Zaterdag 28/01/2023

InterviewFamilieklap

Dorianne en Emilie Aussems: ‘Afscheid van elkaar nemen is elke keer weer moeilijk’

Emilie (l) en Dorianne Aussems:  ‘Wij hebben die speciale, haast griezelige tweelingconnectie.’  Beeld Bob Van Mol
Emilie (l) en Dorianne Aussems: ‘Wij hebben die speciale, haast griezelige tweelingconnectie.’Beeld Bob Van Mol

Dorianne (26) is radiopresentatrice bij MNM en het gezicht van interactief jongeren­programma Generation M. Haar twee-eiige ­tweelingzus Emilie is medisch ­secretaresse bij een orthodontiepraktijk.

Matthias M.R. Declercq

DORIANNE

“Onze jeugd was heel warm en normaal, tot onze moeder op ons twaalfde onverwachts overleed. Plots waren wij met z’n vieren – de drie dochters en papa – op elkaar aangewezen. Het heeft ons vrijwel meteen dichter bij elkaar gebracht. Ook de band met Emilie, die altijd al bijzonder was, werd nog hechter. Wij hebben die speciale tweelingconnectie: het is haast griezelig hoe wij situaties en sferen exact hetzelfde aanvoelen.

“Emilie en ik zeggen weliswaar vaak dat wij de dood van onze mama al spelend verwerkt hebben, maar eigenlijk is dat onzin. We praten er amper over onder ons tweeën; eigenlijk hebben wij dat nog niet verwerkt. Als het onderwerp nu al eens op mama komt, wordt het gesprek na een paar minuten meteen een andere richting uitgestuurd. Om elkaar te beschermen, geloof ik. Het is een automatisme geworden.

“Ik herinner mij dat ik als kind echt de aandrang onderdrukte om erover te praten, omdat ik de anderen van ons verdriet wilde redden. Emilie had een heel andere manier van rouwen: zij toonde haar emoties openlijk, huilde veel. Op emotioneel vlak is ze sowieso extraverter dan ik.

“Die mentaliteit van niet flauw doen en gewoon doorgaan zit nog altijd in mij. Zo ben ik het afgelopen jaar voor het eerst tegen de muur gelopen: ik had non-stop gewerkt, en was voortdurend aan het reizen voor AussemStops (voor MNM online, red.). Het was even wat veel, en toch moest het vooruit blijven gaan. Mama was ook zo; zelfs met een keel­ontsteking werden wij naar school gestuurd.

“Beslissen om twee weken een broodnodige werkpauze in te lassen voelde echt als een mislukking voor mij. Verschrikkelijk vond ik dat, aan mijn vader en zussen moeten toegeven dat ik gas terugnam.

“Wanneer iets heel gevoelig ligt, heb ik altijd even tijd nodig voor ik dat met Emilie kan delen. Bijvoorbeeld als er iemand nieuw in mijn leven is. Juist omdat zij me zo goed kent en elk woord begrijpt; dat is me bij zo’n prille liefde vaak te persoonlijk. Daarom hou ik in het begin wat afstand van haar, tot Emilies ongenoegen. Zij is daar anders in: ze stort het liefst ­meteen haar hart bij me uit.

“Elkaar verliezen is het ergste dat ons zou kunnen overkomen. Hoewel ik ondertussen weet dat je de dood niet kunt bezweren, blijft afscheid nemen elke keer moeilijk voor ons. Bij elk vertrek herhalen we dwangmatig minstens vijf keer dat we elkaar graag zien, juist omdat we weten dat het elk moment gedaan kan zijn.”

Emilie: ‘Ik wist waarschijnlijk al eerder dan Dorianne zelf dat ze op vrouwen valt.’ Beeld Bob Van Mol
Emilie: ‘Ik wist waarschijnlijk al eerder dan Dorianne zelf dat ze op vrouwen valt.’Beeld Bob Van Mol

EMILIE

“Met niemand heb ik een hechtere band dan met mijn tweelingzus. Toch praat ik soms wel met mijn tante of vader over onze overleden mama, maar amper met Dorianne.

“We zitten sowieso best anders in elkaar: als zij het verbale, rationele type is, ben ik eerder iemand van het buikgevoel. Hoewel we allebei best veel prikkels nodig hebben, hoef ik de mijne niet zo nodig uit mijn job te halen. Ik reis vaak, bezoek concerten, lees veel. Naast mijn vaste baan heb ik altijd wel een of ander projectje lopen. Soms is dat iets simpel zoals een bepaald psychologieboek waardoor ik gefascineerd ben, soms betekent dat naar Spanje verhuizen. Zo heb ik een tijdje terug even in Barcelona gewoond, alleen maar omdat het kon: ik hing aan niets of niemand vast. Wat voor job ik daar deed, was voor mij ondergeschikt aan het feit dat ik in Spanje kon leven, iets waar ik altijd al van droomde.

“In Doriannes leven neemt werk een veel prominentere rol in. Zo legt ze zichzelf natuurlijk ook veel druk op. Toen zij afgelopen jaar besloot om thuis even op adem te komen, waren wij juist allemaal erg opgelucht dat ze het wat kalmer aan deed.

“Ik ben heel trots op wat Dorianne allemaal al bereikt heeft. Maar zo’n job in de media is niets voor mij. Sterker nog, ik zou er ongelukkig van worden. Zoveel van jezelf aan totale onbekenden geven zoals zij dat op de radio en in interviews doet, dat zou ik niet kunnen. Ik heb meer persoonlijke ruimte nodig.

“Misschien ben ik gewoon wat voorzichtiger. Toen Dorianne die coming-out­tweet (in maart 2018 tweette ze als reactie op het tv-programma ‘Taboe’ dat ook zij lesbisch is, red.) de wereld instuurde, dacht ik toch meteen aan andersdenkende mensen die deze informatie zouden kunnen gebruiken om haar te kwetsen. Heel dapper vind ik dat van haar; op die manier een rolmodel zijn.

“Ik wist waarschijnlijk al eerder dan zijzelf dat ze op vrouwen valt. Dat kon ik opmaken uit haar opmerkingen over een bepaalde juf, die zij heel leuk vond. Of zo was er die Grabbelpas-groepsgenoot op wie ze een crush had, totdat ze doorhad dat de kortharige eigenlijk een vrouw was. Toen raakte ze in paniek, terwijl dat voor mij de normaalste zaak ter wereld leek te zijn.

“Dorianne was toen al niet zo goed in dingen loslaten. (lacht) Hoewel ik soms zelf ook moeite heb om de controle uit handen te geven, vooral wanneer het over mijn vrees om Dorianne te verliezen gaat. Die angst kan mij echt op willekeurige momenten overvallen. Om mezelf dan de illusie te geven dat ik het noodlot toch voldoende weerstand bied, benadruk ik tot vervelens toe dat Dorianne voorzichtig moet zijn: met de ogen open rijden en de gsm zeker uit het zicht. Als ik dat maar genoeg herhaal, is de kans kleiner dat haar iets overkomt, maak ik mezelf wijs.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234