Donderdag 09/02/2023

Video

Douwe Egberts wil fabriek in Grimbergen sluiten: 274 jobs op de tocht

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Koffiebedrijf Jacobs Douwe Egberts ziet geen toekomst meer in zijn fabriek in Grimbergen. Het heeft vandaag de intentie bekendgemaakt om de site te sluiten. Er staan 274 banen op de tocht, zo meldt het bedrijf in een persbericht. De werknemers reageren "zeer zwaar teleurgesteld", aldus vakbondssecretaris Luc Debast van het ACV.

Redactie

De productie in Grimbergen zou stopgezet worden in januari 2017. Tegen dan zou het volledige productportfolio overgebracht zijn naar andere sites binnen het JDE-toeleveringsnetwerk, klinkt het. Volgens het bedrijf "is het commercieel niet langer houdbaar om de Grimbergen-site uit te baten in de huidige context van het vernieuwde toeleveringsnetwerk".

"Het is met veel spijt dat we deze intentie om de fabriek in Grimbergen te sluiten aankondigen", stelt Luc Volatier, global vice president operations bij JDE, in het persbericht. "Sinds de oprichting in 1973 heeft de fabriek in Grimbergen een belangrijke rol gespeeld in de levering van koffie in West-Europa. Hoewel we het harde werk van onze Belgische medewerkers zeer waarderen en erkennen, geloven we dat dit een noodzakelijke stap is om onze toekomstige business in de regio te verstevigen."

Er zal nu een informatie- en consultatiefase volgen met de vakbonden. JDE belooft alvast dat de betrokken medewerkers "de meest efficiënte ondersteuning krijgen" in geval de sluiting bevestigd wordt.

null Beeld photo_news
Beeld photo_news

"Zwaar teleurgesteld"

Volgens vakbondssecretaris Luc Debast (ACV) heeft het personeel in Grimbergen de aankondiging ervaren als een mokerslag. "De beslissing kwam evenwel niet als een complete verrassing gezien de vele inspanningen die de afgelopen jaren aan het personeel gevraagd werden om de rendabiliteit te verhogen".

Het personeel reageerde volgens Debast "zeer zwaar teleurgesteld". "De werknemers hebben de afgelopen jaren immers zware inspanningen geleverd om de productiekosten te verlagen en de fabriek draaiende te houden. Zo werd medio 2014 nog de weekendploeg afgeschaft wat toen een 80-tal jobs kostte", aldus Debast.

De werknemers mogen vandaag en morgen thuisblijven. De productie zal pas maandag opnieuw opstarten. De vakbonden organiseren die dag ook een personeelsvergadering.

Informatie- en consultatieronde

Door de beslissing om de koffieproductie in Grimbergen volledig stop te zetten staan in totaal 274 van de 464 jobs op de tocht. Het gaat meer bepaald om alle 159 arbeidersjobs (waaronder 31 met een tijdelijke overeenkomst) en 115 van de 305 bediendenjobs.

De koffieproductie zal naar andere sites worden overgebracht, maar volgens de vakbonden is het nog niet helemaal duidelijk naar waar.

De circa 190 bedienden die na de sluiting van de koffieproductie aan de slag kunnen blijven, zullen moeten verhuizen naar elders. De hele productiesite in Grimbergen wordt immers gesloten en verkocht, zo meldt vakbondssecretaris Tina De Greef (LBC-NVK).

"Het grootste deel van de niet-productiegebonden bedienden zal na de herstructurering aan de slag kunnen blijven. Het gaat om ondersteunende diensten zoals marketing, boekhouding, de vertegenwoordigers op de baan ... Omdat de hele site in Grimbergen gesloten wordt, zullen zij evenwel moeten verhuizen. De directie is voor hen binnen een straal van 5 tot 10 km op zoek naar een nieuwe werkplek", aldus De Greef.

Sociaal plan

Directie en vakbonden starten de in de wet-Renault voorziene informatie- en consultatieronde over deze intentie tot herstructurering maandag op. "We zullen tijdens deze onderhandelingen proberen te redden wat er te redden valt. Het zal absoluut niet makkelijk zijn maar we zullen alleszins proberen de directie te overtuigen om deze beslissing terug te draaien. Als dit niet lukt zullen we pogen een goed sociaal plan te onderhandelen voor de werknemers die ontslagen worden", aldus Debast.

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234