Douane haalt 262 websites die namaakproducten aanbieden offline
De Belgische douane heeft in het kader van een internationale Europol-operatie 262 .be- en .eu-websites offline gehaald, waarop namaakproducten werden aangeboden. De FOD Economie haalde afgelopen jaar dan weer 3.060 adressen van het net. Wereldwijd werden afgelopen jaar 20.520 dergelijke sites offline gehaald, melden de federale overheidsdiensten Financiën en Economie vandaag.
De Europese politiedienst Europol heeft haar strijd tegen namaak-webshops het afgelopen jaar serieus opgeschroefd. Van 2014 tot 2016 werden in totaal iets meer dan 7.700 websites afgesloten, maar dit jaar kwamen er plots 20.520 websites bij. Volgens Europol kwam dat vooral omdat er meer landen en privépartners meewerkten.
In ons land zijn er dit jaar al 3.322 adressen afgesloten, waarvan 262 door de douane en 3.060 door de FOD Economie. Daarmee is ons land een van de voortrekkers in de operatie, zegt minister van Economie Kris Peeters (CD&V). "De afgelopen jaren hebben we gewerkt aan snellere procedures voor het blokkeren van websites. Die betere procedures werpen nu hun vruchten af. We bevinden ons in de Europese kopgroep."
Ook zijn collega op Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) reageert tevreden. "De douane speelt een belangrijke rol in de strijd tegen namaak en voor de bescherming van de consument."
Consumentenbedrog
Met zijn deelname aan de Europol-operatie "In Our Sites", aan haar achtste editie toe, proberen de Belgische autoriteiten websites met een .be- of een .eu-adres zo betrouwbaar mogelijk te maken. "De namaakwebsites zijn niet alleen een grote verliespost voor de economie, maar het gaat ook om consumentenbedrog" klinkt het op het kabinet-Peeters.
De douane wijst erop dat consumenten ook op sociale media waakzaam moeten zijn, want ook handelaars in namaak hebben de weg ernaar gevonden. "De aanbieder van namaak probeert daarbij een rechtstreeks en informeler contact te onderhouden met de consument", klinkt het.
Certificatie checken
Een van de mogelijkheden om na te gaan of je op een betrouwbare site koopt, is de certificatie checken. Dat kan door op de site op zoek te gaan naar het logo van de certificerende organisatie. Als je daarop klikt, kom je op haar website, waar de betrouwbaarheid bevestigd wordt, geeft de douane mee. Het kabinet-Peeters raadt ook aan om de contactgegevens van de onderneming te controleren, op zoek te gaan naar ervaringen van andere consumenten met de website, en grondig te bekijken of de site er wel professioneel uitziet.
Wie een namaak-webshop ziet kan dat melden via het meldpunt van de federale overheid, op http://meldpunt.belgie.be.