Zaterdag 24/10/2020

RESEARCH

Doorgelicht: is Donald Trump wel zo "onomkoopbaar" als hij zelf graag beweert?

Beeld REUTERS

Is miljardair en Amerikaans presidentskandidaat, Donald Trump, immuun voor wat hij zelf 'politieke' omkoperij' noemt? Christina Wilkie van The Huffington Post lichtte de Donald J. Trump Foundation door en kwam tot een heel andere vaststelling. Volgens Wilkie aaanvaardt het fonds van Trump wel degelijk schenkingen waaraan een wederdienst vasthangt. "Met het geld poetst Trump zijn ego en, recenter, zijn politieke imago op."

Als onomkoopbaar verkoopt Trump zich graag. Straffe onderzoeksjournalistiek van The Huffington Post trekt die boude uitspraak van de Amerikaanse schertsfiguur - recht uit een foute stripreeks weggelopen - in twijfel. Reporter Christina Wilkie laat ons een heel andere kant van de "authentieke" politicus zien. Zijn liefdadigheidsfonds blijkt niet zo onbaatzuchtig als hij zelf wil (doen) geloven.

Oorspronkelijk schonk het fonds, opgericht in 1987, amper iets aan politieke doelen, maar sinds 2010 - toen Trump begon te overwegen om zich kandidaat te stellen voor het Amerikaanse presidentschap - liggen de kaarten anders. Honderdduizenden dollars gingen vanaf dan naar conservatieve, politieke bewegingen, zoals de Citizens United Foundation, de Family Leader Foundation uit Iowa en Liberty Central, de activistenbeweging van Virginia Thomas, vrouw van Clarence Thomas, rechter van het Supreme Court.

Geen cent meer van Trump zelf
Het Trump-fonds ontving tussen 2001 en 2014 meer dan 12 miljoen dollar aan schenkingen. Minder dan een kwart daarvan kwam van Trump zelf. Vanaf 2008 schonk Trump zelfs geen cent meer aan zijn eigen liefdadigheidsfonds.

Van wie kwam het geld dan wel? Van mensen en bedrijven die iets nodig hadden van Trump, schrijft The Huffington Post. In 2006 schonk het weekblad People 150.000 dollar aan het fonds. In april van dat jaar kreeg het blad exclusieve foto's van Trumps babyzoontje Barron. NBC Universal spijsde het fonds met 10.000 dollar in 2007 en nog eens 500.000 dollar in 2012. De populaire reality shows van Trump, The Apprentice en The Celebrity Apprentice liepen van 2014 tot vorig jaar op NBC. In 2011 gaf Comedy Central 400.000 dollar aan het Trump-fonds als vergoeding voor de deelname van de miljardair aan The Comedy Central Roast of Donald Trump.
LEES HIERONDER VERDER

Melania Trump.Beeld AP
Donald Trump met zijn vrouw Melania.Beeld Getty Images for European School

De meeste schenkers hielden het bij slechts één bijdrage aan het Trump-fonds (tussen 2001 en 2014) en willen er liever niet over praten. Maar de meesten van hen mochten toch iets in ruil verwachten rond de tijd van hun schenking, zo onderzocht Christina Wilkie. Een opsomming:

- Norwegian Cruise Lines: 100.000 dollar in 2005. Trumps derde vrouw, Melania, kwam in november 2005 opdraven voor de inwijding van het nieuwste cruiseship. De firma kwam ook prominent in beeld in The Apprentice.
- WWE (World Wrestling Entertainment): 4 miljoen in 2007, 1 miljoen in 2009. Trump nam in ruil deel aan Wrestlemania23. Een woordvoerster van WWE zegt dat de aangehaalde cijfers uit de belastingaangiftes niet kloppen. "In die periode betaalde WWE Donald Trump aparte vergoedingen voor zijn deelnames. Los daarvan deden Vince McMahon (voorzitter van WWE) en zijn vrouw Linda persoonlijke schenkingen aan het fonds."
- Stark Carpets: meest loyale schenker (na Trump zelf) met zes donaties in 14 jaar tijd. Het bedrijf stond in voor de tapijten in enkele luxueuze appartementsblokken van Trump. Stark wou geen commentaar geven aan The Huffington Post.
- Advocatenbureau van Donna Clancy: 100.000 dollar in 2013. De firma is gevestigd in een gebouw van Trump op Wall Street in Manhattan. Ook Clancy wou geen commentaar kwijt.
- Vastgoedbank Cooper-Horowitz: meer dan 20.000 dollar in 2004 en 2005. Cooper-Horowitz werkte toen voor Donald Trump en zorgde voor leningen voor hotelontwikkeling ten belope van meer dan 1,5 miljard. Opnieuw: geen commentaar.
- Ticketverhandelaar Richard Ebers: meer dan 1,8 miljoen sinds 2011. De 'ticketman' uit New York, bij wie je aan woekerprijzen terechtkan voor kaartjes voor allerlei grootse evenementen, wou ook al niet reageren bij HuffPost. Net als het Trump-fonds zelf dat de lippen stijf op elkaar hield.

