Dinsdag 29/11/2022

vacature.com

Doorgroeikansen voorlopig vooral voor 'high potentials'

Het merendeel van de organisaties (71 procent) laat zijn personeel jaren op dezelfde stoel zitten. Beeld Shutterstock
Het merendeel van de organisaties (71 procent) laat zijn personeel jaren op dezelfde stoel zitten.Beeld Shutterstock

Job gevonden? Eerste werkervaring op zak? Dan is het tijd om te groeien. Maar wacht eens even, bent u wel die high potential in wie uw baas wil investeren?

Hermien Vanoost

Ligt uw baas wakker van uw carrière? Wie er het ‘loopbaanbrekend onderzoek’ van SD Worx en Antwerp Management School (2016) bijneemt, krijgt de indruk van niet. Want hoewel de meeste organisaties het belang van loopbaanbeleid erkennen, ondernemen ze niet zoveel om het in de praktijk te brengen. Zeer tekenend is bijvoorbeeld de lage interne mobiliteit bij bedrijven. Het merendeel van de organisaties (71 procent) laat zijn personeel jaren op dezelfde stoel zitten. Slechts 12 procent – of iets minder dan 50 van de 407 ondervraagde ondernemingen – heeft de gewoonte om medewerkers van functie te laten veranderen. Zelfs de discussie over werkbaar en wendbaar werk van de voorbije jaren heeft weinig in beweging gezet. De resultaten van de studie uit 2016 lijken opvallend sterk op die uit 2011.

Beleid op twee sporen

Hoe teleurstellend die vaststelling ook is, een deel van de bedrijven maakt wel degelijk geld en ruimte vrij om alle werknemers ontwikkelingskansen te bieden. “Het gaat vooral om organisaties die strategisch met innovatie bezig zijn”, verklaart professor Ans De Vos (Antwerp Management School). “Die hebben veel medewerkers in huis met kwaliteiten die ondervertegenwoordigd zijn op de arbeidsmarkt of in wie ze lange tijd moeten investeren voor ze inzetbaar zijn.”

Andere bedrijven voeren eerder een beleid op twee sporen. “Waarbij ze de ene groep wél en de andere minder of zelfs helemaal niet aanmoedigen om opleidingen te volgen, een nieuw project te leiden, stage te lopen of om eens van job te wisselen”, vertelt Jan Laurijssen van SD Worx. De medewerkers in wie ze het meest investeren, zitten doorgaans in knelpuntberoepen, beschikken over domein- of bedrijfsspecifieke kennis of kregen van de leidinggevenden het etiket ‘high potential’ mee.

Sterke indicatie van discriminatie

Daarnaast zijn er een aantal evidente factoren die uw kans op groei vergroten of verkleinen. Ambitie en betrokkenheid tonen bijvoorbeeld, maar ook de grootte van de organisatie, de sector waarin u aan de slag bent – in het onderwijs zijn er bijvoorbeeld tout court niet zoveel diverse carrièrepaden – en het aantal gewerkte uren (en overuren). “Deeltijds werken fnuikt ontegensprekelijk uw kansen”, stelt arbeidseconoom Nick Deschacht (KU Leuven). “Dat verklaart voor een stuk ook waarom vrouwen gemiddeld gesproken minder snel opklimmen dan mannen.”

Maar er is meer. Dat het niet alleen de werkuren zijn die vrouwen parten spelen, stelde Deschacht vast tijdens een experiment met bestaande vacatures. Op die vacatures reageerde hij steeds met twee identieke sollicitatiebrieven, de ene ondertekend door een man, de andere door een vrouw. Telkens ging het om vacatures die voor de kandidaat een promotie inhielden. Wat bleek? Mannen werden anderhalve keer vaker op gesprek uitgenodigd dan vrouwen, wat een vrij sterke indicatie van discriminatie is tegenover vrouwen op de arbeidsmarkt.

Lees het volledig artikel op vacature.com.

Lees ook:

Dit zijn de meest werkzekere jobs van het moment

Bediende of ambtenaar, wie verdient het meest?

Voor deze jobs heb je geen hoog diploma nodig

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234