Donderdag 24/09/2020

Portret

Down-sec: pubers met een missie?

Beeld thinkstock

Wie schuilt er achter Down-Sec Belgium, het collectief dat de voorbije weken de ene overheidswebsite na de andere platlegde? Een groepje overijverige pubers? Of een stel gewiekste specialisten met een missie? Op zoek naar de identiteit van een groep die politie en overheid hard op de zenuwen werkt.

Down-Sec Belgium trok vandaag een online-schandpaal op. Het collectief publiceerde de namen, foto's en adressen van de pesters van Madison, het 14-jarige meisje uit Herstal dat zelfmoord pleegde. Het gevolg van de pesterijen, zegt Down-Sec. Gewaagd, want daarmee leveren ze de betrokkenen over aan de willekeur van de publieke opinie én lopen ze zelf het risico in de fout te gaan.

En dat bleek ook: het Luikse parket reageerde meteen door te zeggen dat er geen aanwijzingen zijn dat Madison gepest werd. "We zijn zeker van ons stuk. We hebben het gecheckt bij de familie van Madison", zo reageert Anonkiller, de leider van het collectief. Hij voegt er foto's bij van een van de pesters. "Kijk maar. Veertien jaar oud en hij heeft al een pistool." Hij voegt er ook gesprekken aan toe waarin gelachen wordt met de dood van Madison. "Wraakroepend."

Down-Sec haalde de informatie even later wel weer offline. "We willen zelf geen beulen zijn tegenover degenen die Madison gepest hebben", luidt de uitleg. "We hebben de informatie online gezet omdat de politie niets onderneemt. We willen niet dat mensen het recht in eigen handen nemen. Wel dat de pesters bekend zijn in hun omgeving."

Typische jongerentaal

In de voorbije weken had De Morgen - via een chatkanaal - geregeld contact met Down-Sec Belgium. De contactpersoon bediende zich daarbij van een Frans dat doorspekt is met taalfouten ("je suis passer par là") en typische jongerentaal. Het wijst in de richting van jongeren. Net zoals de acties die ze uitvoeren: DDoS-aanvallen, waarvoor geen enkele hackexpertise nodig is. Het volstaat de nodige downloads te doen om zulke aanvallen uit te voeren en websites plat te leggen. Ze viseren nooit het achterliggende veiligheidssysteem of gevoelige databanken, zoals professionele hackers zouden kunnen doen.

Eenvoudige DDoS-aanvallen hebben nog een voordeel: het maakt het de politie moeilijk te achterhalen wie erachter zit, omdat die via buitenlandse servers gebeuren. Walter Coenraets, hoofd van de Federal Computer Crime Unit van de federale politie: "We weten dat ze opereren vanuit Wallonië en we houden er rekening mee dat het jongeren zijn. Maar het soort aanvallen bemoeilijkt de taak om ze te vatten."

Down-Sec Belgium telt een tiental personen die de taken netjes onder elkaar verdelen, zegt Anonkiller. "Ik ben de chef en neem de verantwoordelijkheid voor onze acties. Anderen houden zich bezig met het verzamelen van informatie, zoals over de pesters. Sommigen van ons werken in de informaticasector, in de beveiliging van netwerken. We kennen elkaar niet allemaal persoonlijk. We hebben vaak alleen online contact met elkaar."

Anonkiller sloot zich aanvankelijk aan bij Anonymous, maar richtte Down-Sec Belgium zowat een half jaar geleden op. "Bij Anonymous was er te veel discussie over hoever een actie mag gaan. Omdat ik mezelf niet wilde beperken, ben ik mijn eigen weg gegaan en heb ik een tiental mensen gerekruteerd."

In het verleden waren de acties van Down-Sec Belgium vooral politiek geïnspireerd. Ze richtten zich tegen het asociale beleid van de regering-Michel, waar volgens hen niet genoeg protest tegen komt. Vandaag richtten ze zich op pesters. "Omdat ik vroeger zelf het slachtoffer geweest ben van pesters. Ik was de slimste van de klas, dat vonden velen niet leuk."

Intussen moet het collectief vrezen dat de politie de inspanningen opdrijft om de leden op te pakken. "Het vergt heel wat middelen om er achteraan te gaan", zegt Walter Coenraets van de federale politie. "Maar vergis je niet: de gevolgen van sites platleggen zijn in sommige gevallen groot. Er is ten eerste de imagoschade, naast de mensen die moeten worden ingezet om het recht te trekken. We gaan er dus wel achteraan."

Down-Sec zelf is er gerust in: "We hebben de medewerking van iemand binnen de politie."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234