Zaterdag 16/01/2021

Dossier pedopriester heropend

De Antwerpse bisschop Johan Bonny wil dat het dossier over de voormalige Schotense pastoor Jef V.d.O. (61) opnieuw wordt bekeken. ‘We willen nagaan of er niet alsnog maatregelen dienen te worden getroffen.’

Bisdom Antwerpen vraagt commissie zaak van pastoor Jef V.d.O. opnieuw te bekijken

ANTWERPEN

De vorige Antwerpse bisschop betaalde vier jaar geleden 106.845 euro aan het slachtoffer, zo berichtte De Morgen zaterdag. Pastoor Jef V.d.O. trok naar Peru en is daar nu schoolhoofd.

Bisschop Johan Bonny heeft de Commissie tegen Seksueel Misbruik in de Parochiale Sfeer onder leiding van Peter Adriaenssens gevraagd “om het betreffende dossier kritisch te bekijken en hem te adviseren over eventuele verdere stappen”. Zo stond het gisteren in een persbericht van het bisdom Antwerpen. De bisschop suggereert daarin ook dat de “referentiemagistraat, benoemd door het ministerie van Justitie, in deze wellicht ook zijn rol (kan) vervullen”.

Minister van Justitie Stefaan De Clerck kondigde vorige week de aanstelling aan van twee referentiemagistraten die zich specifiek met onderzoeken naar seksueel misbruik binnen de kerk moeten gaan bezighouden. “De bisschop wil er honderd procent gerust op kunnen zijn dat de juiste stappen zijn gezet”, aldus Rita Boeren, de woordvoerster van bisschop Bonny. “Als de commissie meent dat nieuwe maatregelen zich opdringen, dan zal hij die nemen.”

Jef V.d.O. was tot in 2001 pastoor in Schoten. Hij was in de jaren tachtig ook zes jaar lang nationaal proost van Chiro Vlaanderen. Het is in die periode dat hij Geert T. verkrachtte. Terwijl hij kon beschikken over een door de gemeenschap gefinancierde gratis woonst, huurde de pastoor een liefdesnest in Merksem. Daar misbruikte hij Geert T., een jongen die hij had leren kennen in de Chiro. V.d.O. zou ook minstens twee andere slachtoffers hebben gemaakt in Schoten. Daarnaast woonde in de jaren negentig een Peruviaanse minderjarige jongen een jaar lang bij hem in. Ook deze jongen zou zijn misbruikt. Al deze jongens waren ten tijde van de eerste feiten vijftien à zestien jaar oud.

Geert T. stapte zeer laat, pas in 2003, naar de Interdiocesane Commissie tegen Seksueel Misbruik. In haar vorige samenstelling werd de commissie geleid door magistrate-op-rust Godelieve Halsberghe. Na onderzoek van de zaak oordeelde zij dat T. recht had op een schadevergoeding van 106.845 euro. In augustus 2006 stortte het bisdom dat integrale bedrag.

Jef V.d.O. had inmiddels zelf de wijk genomen naar het Peruviaanse stadje Ichuña, waar hij een school bouwde. Die biedt vooral technisch onderwijs en richt zich zo specifiek op de leeftijdscategorie waar de geestelijke als pastoor van Schoten op geilde. Na ontvangst van het geld drongen zowel commissievoorzitster Halsberghe als Geert T. er in brieven aan de toenmalige Antwerpse bisschop Paul Van den Berghe op aan maatregelen te treffen opdat V.d.O. in Peru geen nieuwe slachtoffers zou kunnen maken. Er kwam geen antwoord. T. ontving op 14 maart 2008 wel een brief van de bisschop waarin die stelde: “Ik vind dat u (...) een grote som geld heeft gekregen. Ik verwacht hiervoor wat dankbaarheid.” In zijn brief sprak de bisschop ook over de nood aan “vergiffenis”, “verzoening” en “erkenning van eigen schuld”. T. bracht alles bij elkaar vijf jaar in de psychiatrie door. De brief, zegt hij, “was een geweldig harde klap”.

Het is onduidelijk of iets of iemand erop toeziet of Jef V.d.O. zich in Peru gedraagt zoals het hoort. Ondanks het feit dat er al sinds 2001 meer dan duidelijke aanwijzingen zijn dat de geestelijke zich bij herhaling bezondigde aan pedofiele praktijken, blijft hij door de Vlaamse katholieke zuil in publicaties als Kerk en Leven of uitzendingen van Het Braambos opgevoerd worden als een soort hedendaagse Pater Damiaan. De man keert ook af en toe naar België terug en wordt in nogal wat parochies in de Kempen geëerd als een toonbeeld van naastenliefde en zelfopoffering.

Het is niet helemaal duidelijk wat de Antwerpse bisschop Bonny met zijn demarche wil bekomen, tenzij zich ten aanzien van het publiek distantiëren van de attitude van zijn voorganger. Woordvoerster Boeren erkende gisteren dat de zaak-Jef V.d.O. geen onbekend gegeven was voor de bisschop. “Hier bestaat correspondentie over”, aldus Boeren. “Dus wisten wij in grote lijnen wat hier zoal was gebeurd en dat deze schadevergoeding was uitbetaald. De bisschop wil nu gewoon laten nagaan of in dit dossier elementen zitten die bijkomende maatregelen wettigen.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234