Woensdag 26/02/2020

Wielrennen

Dopingrapport bevestigt vermoedens, maar vergeet bewijslast tegen Team Sky

Bradley Wiggins klautert de Col de la Madeleine omhoog in de Tour van 2012. Hij won dat jaar als eerste Brit de gele trui.Beeld AP

Heeft Team Sky het systeem van medische voorschriften bewust misbruikt om de Tour-winst van Bradley Wiggins in 2012 te 'stimuleren'? Een dopingrapport van een Britse parlementscommissie bevestigt de vermoedens, maar vergeet het belangrijkste: bewijslast.

Een langverwacht rapport van de Britse parlementscommissie Digitaal, Cultuur, Media en Sport is niet mals voor Team Sky, ooit opgericht als "de meest transparante en ethische ploeg ooit". Het team zou medische attesten misbruikt hebben om kopman Bradley Wiggins en enkele knechten beter voor te bereiden voor de Tour de France van 2012 met corticosteroïden.

Corticosteroïden - in dit geval triamcinolon - staan normaal op de verboden lijst vanwege prestatiebevorderende effecten, maar bij een therapeutische noodzaak kunnen renners een attest verkrijgen. Triamcinolon wordt frequent gebruikt bij ontstekingsreacties, zoals bij de pollenallergie waarvoor Bradley Wiggins een attest kreeg.

In het rapport stelt een anonieme bron dat de medische staf "onder extreme druk stond" om deze attesten voor te schrijven. Zo wordt resoluut de kaart van bewust misbruik getrokken. "Het doel was geen medische noodzaak behandelen, maar de ratio kracht-lichaamsgewicht verbeteren in de aanloop naar de Tour", meldt het rapport over Wiggins en "mogelijk enkele renners in steun".

Brailsford geviseerd

Daarnaast wordt het mysterieuze pakketje opnieuw opgediept dat voor Wiggins werd afgeleverd tijdens het Critérium du Dauphiné in 2011. De bewering van Team Sky dat de inhoud een legale neusspray betrof en geen verboden producten, wordt als ongeloofwaardig bestempeld. Toenmalig hoofdarts Richard Freeman ontkende namelijk niet, maar weigerde om commentaar te geven.

Toch lijken de speculaties over dat pakketje te botsen op dezelfde conclusie van het onderzoek van het Britse antidopingagentschap UKAD: onmogelijk te bewijzen. Volgens sportjournalist Hans Vandeweghe geldt dat ook voor het misbruik van attesten. "Je zou al over mailverkeer moeten beschikken waarin die intentie wordt toegegeven."

Een overtreding tegen de dopingcode is met andere woorden niet vastgesteld, maar de commissieleden zien genoeg aanleiding om te concluderen dat "een ethische grens is overschreden" door Team Sky. Ze viseren daarbij manager David Brailsford, die zou hebben verzaakt aan de slogan van 'proper winnen'.

Vooral het gebrek aan transparantie in de bewuste periode voedt die conclusie. In 2014 werd een laptop met alle medische dossiers van Wiggins gestolen, zonder dat er een back-up was gemaakt. "In tegenstelling tot de richtlijnen om alle dossiers in een gedeelde dropbox te uploaden, heeft niemand bij de ploeg dat in de periode 2011-2014 gecheckt."

In een statement stelt Team Sky dat die tekortkomingen in de registratie in het verleden al werden toegegeven en verwerpt het de andere beschuldigingen. Ook Wiggins betreurt "verdacht- makingen die plots als feiten gezien worden". In een interview met de Britse BBC zegt hij: "Ik heb op geen enkel moment in mijn carrière een ethische lijn overschreden. Iemand probeert mijn reputatie te besmeuren met deze heksenjacht."

Net nu de storm over de salbutamolwaarden bij Chris Froome wat is gaan liggen, wordt de geloofwaardigheid van Team Sky dus opnieuw bestookt, vanuit het parlement dit keer. Hoewel Sky en de vele Britse (olympische) wielersuccessen verstrengeld zijn, is niet iedereen enthousiast over het overheidsgeld dat naar de sport vloeit. Of zoals Vandeweghe het stelt: "De Britse pers, de politiek, ze willen allen de kop van David Brailsford zien rollen."

Voor Tom Teulingkx, Belgisch bondsarts en voorzitter van de Vereniging voor Sport- en Keuringsartsen, is dit een duidelijk signaal voor de internationale wielerunie UCI en het wereldantidopingagentschap WADA. "Zij moeten gaan nadenken over een striktere regeling voor attesten, want zelfs voor sportartsen heerst er momenteel een grijze zone. Zolang die bestaat, zullen deze twijfels blijven leven."

"Er zijn te veel achterpoortjes en er is te weinig controle", ziet Teulingkx een dunne grens tussen misbruik en therapie. "Voor corticosteroïden worden nogal vlot attesten aangevraagd en schijnbaar even vlot afgeleverd."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234