Woensdag 26/06/2019

Koningshuis

Dotatie Elisabeth komt er voorlopig niet

Prinses Elisabeth: de troonopvolger én straks meerderjarig. Twee voorwaarden voor de dotatie. Beeld BELGA

Prinses Elisabeth krijgt geen dotatie als ze 18 wordt in oktober en ook de volgende jaren niet. Haar ouders willen hun dochter eerst in alle rust en zonder verplichtingen haar studies laten afwerken. Een dotatie is “niet aan de orde”, bevestigt de omgeving van de koning en koningin.

Op 25 oktober wordt Elisabeth 18 jaar en is ze dus meerderjarig. De dochter van Filip en Mathilde is de troonopvolger. Daarmee is aan twee wettelijke voorwaarden voldaan om een dotatie te ontvangen. De voorbije maanden werd al gespeculeerd over een mogelijke jaarlijkse vergoeding van ongeveer 920.000 euro voor Elisabeth - omgerekend zowat 2.500 euro per dag. Dat bedrag is gebaseerd op de dotatie die koning Albert nu ontvangt en het bedrag dat Filip - toen nog prins - vanaf 1992 kreeg.

"Een dotatie is op dit moment niet aan de orde. Er is zelfs nog niet over gesproken binnen het paleis", hoorden we de voorbije week in de omgeving van het vorstenpaar tijdens het staatsbezoek aan Zuid-Korea. Filip en Mathilde willen hun oudste dochter nog niet belasten met de verplichtingen die een dotatie met zich brengt. Ze zou dan een eigen huis met medewerkers moeten beheren en zou officiële activiteiten moeten organiseren, want de ontvanger van een dotatie moet elk jaar aan het parlement een activiteitenverslag voorleggen. Ze zou het Rekenhof ook een overzicht van haar uitgaven moeten bezorgen.

Er is nog een tweede reden waarom een dotatie niet voor de onmiddellijke toekomst is. "De wet zegt dat een dotatie voor de vermoedelijke troonopvolger enkel op voorstel van de regering toegekend kan worden", zegt monarchiekenner professor Herman Matthijs (VUB).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden