Woensdag 07/12/2022

Adoptie Oeganda

Doorbraak voor Belgische adoptieouders die maandenlang vastzitten in Oeganda

De zeventien Belgische adoptieouders die vastzitten in Oeganda staan voor een doorbraak. Ze hebben alle troeven in handen om toch een visum te krijgen voor de kinderen. Vanmiddag moet er definitief duidelijkheid komen.

Roel Wauters

Tweeënhalve maand al kamperen de Belgische koppels met de adoptiekinderen in een hotel in Kampala, de hoofdstad van Oeganda. Van de Belgische ambassade kregen de kinderen geen visum om België binnen te mogen, maar daar lijkt nu verandering in te komen. Als alles goed loopt, kunnen ze binnenkort eindelijk vertrekken.

Wat ging er mis? De wetgeving in Oeganda is begin juni veranderd. Adoptieouders moeten sindsdien minstens een jaar met hun kind ter plaatse verblijven voor ze het kind mogen meenemen. De ouders hadden de garantie gekregen dat hun dossier nog onder de oude regeling viel, omdat het voor juni was ingediend. Een Oegandese rechter kende hen effectief het hoederecht toe.

Geen vuiltje aan de lucht, tot de ouders eind juli een visum bij de Belgische ambassade wilden aanvragen. De ambassadeur vroeg advies bij een hogere rechter en die uitte zijn twijfels. Sindsdien zit het dossier vast. Kind en Gezin, verantwoordelijk voor de adoptie in Vlaanderen, wees de ambassadeur als schuldige aan. Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) reageerde gepikeerd.

Intussen zit er schot in de zaak. Zo kregen vier van de tien kinderen al een paspoort van de Oegandese autoriteiten. Bovendien bracht een soortgelijk dossier meer duidelijkheid. Ongeveer 60 kinderen staan op het punt met hun Amerikaanse adoptieouders te vertrekken. Daar gaf de opperrechter wel zijn toestemming. "Aan Oegandese kant lijkt alles in orde te komen", zegt Leen Dubois van Kind en Gezin. "Nu alleen het visum nog." Vanmiddag staat in Brussel overleg gepland tussen Buitenlandse Zaken, de Dienst Vreemdelingenzaken en Kind en Gezin. Ook de adoptieambtenaar zal aanwezig zijn. "We hopen dat er dan eindelijk duidelijkheid komt."

Zes van de tien kinderen die naar België moeten vertrekken, hebben hun visumaanvraag nog niet kunnen indienen. Zij wachten op officiële documenten van Oegandese kant, maar zouden die vandaag krijgen. De vertraging had niets met de nieuwe wetgeving te maken. Als die dossiers ook rond zijn, kunnen de tien Belgische dossiers allemaal samen worden behandeld.

Een wachttijd van twee maanden, vaak door administratieve beslommeringen, is niet ongewoon bij een adoptiedossier. Ouders krijgen zo ook tijd om hun kind te leren kennen in zijn of haar thuisland. Wat in dit dossier de ouders tot het uiterste drijft, is de grote onzekerheid.

Spanningen

Op een gegeven moment zag het ernaar uit dat de ouders, na weken met hun kind te hebben doorgebracht, alleen naar huis moesten. Emotioneel zaten ze aan de grond, terwijl ook financiële problemen begonnen op te spelen. Heel wat ouders namen onbetaald verlof op. Nog altijd kunnen ze niet zeggen tegen hun werkgever wanneer ze naar huis zullen terugkeren.

"Dit kan echt niet veel langer duren", zegt Vlaams Parlementslid Lorin Parys (N-VA), die nauw contact houdt met de ouders in Kampala. "Ik hoop op een doorbraak, maar dat hangt af van alle partijen rond de tafel. Kind en Gezin is optimistisch, maar ook Buitenlandse Zaken moet meewillen." Bij Buitenlandse Zaken was gisteren niemand beschikbaar voor commentaar.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234