Woensdag 19/02/2020

Douaniers krijgen wapen pas terug na screening

De 33 douaniers van de luchthaven van Zaventem krijgen hun dienstwapens pas terug als ze slagen voor een grondige mentale screening. Ze moesten die afgeven omdat een van hen een collega met zijn pistool had bedreigd.

Op vrijdag 20 mei moesten alle 33 douaniers van de bewakingsdienst op de luchthaven één voor één hun dienstwapen afgeven. Het was een eerste duidelijk signaal van het management dat er paal en perk werd gesteld aan het maandenlange geruzie en gerommel.

Aanleiding voor de drastische beslissing was een incident tussen de douaniers onderling. Tijdens een ruzie zou één van hen zijn dienstwapen hebben getrokken en er zijn collega mee hebben bedreigd. "Zolang het interne onderzoek loopt, krijgt niemand van de 33 douaniers zijn dienstwapen terug", zei Francis Adyns, woordvoerder van de FOD Financiën.

Drie overplaatsingen

Gisteren stond het management weer in Zaventem. Mét de resultaten van het intern onderzoek. "Daaruit is gebleken dat er problemen zijn op verschillende domeinen en met verschillende personeelsleden van het bewakingsteam van Zaventem. Drie personen werden in het belang van de dienst verplaatst naar andere afdelingen van de douane in Brussel, Beveren en Antwerpen. Zij mogen louter nog administratieve taken verrichten", zegt de woordvoerder. Hij beklemtoont dat het nog maar om tijdelijke maatregelen gaat "omdat er nog andere tuchtonderzoeken lopen". Voorlopig is er nog niemand geschorst of ontslagen. "Dat kan eventueel in een latere fase", zegt Adyns.

Na de doorlichting van de douane in Zaventem komen er ook structurele maatregelen. Adyns: "Er komt een heropstart van het volledige bewakingsteam dat op de luchthaven instaat voor de bewaking en beveiliging. Op de plaatsen waar de passagiers komen, maar ook in de bagagekelder en op de tarmac. In de maand september komt er een selectie van de kandidaten."

Met een mentale screening wordt nagegaan of de man of vrouw koelbloedig genoeg is om een wapen te dragen. "Enkel de weerhouden en geschikt bevonden kandidaten zullen een dienstwapen krijgen. De anderen zullen een andere functie krijgen binnen andere teams in Zaventem. Er komt ook een nieuwe chef voor het bewakingsteam."

Daarnaast komen er ook nog bijkomende maatregelen op vlak van procedures, werkinstructies, bevoegdheden, interne communicatie, logistieke aspecten en opleiding.

Het incident op Zaventem zal zich op langere termijn ook laten voelen tot ver buiten de luchthaven. Volgens de FOD Financiën komen er screenings voor alle bewapende douaniers in België, ook voor zij die niet op de luchthaven werken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234