Blik op BelgiëBrussel
Douchen met zandloper: VUB-studenten klagen ‘verregaande energiemaatregelen’ aan
Enkele studenten die een kot huren van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) vinden dat ze in de kou worden gezet door ‘absurde’ energiemaatregelen. ‘Douchen met een zandlopertje, wat gaat het volgende zijn?’
Maandagavond, Nieuwelaan 151 in Etterbeek. In de inkomhal van het studentenhuis van de VUB prijkt een flatscreen. ‘Saving energy together’ staat er, met een link naar pas genomen maatregelen om kotstudenten aan te moedigen om energie te besparen. De universiteit doet daarvoor ‘beroep op ieders engagement en positieve spirit om de uitdaging aan te gaan’, klinkt het in een e-mail die de studenten ontvingen, waarna er enkele beslissingen opgesomd worden.
Studente Aymara Palacio Polanco (25) is er niet over te spreken. Ze neemt me mee naar de gemeenschappelijke douches van haar kot. “Hier aan de spiegel hebben ze een zandloper opgehangen. We mogen maar vier minuten douchen”, zegt Palacio Polanco verbouwereerd. Het zandlopertje met blauw zand doet haar ook spontaan lachen. “Het is duidelijk dat bijna niemand zich hieraan houdt. Dit is gewoon absurd.” Ook andere studenten van het kot vinden de maatregel te verregaand. “Wat gaat het volgende zijn? Gaan ze straks na vier minuten het water afsluiten?”
Op de studentenkamers zelf is het niet bepaald aangenaam warm. Palacio Polanco, die met dikke trui aan in haar kamer staat, wijst naar haar verwarmingstoestel onder het raam: “Ze hebben een begrenzing geïnstalleerd, zodat we de verwarming maar tot een bepaalde stand kunnen opendraaien.” Volgens de studente valt dat reuze tegen omdat de verwarming op de nieuwe maximale stand ‘3,5’, een matige 19 graden, onvoldoende warm wordt. “De verwarming slaat bovendien af na een tijdje, en sommige verwarmingstoestellen worden pas warm op een hogere stand. We zitten dus letterlijk in de kou, net nu de examens voor de deur staan”, zegt ze.
Sommige studenten in het gebouw vinden zelfs dat ze dubbel ‘gestraft’ worden. “Velen kunnen thuis niet studeren omdat onze ouders ook niet meer durven verwarmen door de hoge energieprijzen. Maar ook op kot is het dus niet aangenaam vertoeven”, zeggen ze.
Recht om te studeren
Hoewel de studenten de maatregelen aanklagen, hebben de meesten ook begrip voor de VUB en haar financiële moeilijkheden én de algemene energiecrisis. Toch blijft een tweestrijd niet uit. “De VUB verhoogde begin dit jaar ook al de prijzen van haar studentenkoten met 50 euro per maand. We betalen nu 372,80 euro per maand”, zegt Palacio Polanco. Andere studenten vermoeden dat de slechte begrotingscijfers van de VUB aan de basis liggen van de maatregelen. “Het is wel heel toevallig dat die maatregelen er nu plots komen, nadat was uitgekomen in de media dat de VUB financiële problemen heeft”. Bovendien hekelen de studenten eveneens dat het inschrijvingsgeld voor studenten verhoogd werd. “Al deze maatregelen samen maken gewoon dat studeren straks een luxe is, in plaats van een recht”, zegt Palacio Polanco.
Ook Anna Milojkowic, voorzitter van Comac VUB – de studentenbeweging van de PVDA – en tevens kotstudent van de VUB, vindt de maatregelen te verregaand. Milojkowic: “Waarom staan studenten eigenlijk in de kou? De universiteit is een publieke dienst en net in deze tijden van crisis, zou die er moeten zijn om alle studenten een betaalbaar, verwarmd kot te bieden.” Palacio Polanco beaamt dat en voegt toe dat de VUB “wel erg laat is met oplossingen op lange termijn”. “Ons studentenhuis kreeg pas zonnepanelen in november. De VUB is rijkelijk laat op de trein van hernieuwbare energie gestapt.”
Nathalie Vlaemynck, woordvoerster van de VUB, erkent alleszins dat ook studenten de energieprijzen voelen in hun portefeuille. “We namen inderdaad enkele maatregelen om energie te besparen op onze koten, maar we namen ook financiële steunmaatregelen.” Zo zouden studenten een beroep kunnen doen op verschillende toelagen. “We laten niemand in de kou staan, we moedigen studenten gewoon aan om enkele gewoontes aan te passen. We willen samen met hen uit deze energiecrisis geraken”, zegt Vlaemynck nog.
Maar in het studentenhuis op de Nieuwelaan is er toch nog twijfel. Palacio Polanco: “Ik doe twee studentenjobs naast mijn studie psychologie om mijn kot te kunnen betalen. Vijf van de twaalf studenten in mijn gang werken naast hun studies. Straks kunnen enkel nog rijke kinderen studeren.”