Allemaal bedrijven dus die voordeel haalden uit hun schenkingen. Maar er kwamen ook gelden binnen via andere liefdadigheidsorganisaties. Zo tekende Donald Trump in 2007 present op het feestje van de Celebrity Fight Night Foundation ten voordele van het Muhammad Ali Parkinson's Center. Maar de opbrengst van Trumps weggeschonken dinertje met de miljardair in New York moest wel gedeeld worden met zijn eigen stichting. 150.000 dollar ging zo van het ene goededoelenfonds naar het andere.

Waar ging liefdadigheidsgeld naartoe?
Eveneens aan Trump schenkende liefdadigheidsorganisaties zoals die van Willard T.C. (250.000 dollar in 2008), van David Foster (45.000 in 2008) en van John F. Scarpa (5.000 in 2013) gaven niet thuis voor toelichting.
LEES HIERONDER VERDER

Linda en Vince McMahon.
Beeld AFP

Wat deed Trump met het geld van zijn fonds? Voor het overgrote deel stroomden de middelen naar goede doelen die niets met politiek te maken hebben: Meals on Wheels, het Leger des Heils en United Way. Maar recenter hadden de door Trump altijd zelf uitgekozen begunstigden wél al eens een politiek tintje. 5.000 dollar voor Liberty Central in 2010 en het jaar daarop 10.000 dollar voor Palmetto Family Council, een beweging die zich kant tegen scheidingen, homohuwelijken en abortus.

Concurrenten sponsoren
Als tegengewicht schonk Trump in 2009 100.000 dollar aan het Clintonfonds en een jaar later nog eens 10.000 dollar. Maar in 2012 keerde hij zijn kar. Een grote gift van 100.000 dollar ging naar de Billy Graham Evangelistic Association, de christelijke activistenbeweging van Franklin Graham. Diens andere vzw Samaritan's Purse kreeg 35.000 dollar. Opvallend: na de bedenkelijke uitspraken van Trump over het verbieden van moslims op Amerikaans grondgebied was Graham een van de weinigen die de miljardair op Facebook verdedigden.

In 2013 mocht een vijftal gelijkaardige conservatieve en religieuze organisaties gelden ontvangen van Trump.

Hij schonk verder minstens 40.000 dollar aan de Drumthwacket Foundation, dat het historische gebouw waarin de gouverneur van New Jersey verblijft, wil behouden. Andere donoren aan dat goede doel hebben hechte banden met de huidige gouverneur, Chris Christie, toevallig een rivaal van Trump. Een andere politieke concurrent, senator Rand Paul, werd dan weer gesponsord door Trump via het Moran Eye Center, een ziekenhuis in Utah. Paul is oogarts van beroep en voert geregeld oogoperaties in arme gebieden in Centraal-Amerika uit. Trump betaalde zo'n reis van Paul naar Guatemala in 2014.

Iets te verbergen?
Ook de conservatieve Citizens United Foundation werd een van Trumps begunstigden. In 2014 werd 100.000 dollar overgemaakt aan deze organisatie die in 2010 bij het Hooggerechtshof ervoor pleitte om bedrijven ongelimiteerde bijdragen te laten schenken aan politici. Terwijl Donald Trump al jaren raast dat het gedaan moet zijn met de ïnvloed van het grote geld op de politiek. Of recente schenkers het wel oké vinden dat hun centen gebruikt worden voor conservatieve, politieke doeleinden, wou geen van hen kwijt aan The Huffington Post.
LEES HIERONDER DE CONCLUSIE VAN WILKIE

Concurrerend Republikeins presidentskandidaat Chris Christie.Beeld AFP
Republikeins senator Rand Paul.Beeld AFP
Eric Trump, Donald Trump Jr., Donald Trump en Ivanka Trump.Beeld Reuters

De Donald Trump Foundation is een erg gesloten organisatie. Het directiecomité bestaat uit voorzitter Donald Trump, zijn financiële expert sinds jaren, Allen Weisselberg, en Trumps drie oudste kinderen, Ivanka, Donald Jr. en Eric Trump. Geen buitenstaanders, geen personeel. En pas sinds donderdag een eigen website om geld in te zamelen. Dit schrijnende gebrek aan transparantie vindt Christina Wilkie, die ondanks verwoede pogingen geen reactie kreeg vanuit het Trump-kamp, stuitend.

Haar conclusie: "Als Amerikaans presidentskandidaat heeft Donald Trump de plicht tegenover de kiezers om eerlijk en transparant te zijn over zijn financiële banden. Hij moet een duidelijke verklaring hebben voor de verbanden tussen de schenkers aan zijn fonds, zijn zakelijke belangen en zijn politieke ambities. Als hij die niet heeft, dan geeft dat de indruk dat Trump, zijn stichting en de donoren iets te verbergen hebben."

Ivanka Trump.Beeld AFP
Beeld AFP
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234