Dinsdag 24/05/2022

Dopingzaak ozondokter blijkt luchtbel

Het hele dopingonderzoek naar ozondokter Chris Mertens uit Rotselaar is mogelijk gemanipuleerd en dus onwettig. En nog: uit documenten blijkt dat DNA-onderzoek bij 23 van de 24 sporters negatief was. De hele operatie is allicht op lucht gebaseerd.

Uit documenten die Het Laatste Nieuws kon inkijken blijkt het omgekeerde van wat al maanden wordt verteld: van alle renners wier naam genoemd werd in het lijvige 'dopingdossier' van de arts uit Rotselaar werd helemaal geen DNA-match gevonden met het bloed in de infusen die het gerecht in beslag nam. Van wie dat bloed dan wel was, blijft onduidelijk.

En hoe het dan komt dat het Leuvense gerecht de dossiers van de sporters toch aan de antidopingautoriteiten bezorgde, is al even onduidelijk. Enkel omdat ze patiënt waren bij Mertens, die door bronnen uit het rennersmilieu als verdacht werd omschreven? "Het is een intriest dossier. Je gelooft soms niet wat je leest", zegt een advocaat. "Speurders leden aan een tunnelvisie. Hun dossier hangt helemaal niet aan elkaar, maar intussen lijden een aantal sporters wel onherstelbare schade."

Boekje te buiten

Vijf maanden nadat het Leuvense parket zijn onderzoek tegen de ozondokter heeft afgesloten, moet het speurwerk nu ook nog worden getoetst aan de gerechtelijke basisregels. Het parket vroeg dan wel de doorverwijzing van de dokter naar de strafrechtbank en de Leuvense raadkamer volgde het Openbaar Ministerie hierin, maar dit was niet meer dan een eerste stapje in een procedure die nog alle kanten op kan, en dus ook kan stranden op een finale buitenvervolgingstelling.

De verdediging van de dokter heeft beroep aangetekend tegen de beschikking van de raadkamer. En niet zozeer omdat de arts ontkent dat hij zich schuldig maakte aan dopingpraktijken, wél omdat hij en zijn juridische raadgevers vinden dat het onderzoek indruiste tegen de elementaire procedureregels. Leuvense speurders zouden immers geknoeid hebben met de bewijsgaring, pv's ten voordele van de verdachte sportarts achtergehouden hebben en hun boekje te buiten zijn gegaan bij gerechtelijke opdrachten. De Kamer van Inbeschuldigingstelling (KI) in Brussel moet nu onderzoeken of het gerecht wel correct te werk ging.

Deze wending verklaart ook waarom de zaak-Mertens zo lang aansleept en op alle niveaus wazig blijft, maar intussen wel (beroeps)sporters verdacht maakt en schade berokkent. Het parket vond geen aanwijzingen van strafbare feiten, maar achtte het wél nuttig om de juridisch nutteloze dossiers naar de Vlaamse antidopingcommissie te sturen.

Daar werd intussen twee jaar schorsing geëist tegen veldrijder Laurens Sweeck wegens inname van niet verboden aminozuren van het babymerk Vaminolact. Volgens de dopingjagers zijn er aanwijzingen - geen bewijzen - dat Sweeck het product injecteerde, waarvan niet duidelijk is of dit wel verboden is. Experts noemen dit "amateurwerk van een dopingcommissie die vooral zichzelf in stand wil houden".

Ook andere sporters - onder wie veldrijders Tom Meeusen en Bart Wellens -wacht allicht een gelijkaardige onzekere procedure, als uitloper van een gerechtelijke actie tegen de arts die misschien wel illegaal was.

Johnny Maeschalck, advocaat van Sweeck, pleitte het al: "De procedures tegen de renners zijn het gevolg van een 'selectief geselecteerd' dossier dat uiteraard niet correct is samengesteld. Er wordt mist gespuid, commotie gemaakt en kwaadaardig gelekt. Maar enig bewijs dat steek houdt? Helemaal niet."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234