de medewerkers liet maken.Beeld Photo News

Voor Ruth Bossuyt van communicatiebedrijf Skinn Branding Agency mag er gerust wel een verplichting vanuit de overheid komen. “Dan zou het eenvoudig zijn, duidelijk ook. Nu draagt niemand van onze 40 mensen het hippe en toch erg mooie masker met logolabel van ons bedrijf dat we speciaal lieten ontwikkelen. Terwijl iedereen 5 stuks heeft gekregen, voor elke dag van de werkweek één”, zegt de account director. “Waarom niemand ze draagt? Geen zin in, en het is tóch niet verplicht. Terwijl, laat ons eerlijk zijn, we toch niet de hele dag overal 1,5 meter afstand kunnen houden. Ook voor kantoor zou moeten gelden: ik verlaat mijn huis, ik draag mijn masker.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234