Woensdag 22/09/2021

Doris Lessing

Mara en Dann. Een avontuur

Vertaalde roman

Uitgeverij Bert Bakker

ISBN 90 3512 053 1 413 pagina's * 1195 frank (29,62 euro)

Toekomstroman met

een tijdloze boodschap

Doris Lessing (°1919), geboren in Perzië maar opgegroeid in het voormalige Rhodesië, schrijft boeken waarin de personages vechten tegen een lot dat hun is voorbestemd. Zelf ontsnapte ze aan een traditioneel leven van huwelijk en moederschap door het schrijven. Meer dan dertig dichtbundels, romans, toneelstukken en verhalenbundels leverde dat al op. Mara and Dann. An Adventure, dat in het voorjaar verscheen, is opnieuw een meesterwerk. De laatste jaren waagde Lessing zich meer en meer aan sciencefiction en met dit boek gaan er stemmen op om precies die toekomstromans centraal te stellen in haar oeuvre. Mara and Dann is een allegorisch avontuur over een zus en een broer die in Ifrik wonen. Dat zuidelijke continent is nog de enige plaats op aarde die niet onbewoonbaar is. Mara en Dann worden ontvoerd wanneer ze nog klein zijn en trekken met duizenden steeds wanhopiger wordende mensen naar het noorden. Het continent waar ze leven is immers aan het uitdrogen. Onderweg botsen ze op de restanten van oude beschavingen, worden ze belaagd, ontvoerd en verkracht. Uiteindelijk ontdekken ze de waarheid over hun oorsprong en hun roeping. Ook in dit boek herkent u verwijzingen naar de soefimystiek van Indeis Shah. Die sluit aan bij Lessings overtuiging dat individuele bevrijding enkel mogelijk is wanneer men de band tussen zijn eigen lot en dat van de gemeenschap begrijpt. In die zin is Mara en Dann een eerbetoon aan kracht van de liefde en de kritische geest.

Non-fictie

Tim Parks

Italiaanse buren

Uitgeverij De Arbeiderspers

ISBN 90 2953 502 4 296 pagina's * 799 frank (19,8 euro)

De Britse schrijver Tim Parks woont sinds '82 in Italië. In Italian Neighbours lezen we hoe hij en zijn vrouw Rita op de Via Colombare in Montecchio nabij Verona gaan wonen. Zij is zwanger en op zoek naar rust, maar dat is buiten de Italiaanse buren gerekend. Het hele boek lang worden we geconfronteerd met de onhebbelijkheden, gewoonten, gedragingen, normen en regels die het dagelijks leven van de Italianen bepalen. Dit boek leert je wat je waar (en wanneer) mag drinken zonder als een dorpsgek te worden beschouwd, legt je uit waarom alle Italianen van de paus houden en waarom de tomaten in september geoogst worden, ook als ze niet rijp zijn. Maar zelfs als je die regels onder de knie hebt, hoor je er nog niet bij. Daarvoor moet je volgens Parks slagen voor één examen: het vaderschap.

Vertaalde roman

Raj Kamal Jha

De blauwe beddensprei

Uitgeverij Meulenhoff

ISBN 90 2905 852 8 176 pagina's * 698 frank (17,3 euro)

Raj Kamal Jha (°1966) is een Indiase auteur die woont en werkt in New Delhi als redacteur van The Indian Express. The Blue Bedspread is zijn debuut en dat werd door The Independent On Sunday meteen als "betoverend" omschreven. Nochtans zoekt Jha zijn heil niet in hetzelfde magisch-realisme dat bij zijn collega-schrijvers uit India zo populair is. In een huis aan een nauwe straat in Calcutta schrijft een man. In de kamer ernaast ligt een pasgeboren kind, in een ziekenhuisdeken gewikkeld. De zuster van de schrijver (de moeder van het kind) is dood. Waarom schrijft hij? Wie is hij? Stilaan wordt het hem duidelijk dat hij verhalen schrijft om het kind een geschiedenis te geven, een surrogaatfamilie. Daarbij graaft hij ook naar zijn eigen jeugd die hij samen met zijn zus doorbracht.

Biografie

Ian Kershaw

Hitler 1889-1936: Hoogmoed

Uitgeverij Het Spectrum

ISBN 90 2746 571 1 810 pagina's * 1995 frank (49,45 euro)

Onlangs vestigden wij nog uw aandacht op John Lucacs' intrigerende studie over de biografieën die over Hitler geschreven zijn. Met het verschijnen van het eerste deel van Ian Kershaws Hitler-biografie lijkt het erop dat Lucacs zijn werk kan hervatten. Kershaw zoekt een antwoord op de énige echt relevante vraag: hoe kon Hitler het Duitse volk zo in zijn greep krijgen? Hij deed archiefonderzoek, bestudeerde de dagboeken van Goebbels en de redevoeringen van Hitler. Tevens ontmaskert de Britse hoogleraar enkele hardnekkige mythen: Hitler had géén joodse voorouders, bijvoorbeeld. Volgens Kershaw was Hitlers macht charismatisch bepaald en hield hij zich ver van regeringsbeslommeringen. Of ook de uitroeiing van de joden hem koud liet, zal in 2000 blijken, wanneer het tweede deel van dit standaardwerk (nu al!) zal verschijnen.

Poëzie

Cees Nooteboom

Zo kon het zijn

Uitgeverij Atlas

ISBN 90 4500 387 2 48 pagina's * 995 frank (24,66 euro)

Al in De ridder is gestorven uit 1963 zag Nooteboom zich geplaatst voor een dilemma: 'ofwel is mijn leven echt, ofwel is wat ik schrijf echt'. Zesendertig jaar later worstelt hij nog steeds met die vraag. In de schitterende roman Allerzielen wordt de hoofdpersoon ook geconfronteerd met de onmogelijkheid om het vluchtige, laat staan het wezenlijke, te bewaren. In de poëziebundel Zo kon het zijn duikt de tweespalt tussen de kracht van de fictie en het ongrijpbare van de realiteit bijna in elk gedicht op. "In een duister woud, zeker, / en het midden al jaren voorbij, / hoefde ik geen volkstaal / meer uit te vinden", luidt het op de eerste bladzijde. De sjamaan uit het slotgedicht is bang... "nu hem de woorden ontbreken / die anderen zo helder maken." Een ingetogen en ernstige bundel van een van 'onze' beste en meest veelzijdige schrijvers.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234