Woensdag 23/10/2019

Douaniers op Zaventem moeten pistolen inleveren

Alle 33 douaniers op de luchthaven van Zaventem hebben hun dienstwapen moeten inleveren, omdat minstens een van hen een collega bedreigde met zijn pistool. 'We willen vermijden dat het geruzie escaleert en er ongelukken gebeuren.'

De douaniers van de dienst Toezicht en Controle op de luchthaven van Zaventem moeten hun wapens inleveren. Dat zijn de mannen en vrouwen die u na het landen te zien krijgt, vlak voor u de aankomsthal binnenstapt. Sommigen patrouilleren ook in de zaal met de bagagebanden.

Het team telt momenteel 33 leden. In tegenstelling tot veel van hun collega's dragen deze douaniers al jaren een dienstwapen, voor hun eigen veiligheid. Maar sinds vorige vrijdag moet de voltallige groep zonder pistool werken. Ze moesten van hun oversten met onmiddellijke ingang hun dienstwapen afgeven.

"Het hoofd van de algemene administratie heeft dit samen met de regiomanager beslist na een persoonsconflict binnen het team", zegt Francis Adyns, woordvoerder van de FOD Financiën, waartoe de douane behoort. "Over dat conflict willen we niet uitweiden. Er is sprake van pesterijen en bedreigingen. De bevoegde diensten binnen Financiën zijn een onderzoek gestart."

Niemand geschorst

Zolang dat onderzoek loopt, krijgen de douaniers hun dienstwapen niet terug. "Het is een tijdelijke maatregel. Het management acht de beslissing nodig, uit voorzorg: de toestand op de werkvloer mag niet escaleren", zegt Adyns.

Volgens onze bronnen greep een van de douaniers enkele maanden geleden in een discussie met een collega naar zijn wapen. Vorige week zou hij een collega opnieuw hebben gezegd dat hij moest zwijgen, terwijl hij zijn hand dreigend om zijn pistool klemde. Daarna stapten enkele douaniers naar hun oversten. Voor zover bekend is momenteel niemand geschorst.

Stefaan Slaghmuylder, nationaal voorzitter van het Vrij Syndicaat voor het Openbaar Ambt (VSOA) Financiën, begrijpt de maatregel. "Een gewapende ambtenaar mag niet de minste aanstalten maken of er zelfs maar naar verwijzen dat hij zijn dienstwapen zal gebruiken. Zélfs al zegt hij het maar om te lachen. Dat doe je gewoon niet. Niet als politieman, niet als militair en dus ook niet als douanier. Er moest inderdaad niet gewacht worden met ingrijpen tot er iets ergs zou gebeuren."

De ontwapende douaniers kunnen volgens Adyns nog perfect hun taken uitvoeren. "Ze hebben nog altijd een wapenstok, pepperspray en handboeien. Momenteel zijn er ook extra veel militairen en politiemensen in het gebouw. Ze kunnen altijd op hen terugvallen", zegt Adyns.

Ingewijden zeggen dat het al maanden rommelt binnen de dienst in Zaventem. Enkele douaniers zouden naast hun schoenen lopen, zich als cowboys gedragen en collega's onder druk zetten of intimideren. Er zou ook sprake zijn van een douanier tegen wie een proces-verbaal is opgesteld omdat hij op de werkvloer betrapt werd met een fles whisky.

Enkelingen

Mogelijk gaat het om foute geruchten, maar het schetst wel de sfeer die er heerst binnen het team. Slaghmuylder beklemtoont dat niet de hele douane ziek is. "Het gaat schijnbaar om enkelen binnen dit ene team. Maar het is zeker geen malaise bij alle douanediensten in ons land. De douane staat door de terreur nochtans onder druk - 94 van onze mensen zijn fulltime ingeschakeld om politie en militairen te ondersteunen aan de buitengrenzen: luchthavens, havens en het Brusselse Zuidstation. Dat zorgt voor spanningen, want de douaniers zijn daartoe noch opgeleid noch uitgerust noch betaald zoals de politie en militairen. Op lange termijn zal de regering zich toch moeten afvragen of dit een kerntaak is van de douane."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234