Maandag 10/05/2021

Down Under in opmars (deel 2)

Als de ambitieuze plannen van de Australische wijnindustrie slagen, wordt er volgend jaar zo'n 500 miljoen liter wijn geëxporteerd. Tegen 2010 moet zelfs meer dan 600 miljoen liter gehaald worden. Genoeg mondvoorraad ook voor onze Belgische markt, waar sedert 1998 ook Australian Fine Wines uit Lier zijn duit in het zakje doet.

Zijn cv heeft een zekere street credibility: Bart Stoelen, de man achter Australian Fine Wines, huppelde de Australische wijnhandel binnen in pure Aussie-stijl, namelijk op de rug van kangoeroes. "Na mijn opleiding Lic. T.E.W. te Antwerpen werkte ik enkele jaren voor een administratiekantoor. Tijdens een zakenreis door Australië beslisten we echter om ooit naar dit prachtige land te emigreren, wat in 1988 effectief gebeurde. Als managing director voor een bedrijf dat o.a. kangoeroevlees exporteerde, kwam ik veelvuldig in contact met de food & beverage managers van grote hotelketens waaronder o.a. Hyatt en Sheraton. Deze ketens organiseren jaarlijks Wine Symposiums, die een 'mini-oscaruitreiking' zijn voor de wijnindustrie. Zo leerde ik persoonlijk enkele trendsetters van de Australische wijnindustrie kennen."

De bal bleef rollen en in 1995 werden de eerste wijnen geïntroduceerd in België, maar het bleek too much too soon: het chauvinisme voor Franse wijn zat toen nog te diep geworteld. In mei 1998 was het klimaat echter radicaal gewijzigd. De reacties op degustaties waren zo enthousiast dat Bart terugkeerde naar België en er in een oud pand zijn wijnzaak annex proefruimte installeerde.

Waarom klopt zijn hart nu enkele tellen sneller voor Australische wijn? "Ik verkies Australische wijn wegens de volle aroma's, de rijkelijke, krachtige smaak van rijp fruit en de wetenschap dat dit eerlijke, zuivere producten zijn. In Australië gaat men immers zeer hygiënisch te werk bij de vinificatie." In de loop der jaren merkte Bart wel enkele verschuivingen in de Australische wijnwereld: "Algemeen is er sprake van een trek naar koelere klimaatzones om er specifieke druivensoorten aan te planten. Steeds meer huizen beperken zich ook vrijwillig en gebruiken nog slechts druiven uit één streek: zo geeft Grant Burge de voorkeur aan Barossa en Evans & Tate aan druiven uit Margaret River. En natuurlijk is er de enorme exportgroei, ook naar Europa." Volgens Bart staat de Vlaamse drinker nu heel open t.o.v. Aussie-wijn: "Het eigenaardige is: omdat men de Australische wijnhuizen of -streken niet kent, gaat men ook meer vertrouwen op de eigen smaak. Dat is een voordeel. Ook de horeca staat overigens positief t.o.v. het gamma, zodra ze de wijn degusteren."

En dat is precies wat we ook van plan waren. Uit een meer dan royaal gevulde wijnlijst met tientallen domeinen plukten we onder meer:

Dit is 1979 opgerichte wijnhuis hanteert een filosofie, die steeds meer Australiërs volgen: ze splitsen hun gamma op in een aantal duidelijke prijs- en kwaliteitscategorieën, aangepaste etiketten en capsules incluis. Zo is het Black Label de theoretische top van dit domein, gevolgd door het Grey Label, de Capel Vale en de instapserie CV. De kwaliteit is eveneens zeer heterogeen: er zitten zowel fantastische als doordeweekse flessen tussen.

Eerst vliegen we even in rood. Zo vinden we de shirazlijn gaaf maar braaf. De gewone CV Shiraz 1997 (324 fr.) oogt jeugdig rood, geurt noterig en peperig, en smaakt naar verse aardbeien. Rond en zacht, maar niet echt goedkoop. Ook de Capel Vale Shiraz 1996 (451 fr.) is vooral zacht, zij het royaal fruitig, met een vleugje frisse munt. De top Black Label Kinnaird Shiraz 1996 (938 fr.), die 18 maanden Franse eik kreeg, is wel bijzonder elegant, beladen met pakken klein rood fruit, lichtjes eikig en zonder één schoonheidsfoutje, maar tegelijk zo verrekt drinkbaar dat we ons afvragen: wat binnen twee of drie jaar? Ondertussen smaakt een glas wel succulent...

Onder het Gray Label is er de Merlot 1997 (451 fr.), die geurt naar vanille en rijpe rode besjes, opnieuw pakken rood fruit draagt, maar wat bitter eindigt. De Cabernet Sauvignon 1997 (451 fr.) scoort sterker. Exotisch boeket met impressies van vanille, cacao en rijp rood fruit. Frisse, ronde smaak met een mokkatoets, medium qua body.

