Dinsdag 07/12/2021

Douglas De Coninck vindt de straf voor activiste Anja Hermans, die in de kerncentrale van Doel binnendrong, onterecht

Dit vonnis slaat echt nergens op

Douglas De Coninck is redacteur van deze krant.

Acht maanden cel, 1.100 euro boete en een straatverbod rond de kerncentrale van Doel. Dat is de straf die activiste Anja Hermans (29) heeft gekregen wegens herhaaldelijk binnendringen in de kerncentrale om de beveiliging aan te kaarten. Douglas De Coninck: 'Het vonnis volgt de stelling van de klagende partij, Electrabel. Die zegt dat er commerciële schade is geleden, aangezien de bewakingsdiensten nodeloos in actie moesten schieten omdat Anja Hermans bekken stond te trekken voor een bewakingscamera. Het staat er werkelijk zo.'

Wil een autoconstructeur weten of het nieuwe type airbag deugt, dan is er maar één manier om dat uit te vissen en die gaat ten koste van de auto. Willen wij weten of de kerncentrale van Doel een beetje deugdelijk is beschermd tegen inbrekende terroristen, dan wordt het lastiger.

Een rampenplan, met de para's uit Tienen erbij? Zou kunnen, maar moeilijk te organiseren. Je moet het zo zien te regelen dat het voor de bewakers een doordeweekse avond of nacht is, zonder enige reden tot waakzaamheid. Is het nodig? De recente demonstratie van Anja Hermans geeft redenen om te denken van wel: "Als ik de kerncentrale twaalf keer in en uit kan lopen, als ik een uur voor die bewakingscamera moet staan koekeloeren voor er iemand komt, dan is er toch een probleem?"

Zwakke plekken

Vraag de modale Vlaming om een terroriste te tekenen en het eerste beeld dat in hem opkomt, is dat van Anja Hermans. Zij is de kerncentrale binnengedrongen via de open poort, een sprong over het hek, een wandeling langs de Schelde en via twee rioolpijpen. Anja Hermans is tot haar veertiende naar school gegaan en er zijn niet veel dingen waarin ze zich een experte mag noemen. Ze was de leidster van het Animal Liberation Front (ALF), dat tal van fastfoodzaken en vleesbedrijven binnendrong en in vlammen deed opgaan en onwaarschijnlijk lang buiten het beeld van de politie wist te blijven.

Ga naar Doel, maak een wandeling en kijk. De omheining rond de kerncentrale is echt niet gecompliceerder dan die rond de bedrijventerreinen waar het ALF ooit toesloeg.

Amerikaanse financiële instellingen betalen zich blauw aan de diensten van firma's als TraceSecurity. Oud-militairen en IT-jongens testen er wekenlang het bedrijf van de klant op zwakke plekken. Ze stelen vuilniszakken, kopiëren codes, lopen kantoorgebouwen binnen met valse badges en gaan stofzuigen. Zwakke plekken worden altijd gevonden. Altijd weer is er iemand die op eenvoudig verzoek even de stoel achteruitrolt, opstaat voor koffie en de pc vergeet af te sluiten. De test is slechts goed als niemand in het testgebied wat vermoedt.

Het vonnis van de rechtbank in Dendermonde, dat Anja Hermans veroordeelde tot acht maanden cel, slaat om allerlei redenen nergens op. Het gat in de omheining dat Hermans volgens de rechter gemaakt zou hebben, zit er al zeven jaar. Daar zijn bewijzen van en de rechtbank hoorde die te kennen. Ze had zo kunnen vaststellen dat de kerncentrale van Doel tegenover terroristen communiceert als de toreador met de rode lap tegenover de stier. Het gat in kwestie is in 2002 gemaakt door leden van Greenpeace tijdens een protestactie. Dat feit is vastgesteld door de politie en is gedocumenteerd. Leden van Greenpeace zijn door dezelfde rechtbank veroordeeld voor het maken van dit gat.

Het vonnis gaat voorbij aan het feit dat Hermans haar inbraakpogingen vaak vooraf aankondigde (ze zei er alleen niet altijd bij wanneer precies) en dat ze één keer werd uitgenodigd voor een vergadering met het beveiligingspersoneel van de kerncentrale. Toen pas, na die vergadering, zijn de jarenlange gaten in de omheining gedicht.

Het vonnis volgt de stelling van de klagende partij, Electrabel. Die zegt dat er commerciële schade is geleden, aangezien de bewakingsdiensten nodeloos in actie moesten schieten omdat Anja Hermans bekken stond te trekken voor een bewakingscamera. Het staat er werkelijk zo. De indruk rijst dat in de kerncentrale van Doel, 10 kilometer verwijderd van het stadhuis van Antwerpen, een reglement geldt dat voorziet in boetes voor het nodeloos wekken van een bewaker.

"Je wist toch vooraf dat je hier gedonder mee zou krijgen?", vroeg ik haar, toen ze me haar bundeltje foto's van hyperbeveiligde nucleaire installaties en gapende gaten liet zien. Ja, dat wist ze. Dat ze misschien wel terug zou moeten naar de gevangenis, waar ze de vorige keer een paar zelfmoordpogingen had ondernomen, was "ingecalculeerd". Had ze dan al niet genoeg gedaan zo, voor de goede zaak? "Dat is iets heel anders", zei ze. "Dat was iets totaal, totaal anders." Met Anja Hermans praten over haar ALF-verleden is als schoppen tegen de enkel van Steven Defour.

Andere mensen hebben Bijbel en biechtstoel, Anja Hermans niet. Een boek schrijven en zeggen dat het haar spijt, dat heeft ze al eens gedaan. Dat zijn maar woorden, vindt ze.

Het vonnis zegt nu dat de feiten van 'huisvredebreuk' (sic) zijn verzwaard, gelet op het gerechtelijke verleden van de beklaagde. Deze rechter is net zo alert voor (on)recht als de gemiddelde bewaker in de kerncentrale van Doel. Dat is in alle opzichten een buitengewoon verontrustend gegeven.

De indruk rijst dat in de kerncentrale van Doel een reglement geldt dat voorziet in boetes voor het nodeloos wekken van een bewaker

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234