Eigenlijk bekoorde de witte Capel Vale-familie ons in zijn totaliteit meer. De Capel Vale Sauvignon Blanc 1997 (442 fr.) vooral door zijn tropisch boeket van passievrucht, sterfruit en gedroogde abrikoosjes en zijn strakke, frisse smaak van passievrucht en meloen, verrassend beendroog van bouw. De Grey Label chardonnay 1996 (467 fr) gelijkt op een Franse chardonnay uit de Limoux: goudgeel, boterig, met een ultrarijp boeket van vijgen, lychee en meloen. Duidelijk sur lie karakter in de mond, vet, maar met een vrij goede frisheid en manifeste eikrug.

De Black Label Frederick chardonnay 1996 (938 fr. en eveneens in een dikbuikige bourgognefles verpakt) straalt ook inhoudelijk Bourgondische allures uit: intens goudgeel met een neus van zoete vanille, passievrucht en gekonfijte abrikoos. Mollig en rijp in de mond, met manden Provençaalse perzik als turbo, maar toch een prima aciditeit. Een meursault in een exotisch rokje.

Houd dit domein, dat pas laat in de jaren '90 echt op kruissnelheid kwam via nieuwe investeerders en een kersverse wijnmaker, in het oog. Afkomstig van de befaamde, prehistorische Terra Rossa strook (rode aarde) in de sterappellatie Coonawarra, heeft men er pas recentelijk beseft dat een consequent eigen etiket goud waard is. De Punters Corner Cabernet/Merlot 1996 (511 fr.) is magnifiek voor wie het exotische kaliber apprecieert: donker en olieachtig van kleur, dik tranend, met een boeket dat royaal eucalyptus, mokka, groene kruiden en zwart fruit verspreidt. Daarna zoetrijp, fluwelig zwarte bessen in de smaak, met een sappige fraîcheur en een fijne gerookte eiktoets. Heerlijk! De Shiraz 1996 (511 fr.) leunt dicht tegen deze kwaliteit aan, maar is iets minder overweldigend. Opnieuw een duetje tussen menthol en chocolade, met daarachter veel rijpe bessen. Daarna mooi gevulde smaak, medium qua body, met volop zwart fruit, zoethout en een mineralige onderbouw. Warme finale met witte en groene peper.

Een domein uit Western Australia, dat tegenwoordig vooral in Margaret River ('The new world bordeaux') specialiseert. De kwaliteit ging er met kangoeroesprongen op vooruit sedert wijnmaker Brian Fletcher het team kwam vervoegen. De wijnen hebben er wel een eigen karakter en zijn vrij toegankelijk. Wij proefden o.a. de Evans & Tates Sauvignon blanc/sémillon 1998 (een sémillon-gedomineerde wijn met florale toetsen en veel kruisbes, rijp en vet) en de onder het Gnangara-label gebottelde tweeling chardonnay 1998 (apart boeket van groene vijgen en menthol, maar mollig geel fruit) en shiraz 1997 (zacht-kruidig, plezierig rood fruit, bij voorkeur koeler schenken). De Barrique 61 cabernet/merlot 1997 is een stuk krachtiger: boeket van chocolade, aarde en rode bessen, plus verse munt. Vet, haast zoetrijp middenstuk, met veel rood fruit, milde tannines en warme, alcoholrijke finale met witte peper. Eigenaardigheidje: alle producten kosten 381 frank.

Dit is één van mijn persoonlijke troeteldomeinen, maar ik moet u even laten wachten op het megaverslag: vijftien flessen kreeg ik niet meer in dit artikel gepropt. We plannen echter een interview met het brein achter dit domein; één tip wil ik u ondertussen niet onthouden: hoewel Grant Burge internationaal nu met zijn Meshach-cuvée bekendstaat als dé grote uitdager van de Penfolds Grange (een Australische shiraz die moeiteloos Lafite-prijzen haalt en zo schaars blijkt als een Belg zonder belastingtrucjes), is het 'kleinere' broertje van deze shirazreus een voltreffer. Zo'n voltreffer dat hij momenteel met kartons tegelijk wordt gestockeerd in 'Château FVDA'. De Grant Burge Filsell Shiraz 1996 (531 fr.) is immers een product van oogstjaar waarin de trossen traag maar perfect rijpten. Donker en briljant van kleur met een al even briljant boeket: impressies van blonde tabak, zoete ceder, mokka, eucalyptus en zwarte bessen. Heel vlezig in de mond, met prachtig zwart en rood fruit, op een rug van noterige en opnieuw cederachtige tannines. Hoewel het hout nog even moet wegrijpen, blijkt dit nu reeds een uiterst smakelijk glas waar ik eerlijk gezegd veel pretentieuze bordeauxs graag voor laat staan.

Afspraak binnen enkele weken voor een visie op het totale assortiment.

Australian Fine Wines, Werf 13, 2500 Lier, tel: 03/480.75.95

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234